woman sees herself in the mirror touching her chin

Ροδόχρους Νόσος: Συχνές Ερωτήσεις

Πέπλο μυστηρίου καλύπτει τη ροδόχρου νόσο· μια νόσο που επηρεάζει το πρόσωπο. Πολλοί, μάλιστα, δεν αναγνωρίζουν καν αυτή τη δερματική υπερευαισθησία με συνέπεια να μη δίνουν τη δέουσα προσοχή.

Μάθετε, λοιπόν, παρακάτω τις απαντήσεις στις πιο συχνές ερωτήσεις σχετικά με τη ροδόχρου νόσο.

 

Τι είναι η ροδόχρους νόσος;

Αποτελεί ερεθισμό του προσώπου που επηρεάζει τα άτομα άνω των 30 ετών με ανοιχτό φωτότυπο. Αν και απαντάται συχνότερα στις γυναίκες, οι άνδρες αντιμετωπίζουν εντονότερα συμπτώματα. Σε πολλές περιπτώσεις, η ένταση των συμπτωμάτων διακυμαίνεται ανά περιόδους.

Σύμφωνα με τους δερματολόγους, η χρόνια αυτή πάθηση «επηρεάζει τα μάγουλα, το μέτωπο, το πηγούνι και τη μύτη και χαρακτηρίζεται από έντονο ξαφνικό κοκκίνισμα και ερυθρότητα, διεσταλμένα αιμοφόρα αγγεία, μικρά κόκκινα σπιθουράκια και σπυράκια με πύον (τα οποία κάποιες φορές είναι τόσο μικρά που είναι ορατά μόνο με μεγεθυντικό φακό). Ενίοτε, εμφανίζεται και φλεγμονή στην επιφάνεια των ματιών και των βλεφάρων.»

 

Πώς θα ξέρω πως πάσχω από ροδόχρου;

Υπάρχουν διάφοροι τύποι ροδόχρου νόσου με διαφορετική ένταση. Από τα πιο συχνά συμπτώματα είναι η ερυθρότητα και τα σπυράκια στα μάγουλα καθώς και τα ορατά αιμοφόρα αγγεία. Ίσως έχετε και ξεσπάσματα που θυμίζουν ακμή μαζί με κάποιο πρήξιμο ενώ σε σοβαρότερες περιπτώσεις το δέρμα σας ενδέχεται να μοιάζει παχύ και τραχύ.

Μπορεί να έχετε επίσης ενοχλήσεις στα μάτια τα οποία κοκκινίζουν και ερεθίζονται. Ίσως να πρήζονται και να θυμίζουν το γνωστό μας κριθαράκι, γι’ αυτό και να μη δίνουμε μεγάλη σημασία.

Η διάγνωση της ροδόχρου νόσου γίνεται συνήθως εξ όψεως, και καλό θα είναι να συμβουλευτείτε τον δερματολόγο σας.

Θα σου αρέσει σίγουρα:

woman scratches her back
8 ΤΡΟΠΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΛΑΒΕΤΕ ΜΙΑ ΕΞΑΡΣΗ ΕΚΖΕΜΑΤΟΣ

 

Μπορεί να θεραπευτεί;

Η απάντηση είναι όχι, ωστόσο μπορείτε να την ρυθμίσετε ανάλογα με τη σοβαρότητά της. Η απαλή μας κρέμα για τη ρύθμιση των συμπτωμάτων της ροδόχρου νόσου Sensitive Red Skin Facial Cream περιέχει ενεργά συστατικά που μειώνουν την εμφάνιση της ερυθρότητας, των κιρσών και της φλεγμονής. Και αν επιζητάτε επιπλέον κάλυψη, υπάρχει η έγχρωμη κρέμα με υψηλή αντηλιακή προστασία Sensitive Red Skin Tinted SPF 30 Cream. Και οι δύο κρέμες περιέχουν φύκη που θρέφουν το δέρμα και καταπραΰνουν ενώ εμποδίζουν τη φλεγμονή.

Φυσικά, υπάρχουν και μακροπρόθεσμες αποτελεσματικές αγωγές για σοβαρότερες περιπτώσεις.

 

Τι πυροδοτεί τη φλεγμονή;

Δεν είναι ακόμη ξεκάθαρα τα αίτια της νόσου, ωστόσο η έκθεση στον ήλιο, το άγχος, τα ζεστά ροφήματα, η καφεΐνη, το αλκοόλ, τα πικάντικα φαγητά και η σωματική άσκηση αποτελούν παράγοντες που επιδεινώνουν τη ροδόχρου.

Σύμφωνα με τους αρμόδιους φορείς, υπολογίζεται πως 1 στους 10 πάσχει από ροδόχρου νόσο στη βόρεια Ευρώπη.