woman holds a heart

Δόντια Και Καρδία: Πως Επηρεάζουν Τη Λειτουργία Της

 Φροντίστε τα δόντια σας, βοηθήστε την καρδιά σας!

Αγαπάτε το λαμπερό σας χαμόγελο με την καρδιά σας. Ξέρατε όμως ότι και η καρδιά σας αγαπάει το χαμόγελό σας; Τα υγιή δόντια δεν αναδεικνύουν μόνο το πρόσωπο αλλά καθρεπτίζουν και την καρδιακή μας υγεία. Αντίθετα, χαλασμένα δόντια και ούλα που αιμορραγούν δυσκολεύουν τη σωστή καρδιαγγειακή λειτουργία. Ποιες είναι όμως οι δύο οι κρυφές απειλές για την καρδιά που προέρχονται από την κακή στοματική υγεία; Η επιστήμη έχει την απάντηση.

 Αποστήματα: εχθρός των δοντιών, εχθρός της καρδιάς 

Αν εμφανίσατε ποτέ απόστημα σε κάποιο δόντι σας, δηλαδή φλεγμονή στα ούλα ή στο οστό της γνάθου γύρω από τη ρίζα του δοντιού, με συσσωρευμένο πύον, ξέρετε πόσο δυσάρεστο είναι. Ο πόνος είναι αφόρητος, τα ούλα πρήζονται δραματικά και πολλές φορές η λίστα των δυσάρεστων συμπτωμάτων έχει μέχρι και πυρετό. Όσο παράξενο κι να σας ακούγεται, δεν επιβαρύνεστε μόνο εσείς από αυτήν την κατάσταση αλλά και το πιο κεντρικό, ζωτικό, καίριο όργανο του σώματός σας: η καρδιά σας αν κάτι πάει… στραβά. Συγκεκριμένα, αν κάποιο από τα μικρόβια του αποστήματος μεταφερθεί μέσω της κυκλοφορίας του αίματος στις βαλβίδες της καρδιάς, μπορεί να της προκαλέσει σοβαρή λοίμωξη. Εννοείται πως οι ομάδες υψηλού κινδύνου – κυρίως άτομα με προβλήματα στην καρδιά, ή όσοι πέρασαν έμφραγμα εντός του προηγούμενου εξαμήνου, θα πρέπει να είναι έξτρα προσεκτικοί με το κεφάλαιο «απόστημα». Εσείς, έχετε την κάρτα του οδοντίατρου στο πρώτο συρτάρι;

 Περιοδοντίτιδα η «ύπουλη»

Η μορφή προχωρημένης ουλίτιδας, κατά την οποία τα ούλα υποχωρούν και τα δόντια σταδιακά χάνουν τη στήριξή τους. Αυτό είναι η περιοδοντίτιδα. Και αυτό, δεν θέλετε σε καμία περίπτωση να συμβεί αν θέλετε την καρδιά σας να συνεχίσει να λειτουργεί σαν καλοκουρδισμένο ρολόι. Σύμφωνα λοιπόν με την Αμερικανική Ακαδημία Καρδιολογίας και την Αμερικανική Ακαδημία Περιοδοντολογίας, η περιοδοντίτιδα αυξάνει τις πιθανοτήτες δημιουργίας αθηρωματικών πλακών στα αγγεία και τον κίνδυνο για στεφανιαία νόσο κατά 30%. Κι αυτό διότι όταν τα βακτήρια εισέλθουν στη ροή του αίματος μέσω των ούλων που αιμορραγούν, παράγεται μία πρωτεΐνη που αναγκάζει τα αιμοπετάλια να κολλήσουν μεταξύ τους για να περιβάλλουν τα μικρόβια ως ασπίδα. Από αυτήν τη συγκόλληση, μπορεί να δημιουργηθούν μικροί θρόμβοι αίματος, μορφώματα στις βαλβίδες της καρδιάς ή φλεγμονή των αιμοφόρων αγγείων. Το αποτέλεσμα; Να παρεμποδίζεται η παροχή αίματος στην καρδιά και στον εγκέφαλο με αποτέλεσμα καρδιακές παθήσεις, εγκεφαλικά επεισόδια, ακόμη και θάνατο. Τρομακτικό αλλά αληθινό.

 Προσέχουμε για να έχουμε. 

Όσο σοβαρές απειλές κι να είναι η ουλίτιδα και η περιοδοντίτιδα για την καρδιά σας, με σύμμαχο την ψυχραιμία και τις σωστές κινήσεις, δεν έχετε τίποτα να φοβάστε.

 1. Βουρτσίζουμε τα δόντια, φροντίζουμε την καρδιά.

Επανάληψη μήτηρ μαθήσεως: το τακτικό σωστό βούρτσισμα των δοντιών μας, η χρήση νήματος και το ξέπλυμα με στοματικό διάλυμα θα απομακρύνει τα υπολείμματα των τροφών που προσβάλουν τη στοματική μας υγεία και δημιουργούν οδοντικά προβλήματα.

Θα σου αρέσει σίγουρα:

toothbrushes
Η ιστορία της στοματικής υγιεινής

 2. Εξειδίκευση οπωσδήποτε.

Αν υποφέρετε από ουλίτιδα ή περιοδοντίτιδα, μία κοινή οδοντόπαστα δεν θα λύσει το πρόβλημα. Στραφείτε σε εξειδικευμένα προϊόντα που αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά τη φλεγμονή και την αιμορραγία. Η καρδιά σας θα σας ευγνωμονεί.

 3. Προβιοτικά πήρατε;

Αν όχι, ίσως χρειάζεται. Θα βελτιώσουν τη στοματική χλωρίδα για πιο γερά δόντια και φυσικά… πιο γερή καρδιά.

 4. Οδοντίατρος o αναντικατάστατος

Όσο καλά κι αν φροντίζετε τα δόντια σας, όσο συχνά κι αν τα προσέχετε, οι τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο επιβάλλονται. Ειδικά για όσους έχουν ιστορικό αγγειοκαρδιακών παθήσεων.

Ακολουθήστε τις συμβουλές μας για καλή στοματική υγεία και φροντίστε την καρδιά σας σαν τα… δόντια σας! Προτείνουμε να τις τηρήσετε κατά γράμμα, αλλά ακόμα και αν δεν το κάνετε… δεν θα χαλάσουμε τις καρδιές μας.