man with bad breath

Κακοσμία Στόματος και πού οφείλεται!

Η κακοσμία του στόματος, είναι ένα πρόβλημα κοινωνικό που το έχουν άνδρες και γυναίκες ανεξάρτητου ηλικίας ή φυλής. Συχνά η κακοσμία έχει αντίκτυπο στην επαγγελματική ζωή του ατόμου με τις ανάλογες ψυχολογικές συνέπειες.

Δεν πρέπει να συγχέουμε την παθολογική κακοσμία (χαλίτωση), η οποία οφείλεται στις θειούχες ενώσεις, που σχηματίζονται στο στόμα εξαιτίας παθολογικών καταστάσεων, με την πρωινή κακοσμία, η οποία είναι αρκετά συχνή σε όλους μας, και οφείλεται στην ροή του σάλιου που ελαττώνεται κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Το πρόβλημα της κακοσμίας επειδή είναι αρκετά σοβαρό, απασχολεί διάφορες ιατρικές ειδικότητες. Οδοντίατρους, στοματολόγους, γαστρεντερολόγους, ωτορινολαρυγγολόγους οι οποίοι σε άμεση συνεργασία μεταξύ τους θέτουν την ακριβή διάγνωση, τον εντοπισμό των αιτιών της και προβαίνουν στην θεραπεία της.

Οι πιο πιθανές αιτίες εμφάνισης έντονης και απότομης κακοσμίας είναι:

1) Ελλιπής και κακή στοματική υγιεινή

Όλα τα βακτήρια που είναι εγκατεστημένα στη στοματική κοιλότητα, τα ούλα, τα δόντια, τη γλώσσα μας, αλληλεπιδρούν με τα υπολείμματα των τροφών, το βιοϋμένιο, και έτσι επιθηλιακά κύτταρα και συστατικά της σιέλου δημιουργούν δύσοσμα αέρια και δυσάρεστη αναπνοή! Επίσης, η ύπαρξη τερηδονισμένων δοντιών έχει άμεση συσχέτιση με την δυσοσμία στο στόμα.

2) Νόσοι των ούλων, όπως η ουλίτιδα και η περιοδοντίτιδα

Είναι νόσοι μικροβιακής αιτιολογίας στις οποίες δημιουργείται ένα ευνοϊκό περιβάλλον ώστε να παγιδευτούν τα υπολείμματα των τροφών αλλά και των κρυμμένων επιθηλιακών κυττάρων που έχει ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη αναεροβίων μικροβίων. Άλλη νόσος της στοματικής κοιλότητας που δημιουργεί έντονη δυσοσμία είναι η ελκονεκρωτική ουλίτιδα.

3) Έγκλειστοι φρονιμίτες

Συχνά η ανατολή των τρίτων γομφίων μπορεί να προκαλέσει μία φλεγμονή που λέγεται περιστεφανίτιδα. Σε αυτές τις περιπτώσεις οι μικροβιακές αποικίες, εκτός από το δυσάρεστο συναίσθημα της κακοσμίας δημιουργούν και έντονο πόνο, φλεγμονή και οίδημα.

4) Συγκεκριμένες διαιτητικές συνήθειες και στερητικές δίαιτες

Άτομα που στη βασική τους διατροφή περιλαμβάνουν έντονα καρυκεύματα, όπως κρεμμύδι, σκόρδο, καυτερά, έχουν έντονο πρόβλημα αναπνοής. Αυτό συμβαίνει διότι μέσω της κυκλοφορίας, οι τροφές αυτές αποβάλλονται από τους πνεύμονες, από τον ιδρώτα και από το σάλιο και αυτό έχει συνέπεια στην αναπνοή τους. Επίσης, αντίστοιχα, άτομα που στηρίζουν την διατροφή τους στην μεγάλη λήψη πρωτεϊνών, με πολύ μικρή λήψη υδατανθράκων έχουν τη λεγόμενη κετονική αναπνοή. Σε αυτές τις περιπτώσεις ο οργανισμός αναγκάζεται να προσφύγει στο λίπος, αντί για τους υδατάνθρακες, για την απόκτηση της ενέργειας, Η πάθηση αυτή αναφέρεται ως κέτωση!

5) Φαρμακευτική αγωγή

Άτομα που κάνουν μακροχρόνια λήψη φαρμάκων, όπως αντικαταθλιπτικά, διουρητικά, αντιυπερτασικά, φάρμακα για ανώτερο αναπνευστικό σύστημα και άσθμα, συχνά έχουν το πρόβλημα της ξηροστομίας. Συνέπεια της ξηροστομίας είναι και η κακοσμία!

Θα σου αρέσει σίγουρα:

couple on the grass smiles
Αποχρωματισμός Δοντιών: Πρόληψη Και Αντιμετώπιση

6) Συστηματικοί καπνιστές:

Το κάπνισμα ενοχοποιείται για την έξαρση της περιοδοντικής νόσου, η οποία σε συνδυασμό με την κατακράτηση του καπνού δημιουργεί έντονη κακοσμία.

7) Χρήση ναρκωτικών ουσιών και αλκοολισμός

Η υπερβολική κατανάλωση οινοπνεύματος και η χρήση εξαρτησιογόνων ναρκωτικών ουσιών ενοχοποιούνται για την έντονη ξηρότητα της στοματικής κοιλότητας, με συνέπεια την ανάπτυξη αναερόβιων μικροβίων που προκαλούν δυσοσμία.

8) Ιατρικό ιστορικό ατόμων με συστηματικές ασθένειες και μεταβολικά σύνδρομα

Αυτές είναι ο σακχαρώδης διαβήτης, που σχετίζεται και αυτός με την κέτωση. Η δυσοσμία της αναπνοής, οδηγεί τον οδοντίατρο στο να παραπέμψει τον ασθενή του σε περαιτέρω ιατρικό έλεγχο. Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, όπου έχουμε απελευθέρωση των οξέων του στομάχου στο κατώτερο τμήμα του οισοφάγου. Ο ρόλος του οδοντιάτρου είναι σημαντικός στην παραπομπή του ασθενούς του σε γαστρεντερολόγο. Άλλες νόσοι που σχετίζονται με την στοματική κακοσμία είναι η χρόνια και η οξεία νεφρική ανεπάρκεια, η εντερική απόφραξη, ο οισοφαγικός καρκίνος, ο καρκίνος του στομάχου.

9) Άτομα με στοματική αναπνοή

Συχνά οι ασθενείς που αναπνέουν από το στόμα και όχι από τη μύτη εμφανίζουν κακοσμία. Άτομα που εμφανίζουν στοματική αναπνοή συχνά είναι ασθενείς με παραρρινοκολπίτιδες, με φραγμένη αναπνευστική οδό, με άπνοια ύπνου, και με έντονα συγκλεισιακά και ορθοδοντικά προβλήματα.

Τρόποι αντιμετώπισης της κακοσμίας

Η σωστή και πλήρης αντιμετώπιση του προβλήματος, θα πρέπει να ξεκινά με μία επίσκεψη στον ειδικό, που στην προκειμένη περίπτωση είναι ο οδοντίατρος, ο οποίος αφού εκτιμήσει την κατάσταση θα δώσει λύση στο δικό του κομμάτι του προβλήματος ή θα παραπέμψει σε κάποια άλλη ιατρική ειδικότητα. Θα πρέπει να τονιστεί ότι βιβλιογραφικά οι περισσότερες περιπτώσεις κακοσμίας έχουν άμεση σχέση με την στοματική κοιλότητα και αντιμετωπίζονται από τον εξειδικευμένο οδοντίατρο. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει ο ασθενής να διατηρεί άριστη στοματική υγιεινή τηρώντας όλο το πρωτόκολλο που διδάσκει ο οδοντίατρός του. Αυτό είναι χρήση κατάλληλης οδοντόβουρτσας και οδοντόπαστας, το λιγότερο δύο φορές τη μέρα, χρήση του κατάλληλου οδοντικού νήματος, καθαρισμός με τα ειδικά εργαλεία και την ειδική οδοντόκρεμα στο επάνω μέρος της γλώσσας. Οι εταιρείες έχουν βγάλει εξειδικευμένα προϊόντα για την αντιμετώπιση του προβλήματος της κακοσμίας, και των αιτιών που τις προκαλούν.