woman's face with rosacea

Ερυθρότητα Προσώπου: Αντιμετώπιση και Λύσεις τον Χειμώνα

Δερματικός φραγμός: το πολύτιμο «οχυρό» υγρασίας και προστασίας

Για να κατανοήσουμε γιατί το ευαίσθητο, δυσανεκτικό δέρμα γίνεται ακόμα πιο ευάλωτο τον χειμώνα, αξίζει να εστιάσουμε πρώτα στον βασικό «μηχανισμό» προστασίας και άμυνας κάθε επιδερμίδας: τον δερματικό φραγμό ο οποίος είναι υπεύθυνος να κρατάει το δέρμα επαρκώς ενυδατωμένο -αποτρέποντάς τη διαδερμική απώλεια υγρασίας- και να το προστατεύει από εξωτερικές «επιθέσεις». Για να διατηρεί όμως αμετάβλητη αυτήν του την ικανότητα, χρειάζεται και τις κατάλληλες περιβαλλοντικές συνθήκες. Οι χειμερινοί μήνες με τις χαμηλές ή ακραίες θερμοκρασίες ή με την απότομη εναλλαγή τους -μέσα από τη διαρκή μετάβασή μας από τους θερμούς εσωτερικούς χώρους στους ψυχρούς εξωτερικούς και αντίστροφα- αποδυναμώνουν τον δερματικό φραγμό οδηγώντας σε αφυδάτωση και τραχιά, ανελαστική επιδερμίδα που έχει χάσει τη ζωντάνια της. Από την άλλη, ο δερματικός φραγμός «πλήττεται» τον χειμώνα και από το πολύ ζεστό νερό που συνήθως χρησιμοποιούμε στο ντους. Όπως είναι λογικό, ο αντίκτυπος της δυσλειτουργίας του δερματικού φραγμού σε ένα δέρμα ούτως ή άλλως πιο ευαίσθητο από τις κανονικές επιδερμίδες, είναι ακόμα πιο μεγάλος. Σε αυτόν τον τύπο επιδερμίδας, εμφανίζονται, πέρα από τα σημάδια αφυδάτωσης, και  ερυθρότητα, ευρυαγγείες, ένα δυσάρεστο αίσθημα φλόγωσης, πιθανώς και ένα οίδημα, με αποτέλεσμα ένα δέρμα που έχει χάσει την άνεση και τη ευεξία του.

«Μη φιλικά» υφάσματα

Και ο ρουχισμός του χειμώνα όμως κάνει τη συγκεκριμένη εποχή «εχθρική» για το ευαίσθητο, δυσανεκτικό δέρμα, αφού αφενός η «φούντωση» από το βαρύ ντύσιμο αφετέρου τα μάλλινα πουλόβερ και κασκόλ που έρχονται σε επαφή με την επιδερμίδα του προσώπου,  προκαλούν συχνά εξάρσεις των συμπτωμάτων.

 

Η κατάλληλη καθημερινή ρουτίνα περιποίησης «ηρεμεί» το αντιδραστικό δέρμα

Πέρα από την αποφυγή έκθεσης σε ακραίες θερμοκρασίες και το κατάλληλο ντύσιμο, τα συμπτώματα του ευαίσθητου και ευαισθητοποιημένου δέρματος αντιμετωπίζονται ολικά κυρίως μέσα από μία εξειδικευμένη φροντίδα καλλυντικής περιποίησης σχεδιασμένη αποκλειστικά για τις απαιτητικές ανάγκες του. Η Sensitive Red Skin από τη FREZYDERM είναι αυτή ακριβώς η φροντίδα που χρειάζεται ο συγκεκριμένος τύπος επιδερμίδας, ιδίως τους χειμερινούς μήνες: η απαλή κρέμα ρύθμισης και αναστροφής των συμπτωμάτων του ευαίσθητου, αντιδραστικού δέρματος μειώνει άμεσα και σημαντικά την ερυθρότητα, τις ευρυαγγείες και το οίδημα ανακουφίζοντας την επιδερμίδα ενώ παράλληλα ενυδατώνει σε βάθος, ενισχύοντας τον δερματικό φραγμό και έτσι αποκαθίσταται η υφή, η ελαστικότητα και η άνεση του δέρματος. Αν πάλι, επιθυμείτε καταπράυνση των συμπτωμάτων και πρόληψη της έξαρσής τους με ταυτόχρονη καλυπτική δράση επί της ερυθρότητας, η έγχρωμη κρέμα με υψηλή αντηλιακή προστασία Sensitive Red Skin Tinted SPF 30 είναι η ιδανική επιλογή. Επιπλέον, προσφέρει υψηλή αντηλιακή προστασία μόνο με φυσικά φίλτρα. Και οι δύο, διαθέτουν υποαλλεργικές συνθέσεις χωρίς συντηρητικά και χωρίς παράγοντες που πυροδοτούν τα συμπτώματα της Ροδόχρου Νόσου (σύμφωνα με την επισκόπηση της National Rosacea Society).

Θα σου αρέσει σίγουρα:

woman scratching her hand
Τι είναι το έκζεμα

 

Όσο και αν οι συνθήκες της εποχής δεν είναι «με το μέρος» της ευαίσθητης, αντιδραστικής επιδερμίδας μας, θυμόμαστε ότι και πάλι μπορούμε να τη διατηρήσουμε σε «κατάσταση ηρεμίας» και πως υπάρχουν εφικτές λύσεις για το θέμα «ερυθρότητα προσώπου: αντιμετώπιση».