visit dentist

Όταν η Στοματική μας Κοιλότητα «Μιλάει» στον Οδοντίατρο

Πολύ συχνά, στην επίσκεψή μας στον οδοντίατρο προσπαθούμε να κρύψουμε τις «ατασθαλίες» μας στη φροντίδα της στοματικής μας υγιεινής. Νιώθοντας πως αν ομολογήσουμε πως δεν είμαστε τελικά και τόσο επιμελείς στην καθημερινή μας φροντίδα, ο οδοντίατρος ίσως μας κρίνει αρνητικά. Έτσι, στην προσπάθειά μας να χτίσουμε ένα «καλό προφίλ» μπορεί να επιστρατεύσουμε ακόμη και μικρά αθώα ψεματάκια. Όμως η  αλήθεια θα έρθει στο φως γιατί τα δόντια μας έχουν τον τρόπο να μαρτυρούν όσα θα θέλαμε ιδανικά να κρύψουμε.

Ποιες είναι οι 4 αλήθειες που λένε τα δόντια και τα ούλα μας;

Λένε αν τα πλένουμε τακτικά και σωστά

Ένας ειδικός στη στοματική υγιεινή μπορεί να καταλάβει αμέσως αν βουρτσίζουμε τα δόντια μας τουλάχιστον δύο φορές τη μέρα και με τις σωστές αποτελεσματικές κινήσεις καθαρισμού. Εάν, για παράδειγμα, υπάρχει συσσωρευμένη πέτρα ή σημάδια τερηδόνας, πιθανότατα υπήρξαν μεγάλα διαστήματα που «τσακωθήκαμε» με την οδοντόβουρτσα ή πλένουμε τα δόντια μας με λάθος τρόπο και δεν καταφέρνουμε να απομακρύνουμε τα υπολείμματα τροφών από τα δύσκολα σημεία, αφήνοντάς τα να κάνουν το καταστροφικό τους έργο.

Λένε αν χρησιμοποιούμε οδοντικό νήμα

Οι «σφηνωμένες» τροφές στα μεσοδόντια διαστήματα είναι ένας ακόμη μάρτυρας για την κατάσταση της στοματικής μας κοιλότητας. Ακόμη και αν χρησιμοποιήσαμε νήμα λίγο πριν την επίσκεψη στον οδοντίατρο, αν το παραλείπαμε για μεγάλο διάστημα στην καθημερινότητα, τα αποτελέσματα θα φανούν στην κλινική μας εικόνα. Κι αυτό γιατί αν τα υπολείμματα τροφών παραμείνουν για μεγάλο διάστημα ανάμεσα στα δόντια, συνδυαστικά με το σάλιο, αναπτύσσουν βακτήρια στην περιοχή που μπορεί να οδηγήσουν σε πέτρα, τερηδόνα, ουλίτιδα και περιοδοντίτιδα.

Λένε αν καπνίζουμε

Πέρα από το γεγονός ότι το κάπνισμα βλάπτει την υγεία γενικότερα υπάρχουν και πολλές μελέτες που αποδεικνύουν ότι βλάπτει και τη στοματική κοιλότητα, καθώς μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες για την εμφάνιση νόσων των ούλων. Τα διογκωμένα, κόκκινα ούλα που αιμορραγούν είναι μία εικόνα που εμφανίζει συχνά το στόμα ενός καπνιστή. Και βέβαια, ο χαρακτηριστικός αποχρωματισμός των δοντιών με την κίτρινη χροιά είναι για τον οδοντίατρο μία ακόμη ένδειξη πως το στόμα που έχει ανοιχτό μπροστά του είναι αυτό ενός καπνιστή.

Λένε τι τρώμε και τι πίνουμε

Καφές, τσάι, σκουρόχρωμα αναψυκτικά, κρασί, παντζάρια, σκούρα μούρα είναι ποτά και τροφές με χρωστικές ουσίες που με την πάροδο του χρόνου και τη συστηματική κατανάλωση αποχρωματίζουν τα δόντια και δημιουργούν κηλίδες και δυσχρωμίες. Άρα το «πλένω τα δόντια μετά τον καφέ, γιατρέ» μάλλον είναι μια δικαιολογία που δεν πιάνει στην οδοντιατρική καρέκλα.

Θα σου αρέσει σίγουρα:

thumbnail
Tips για λευκά & υγιή δόντια

Ανοιχτός διάλογος και καθημερινή σχολαστική φροντίδα

Ο οδοντίατρός μας είναι ο σύμμαχός μας για καλή στοματική υγεία. Δεν βρίσκεται εκεί για να κρίνει τις παραλείψεις μας ούτε για να μας επιπλήξει ούτε φυσικά για να μας επιβάλλει ένα πρόγραμμα στοματικής φροντίδας. Χρειάζεται λοιπόν να είμαστε ειλικρινείς μαζί του, ώστε να έχει στη διάθεσή του τα πραγματικά δεδομένα βάσει των οποίων θα αξιολογήσει την κλινική μας εικόνα και θα μας συστήσει τις κατάλληλες λύσεις.

Και βέβαια, για να νιώθουμε αυτοπεποίθηση με την κατάσταση της στοματικής μας κοιλότητας και να την προστατεύσουμε αποτελεσματικά, φροντίζουμε για αυτή καθημερινά και όχι λίγο πριν φτάσουμε στο ιατρείο. Η ολοκληρωμένη σειρά Oral Science περιέχει οδοντόπαστες και στοματικά διαλύματα κατάλληλα για κάθε ανάγκη της στοματικής κοιλότητας: από την ανάγκη προστασίας από πλάκα και πέτρα, έως πιο εξειδικευμένες λύσεις για προβλήματα των ούλων, θέματα κακοσμίας, ξηροστομίας, στοματική φροντίδα των διαβητικών, προϊόντα λεύκανσης κ.α.