woman under the sun

Κρυολόγημα το καλοκαίρι & οι διαφορές με του χειμώνα

Μπορεί να έχουμε ταυτίσει το κρυολόγημα και τα συμπτώματά του με τον χειμώνα, όμως στην πραγματικότητα, δεν χρειάζεται να έχει έξω κρύο, για να «την αρπάξουμε». Το συνάχι, ο πυρετός και ο βήχας, συχνά μας συνοδεύουν και τη θερινή σεζόν, ακόμα και στις διακοπές. Ας δούμε παρακάτω τι μπορεί να μας κάνει να κρυολογήσουμε το καλοκαίρι και αν τα συμπτώματα διαφέρουν από αυτά του χειμερινού κρυολογήματος.

 

Από ιατρικής πλευράς

Υπάρχει ο τύπος του ιού που ευθύνεται για το κοινό κρυολόγημα του χειμώνα (ρινοϊός) αλλά υπάρχουν και οι τύποι εντεροϊών που συναντάμε συνήθως το καλοκαίρι.

Πώς θα ξέρω ότι είναι κρυολόγημα και όχι αλλεργία;

Ο γιατρός μας είναι ο μόνος ειδικός να αξιολογήσει την κατάστασή μας και να μας πει αν πρόκειται για κρυολόγημα, αλλεργία ή κάτι άλλο και η επικοινωνία με αυτόν είναι πάντα το πρώτο βήμα, αν παρουσιάσουμε κρυολόγημα το καλοκαίρι. Πάντως, συχνά οι αλλεργίες διαρκούν για μεγαλύτερο διάστημα από το κρυολόγημα και συνοδεύονται και από άλλα συμπτώματα. Μπορεί να εμφανίσουμε, για παράδειγμα, και ερεθισμένα κόκκινα μάτια ή κάποιο δερματικό εξάνθημα.

 

Ποιοι παράγοντες, ευνοούν το κρυολόγημα τη θερινή περίοδο;

Αν μιλάμε για ένα απλό κρύωμα (που δεν ευθύνεται για μικρόβιο που μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο), τότε μπορεί απλώς να κρυώσαμε για έναν από τους παρακάτω λόγους:

  • Εκτεθήκαμε σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία (με δυνατό κλιματισμό) ή σε απότομη εναλλαγή της (από την πολύ ζέστη, στο ψυχρό περιβάλλον του air condition).
  • Αλλάξαμε περιβάλλον. Επιλέξαμε για τις διακοπές μας μέρος με κρύο ή υγρασία.
  • Την «αρπάξαμε» από το αεράκι που έπιασε στη θάλασσα απότομα, πριν καν προλάβουμε να στεγνώσουμε.
  • Το παρακάναμε με τα παγωμένα αναψυκτικά, ποτά, παγωτά και ερεθίστηκε ο λαιμός μας.

 

Αν, από την άλλη, κρυολογήσαμε λόγω κάποιου αερομεταφερόμενου μικροβίου, μπορεί να αναζητήσουμε την αιτία στις παρακάτω καλοκαιρινές συνθήκες που δημιουργούν ευνοϊκό κλίμα για μετάδοση του μικροβίου.

 

Το καλοκαίρι, δεν φοβόμαστε να έρθουμε κοντά, γιατί είμαστε σε εξωτερικό χώρο, όμως αυτή η εγγύτητα αυξάνει τις πιθανότητες να κολλήσουμε κάτι.

-Συνωστιζόμαστε στις ουρές για τα εισιτήρια

-Συναθροιζόμαστε σε φεστιβάλ και συναυλίες

Θα σου αρέσει σίγουρα:

race for the cure banner
Η Φροντίδα του Δέρματος Κατά τις Ογκολογικές Θεραπείες

-Χρησιμοποιούμε πλοία (ή κρουαζιερόπλοια), τρένα και αεροπλάνα για τις μεταφορές μας, μέσα μεταφοράς όπου υπάρχει κοντινή επαφή των επιβατών.

 

Πώς αντιμετωπίζουμε το κρυολόγημα το καλοκαίρι;

Γενικά, ο βασικός τρόπος αντιμετώπισης ενός κρυολογήματος δεν έχει να κάνει με την εποχή και είναι κοινός χειμώνα-καλοκαίρι:

Αφού επισκεφθούμε τον γιατρό και ακολουθήσουμε την αγωγή που θα μας συστήσει, είναι σημαντικό:

  • Να ξεκουράσουμε το σώμα μας με ωφέλιμο ύπνο.
  • Να επιλέξουμε ένα θρεπτικό μενού με βιταμίνες που θα βοηθήσει τον οργανισμό μας να ανακάμψει.
  • Να ανακουφιστούμε από τα συμπτώματα που μας ταλαιπωρούν. Αν πέρα από τον πυρετό (για τον οποίο θα πάρουμε αντιπυρετικό), εμφανίζουμε συνάχι ή καταρροή, χρειαζόμαστε ένα σπρέι καθαρισμού της ρινικής κοιλότητας. Το Nazal Cleaner Cold* (2,2% NaCl) με υπέρτονο διάλυμα ανθού αλατιού Μεσολογγίου 2,2% w/w εξαιρετικής ποιότητας πλούσιο σε ιχνοστοιχεία και αιθέρια έλαια Ευκαλύπτου & Μέντας, καθαρίζει τη ρινική κοιλότητα, απομακρύνει τη βλέννα, ανακουφίζει από τα συμπτώματα του κρυολογήματος και ελευθερώνει την αναπνοή. Δεν περιέχει κορτιζόνη ή άλλες φαρμακευτικές ουσίες και δεν προκαλεί φαινόμενο εξάρτησης. Αν στη λίστα των συμπτωμάτων του κρυολογήματός μας είναι και ο βήχας, το Cough Syrup Adults* με βάση φυτικά εκχυλίσματα και γεύση μέλι, λεμόνι και ευκάλυπτοκαι με δραστικά συστατικά 100% φυσικής προέλευσης, λειτουργεί σαν βάλσαμο που καταπραΰνει τον ερεθισμένο λαιμό. Τέλος, για την περίπτωση που εμφανίζουμε και ερεθισμένο λαιμό, υπάρχει το συμπλήρωμα διατροφής** Propolis Oral Spray που περιέχει πρόπολη, μέλι, βιταμίνη C και εκχύλισμα θυμαριού, για καταπράυνση του ευαίσθητου λαιμού.

 

Πέραν των παραπάνω, ειδικά σε περίπτωση κρυολογήματος το καλοκαίρι:

  • Προσέχουμε τον έντονο ήλιο και την υπερβολική ζέστη που εξασθενεί τον οργανισμό.
  • Διατηρούμαστε ενυδατωμένοι, γιατί η ζέστη μάς αφυδατώνει ακόμα περισσότερο.

 

Θωρακιζόμαστε όσο μπορούμε από το κρυολόγημα του καλοκαιριού, ανακουφιζόμαστε από τα συμπτώματά του και χαιρόμαστε τη θερινή σεζόν και τις διακοπές, χωρίς να μας καταβάλλουν τα εμπόδια και οι δυσκολίες.

 

*Ιατροτεχνολογικό προϊόν. Να διαβάζετε πάντα την ετικέτα και τις πληροφορίες για το προϊόν πριν από τη χρήση. Συμβουλευθείτε τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας.

**Τα συμπληρώματα διατροφής δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως υποκατάστατο μιας ισορροπημένης δίαιτας. Το προϊόν αυτό δεν προορίζεται για την πρόληψη, αγωγή ή θεραπεία ανθρώπινης νόσου. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας αν είστε έγκυος, θηλάζετε, βρίσκεστε υπό φαρμακευτική αγωγή ή αντιμετωπίζετε προβλήματα υγείας. Δεν χρησιμοποιείται μετά την ημερομηνία λήξης που αναγράφεται στη συσκευασία. Αρ. Γνωστοποίησης ΕΟΦ 46381/08.05.2023.. Δεν επέχει θέση άδειας κυκλοφορίας. Υπεύθυνος Κυκλοφορίας: FREZYDERM ABEE, Μενάνδρου 75, 10437, Αθήνα, 2105246900.