RED SKIN

Κοκκινίλες στο Σώμα: Για τι μας Προειδοποιούν;

   Οι κοκκινίλες στο σώμα αποτελούν ένα κλινικό σύμπτωμα που περιλαμβάνει αλλαγές στο δέρμα, το οποίο εμφανίζει ερεθισμό και συχνά  σχετίζεται με ερύθημα, κνησμό ή άλγος.  Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι κοκκινίλες επηρεάζουν μία εντοπισμένη περιοχή, ενώ σε άλλες καταλαμβάνουν μεγάλο μέρος της επιφάνειας του σώματος.

  

Κλινική Εικόνα

    Πρακτικά λαμβάνει χώρα μια αλλαγή στο δέρμα που επηρεάζει το χρώμα, την εμφάνιση, αλλά και την υφή του. Το εξάνθημα μπορεί να εμφανιστεί οπουδήποτε στο σώμα και μπορεί να είναι οξύ ή χρόνιο. Σε γενικές γραμμές, το δέρμα γίνεται ερυθρό, φλεγμονώδες ή και τραχύ.

Ανάλογα με την αιτιολογία, τα δερματικά εξανθήματα έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά: κυμαίνονται από ένα ήπιο οίδημα στην περιοχή του δέρματος, έως και την εμφάνιση  επώδυνων πληγών. Επιπλέον,  μπορούν να εμφανισθούν ως μικρές επηρμένες (με προεξοχές)και σαφώς περιγραμμένες βλάβες, σε ορισμένες όμως περιπτώσεις και με τη μορφή  κυστιδίων.

 Αξίζει να σημειωθεί πως απαιτείται άμεση ιατρική προσοχή και αντιμετώπιση εάν οι κοκκινίλες συνοδεύονται από πυρετό, δυσκολία στην αναπνοή, άλγος, οίδημα ή και μώλωπες. Το ίδιο ισχύει εάν ένα εξάνθημα εμφανίζει ταχύτατη εξάπλωση και καλύπτει ολόκληρο το σώμα. Η εν λόγω κλινική εικόνα μπορεί να υποδεικνύει ότι πιθανώς  οφείλεται σε αλλεργική αντίδραση ή σε άλλο σοβαρό πρόβλημα υγείας.

 

Αιτίες

  Η κύρια αιτία είναι η αλλεργική δερματίτιδα: Πρόκειται για μία φλεγμονώδη πάθηση του δέρματος που προκαλεί ξηρό, κνησμώδες και ερυθηματώδες  εξάνθημα και πρακτικά προκαλείται από αντίδραση υπερευαισθησίας σε ορισμένες ουσίες. Αξίζει να σημειωθεί πως οι κοκκινίλες μπορεί να αποτελούν συνέπεια και άλλων πρωτοπαθών δερματικών παθήσεων, όπως είναι η ψωρίαση αλλά και η κνίδωση που με την σειρά της μπορεί να προκληθεί από αλλεργικούς, αλλά και μη αλλεργικούς μηχανισμούς. Οι περισσότερες οξείες περιπτώσεις προκαλούνται από αλλεργική αντίδραση σε μία συγκεκριμένη ουσία. ‘Όμως τα περισσότερα χρόνια περιστατικά είναι ιδιοπαθή ή οφείλονται σε αυτοάνοσο νόσημα. Τα συνοδά κλινικά συμπτώματα απαιτούν ενδελεχή και λεπτομερή αξιολόγηση.

Άλλες πιθανές αιτίες  για τις κοκκινίλες του δέρματος είναι οι ακόλουθες:

  • Ακμή: δερματική διαταραχή που μπορεί να προκαλέσει την εμφάνιση και την ανάπτυξη εξανθήματος με χαρακτηριστικές βλατίδες, φλύκταινες, οζίδια ή κύστεις
  • Βακτηριακές λοιμώξεις του δέρματος
  • Ανεμοβλογιά – Ερπητικές λοιμώξεις
  • Φαρμακετικά και ιογενή εξανθήματα
  • Δήγματα εντόμων

 

Θα σου αρέσει σίγουρα:

sensitive skin
Ευαίσθητο δέρμα: Η διαφορά από το ευαισθητοποιημένο δέρμα

Θεραπεία

  Η θεραπεία του δερματικού εξανθήματος βασίζεται στην ενδεδειγμένη  διαχείριση σε σχέση με τα αίτια που προκαλούν τις κοκκινίλες, η ακριβής δε  γνώση των οποίων απαιτεί μια λεπτομερή διαγνωστική διαδικασία.

Πρώτα από όλα, το δερματικό εξάνθημα δεν αποτελεί ασθένεια από μόνο του, αλλά είναι ένδειξη διαφορετικών καταστάσεων. Για τον λόγο αυτό, η θεραπεία πρέπει να προσανατολίζεται προς την υποκείμενη αιτία και καθορίζεται από τον δερματολόγο μετά από κατάλληλη αξιολόγηση (φυσική εξέταση, ιατρικό ιστορικό, εξετάσεις αίματος, βιοψία). Στις περιπτώσεις που η αιτία είναι μια βακτηριακή λοίμωξη, για παράδειγμα, αντιμετωπίζεται με αντιβιοτικά. Μια φαρμακευτική αλλεργία ξεκινά με την αφαίρεση του φαρμάκου που προκάλεσε την αντίδραση και την χορήγηση  κορτικοστεροειδών και αντιισταμινικών για τη διαχείριση του κνησμού.  Συστηματικά χορηγούνται φάρμακα, εάν το εξάνθημα συνδέεται με μια μακροχρόνια πάθηση όπως η ψωρίαση, ή αντιιικά φάρμακα όταν το δερματικό εξάνθημα σχετίζεται με ιογενείς λοιμώξεις.

 

Αξίζει να σημειωθεί πως τα περισσότερα απλά δερματικά εξανθήματα θα βελτιωθούν με απαλή φροντίδα του δέρματος και με αποφυγή ερεθιστικών παραγόντων όμως σε περίπτωση χρονιότητας ή ταχείας επιδείνωσης είναι απαραίτητη και σημαντική η αξιολόγηση από τον κλινικό δερματολόγο για την σωστή αντιμετώπιση.

  

Βιβλιογραφία

  • Δερματολογία – Αφροδισιολογία / Χριστίνα Αντωνίου – Ανδρέας Κατσάμπας
  • Θεραυπετική των Δερματικών Νοσημάτων/ Αδρέας Κατσάμπας, Torello Lotti