woman scratching her hand

Σημάδια στο δέρμα από άγχος: λόγοι εμφάνισης & αντιμετώπιση

Το δέρμα είναι το πρώτο όργανο του ανθρώπινου σώματος όπου εκδηλώνεται κάποια πάθηση-δυσλειτουργία ενός εσωτερικού οργάνου. Με τον ίδιο τρόπο, το άγχος μπορεί να εκδηλωθεί μέσω του δέρματος, είτε με τη μορφή νέας δερματοπάθειας είτε με την αναζωπύρωση ή την επιδείνωση των ήδη υπαρχόντων συμπτωμάτων.

Εκτός από το δέρμα, αντίστοιχες επιπτώσεις μπορεί να έχουν και τα «εξαρτήματά του», δηλαδή τα μαλλιά και τα νύχια, αλλά και οι βλεννογόνοι.

Το άγχος, μέσω νευρολογικών διεργασιών και ορμονικών αντιδράσεων, καθιστά το δέρμα ιδιαίτερα ευαίσθητο, ακόμα και σε παθήσεις που δεν πιστεύουμε ότι επηρεάζονται, όπως π.χ η ακμή (λόγω διέγερσης των σμηγματογόνων αδένων, οι οποίοι υπερπαράγουν σμήγμα).

 

Υπάρχουν δύο κατηγορίες δερματικών εξανθημάτων, ανάλογα με τον χρόνο παραμονής και ίασής τους στο δέρμα :

1. Τα οξέα δερματικά εξανθήματα

Εμφανίζονται γρήγορα, αλλά υποχωρούν και μάλιστα γρήγορα, σε λιγότερο από 4 εβδομάδες.

2. Τα χρόνια δερματικά εξανθήματα

Παραμένουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και ανθίστανται στη θεραπεία.

Και στις δύο κατηγορίες μπορεί να διαταραχθεί τόσο πολύ ο δερματικός φραγμός, η «άμυνα» ουσιαστικά του δέρματος που αυξάνονται και οι πιθανότητες επιμόλυνσης, λόγω εισόδου διαφόρων επιβλαβών οργανισμών (π.χ. μικρόβια).

Το ίδιο βέβαια μπορεί να συμβεί και στις περιπτώσεις, όπου λόγω έντονου άγχους, οι ασθενείς παραμελούν τη σωματική τους υγιεινή.

Στις περισσότερες περιπτώσεις δημιουργείται ένας “φαύλος κύκλος¨, όπου το άγχος επιδεινώνει ή προκαλεί νέες δερματοπάθειες, ο ασθενής αγχώνεται περισσότερο βλέποντας τη νέα κατάσταση και εγκλωβίζεται μέσα σ’ αυτό.

 Μερικές απ’ τις συχνότερες δερματοπάθειες που έχουν άμεση σχέση και αλληλεπίδραση με την ψυχική κατάσταση των ασθενών, είναι:

 • Έκζεμα

Είναι οι γνωστές “κοκκινίλες” στο δέρμα (ερυθρές, ξηρές κηλίδες) οι οποίες συνοδεύονται από έντονο κνησμό.

Θα σου αρέσει σίγουρα:

dry skin
Έχω ξηροδερμία: Τι να κάνω;
 • Ψωρίαση

Είναι ένα μη μεταδοτικό, χρόνιο, αυτοάνοσο νόσημα. Χαρακτηρίζεται από την εμφάνιση ψωριασικών πλακών, δηλαδή σκληρών και κνησμωδών σημαδιών, λόγω υπερβολικού πολλαπλασιασμού δερματικών κυττάρων.

 • Διαπυητική Ιδρωταδενίτιδα

Είναι μια χρόνια πάθηση, με κύριο χαρακτηριστικό την ανάπτυξη επώδυνων οζιδίων σε περιοχές με ιδρωτοποιούς αδένες, όπως η μηροβουβωνική χώρα και οι μασχάλες.

 • Ακμή

Μπορεί να προσβάλλει άτομα όλων των ηλικιών, κυρίως εφήβους, ανεξαρτήτως φύλου. Προκαλεί έντονη δυσαρέσκεια σχετικά με την εικόνα των ασθενών και χαμηλή αυτοπεποίθηση, ακόμα και κοινωνικό περιορισμό.

 • Λεύκη

Είναι μια πάθηση κατά την οποία αποχρωματίζονται διάφορα σημεία του δέρματος και των βλεννογόνων, λόγω δυσλειτουργίας των μελανοκυττάρων.

 • Υπεριδρωσία

Είναι μια κατάσταση όπου οι ιδρωτοποιοί αδένες υπερεκκρίνουν ιδρώτα.

 • Κνίδωση

Εμφανίζεται με πρήξιμο, κοκκινίλες και έντονη φαγούρα σε διάφορα σημεία του σώματος. Συνήθως υποχωρούν σύντομα, αλλά μπορεί και να επιμείνουν για μεγάλα διαστήματα.

 • Γυροειδής Αλωπεκία

Αποτελεί μια μορφή τριχόπτωσης, κατά την οποία το ανοσοποιητικό επιτίθεται στους τριχικούς θύλακες. Μπορεί να είναι από περιορισμένη έως καθολική (σε όλο το σώμα).

 

 Μερικές απλές συνήθειες, μπορούν να βοηθήσουν τους ασθενείς που απ’ το καθημερινό, έντονο ή και λιγότερο έντονο, άγχος.

 • Σωστή διατροφή
 • Άσκηση
 • Καλός ύπνος
 • Απενοχοποίηση και ανοιχτή κουβέντα για τα προβλήματα
 • Περπάτημα

Η σχέση λοιπόν του δέρματος και της ψυχικής υγείας είναι σύνθετη, αλλά και άρρηκτα συνδεδεμένη. Η αναζήτηση βοήθειας από επαγγελματίες υγείας (ψυχολόγους, ψυχιάτρους, δερματολόγους), μπορεί να συμβάλλει στην επίλυση τέτοιου είδους προβλημάτων.