Woman_combs_her_hair

Σμηγματορροϊκή Δερματίτιδα στο Κεφάλι: Συμπτώματα

5 συχνές ερωτήσεις για τα συμπτώματα

σμηγματορροϊκής δερματίτιδας στο κεφάλι

Ένα τριχωτό κεφαλής με πολύ υψηλά επίπεδα λιπαρότητας είναι σύνηθες να παρουσιάζει συμπτώματα σμηγματορροϊκής δερματίτιδας. Ανακαλύψτε όσα θέλετε να μάθετε για το θέμα, μέσα από τις ερωτήσεις που θέτουν πιο συχνά όσοι τα εμφανίζουν.

  1. Αν έχει κανείς λιπαρό δέρμα (π.χ. στο πρόσωπο) σημαίνει πως έχει και σμηγματορροϊκή προδιάθεση στο τριχωτό της κεφαλής;

Συνήθως, ναι. Τα συμπτώματα σμηγματορροϊκής δερματίτιδας εμφανίζονται συχνά σε περιοχές όπου υπερλειτουργούν οι σμηγματογόνοι αδένες. Γι’ αυτό και τα βλέπουμε συχνά εκτός από το τριχωτό της κεφαλής (συνήθως στο σημείο πίσω από τα αυτιά και στην περιφέρεια της γραμμής των μαλλιών) και στο πρόσωπο (στα πλάγια της μύτης, στο μέτωπο και το πηγούνι, στο δέρμα κάτω από τα γένια των ανδρών, στα φρύδια) αλλά και σε περιοχές αυξημένης λιπαρότητας στο σώμα. Επίσης, αν κάποιος εμφάνισε στο δέρμα του εικόνα σμηγματορροϊκής κατάστασης ως έφηβος, υπάρχουν πολλές πιθανότητες να συμβεί το ίδιο και στην ενήλικη ζωή του*.

  1. Πώς είναι ένα δέρμα που εμφανίζει συμπτώματα σμηγματορροϊκής δερματίτιδας στο κεφάλι;

Καθώς το δέρμα υπερπαράγει σμήγμα, δημιουργούνται στην επιφάνειά του τραχιές «πλάκες» κίτρινου χρώματος με πολύ λιπαρή, κολλώδη υφή ίσως και σημάδια ερυθρότητας. Όσο αυτά τα κιτρινωπά
«λέπια» παραμένουν στο τριχωτό, αυξάνεται το πάχος και η λιπαρότητά τους.

  1. Γιατί τα συμπτώματα μοιάζουν με πιτυρίδα;

Γιατί η λιπαρή πιτυρίδα μπορεί να είναι το αποτέλεσμα μιας σμηγματορροϊκής δερματικής κατάστασης, αν δεν είναι απλώς λιπαρή πιτυρίδα, χωρίς υπόβαθρο δερματολογικού προβλήματος. Στην περίπτωση όμως που οι κίτρινες λιπαρές νιφάδες συνοδεύονται και από ερεθισμό ή αίσθηση κνησμού στο τριχωτό, τότε πιθανότατα δεν μιλάμε απλώς για λιπαρή πιτυρίδα.

  1. Χρειάζεται να δω δερματολόγο;

    Θα σου αρέσει σίγουρα:

    woman with very long hair
    Ο κύκλος ζωής της τρίχας και λύσεις για την τριχόπτωση (infographic)

Οπωσδήποτε. Όπως στο καθετί που αφορά μια αλλαγή στην εικόνα του δέρματός μας. Δεν κάνουμε ποτέ αυτοδιάγνωση, ούτε επιλέγουμε δική μας αγωγή. Συμβουλευόμαστε πάντα τον ειδικό.

  1. Τι να προσέχω στην καθημερινότητα, για να μη χειροτερεύσει η κατάσταση στο τριχωτό;

Η διαχείριση του στρες παίζει πολύ σημαντικό ρόλο καθώς φαίνεται  πως σε περιόδους μεγάλους άγχους μια σμηγματορροϊκή δερματική κατάσταση επιδεινώνεται. Επίσης, είναι σημαντικό να περιποιούμαστε το τριχωτό με τα κατάλληλα προϊόντα: η επιλογή του σαμπουάν μας είναι καθοριστική. Προτιμάμε ένα με απαλή σύνθεση και στοχευμένη δράση κατά των συμπτωμάτων σμηγματορροϊκής δερματίτιδας, όπως το Sebum Control Shampoo που προστατεύει τη δερματική χλωρίδα του τριχωτού και καταπραΰνει την ερεθισμένη επιδερμίδα και για ακόμα πιο ενισχυμένο αποτέλεσμα σμηγματορρύθμισης με ήπια κερατόλυση, μετά το λούσιμο,  προχωρούμε στην εφαρμογή της Sebum Control Lotion. Και τα δύο, συνδυάζονται άριστα με τυχόν φαρμακευτική αγωγή που θα μας συστήσει ο δερματολόγος για το θέμα. Μετά το λούσιμο, αποφεύγουμε ιδανικά τη χρήση σεσουάρ με καυτό αέρα που θα αυξήσει τη λιπαρότητα στο τριχωτό, όπως και τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες -για τον ίδιο λόγο- αλλά και τις πολύ χαμηλές και ξηρές που επίσης επιβαρύνουν.

Θυμηθείτε πως όσο ενοχλητική και αν είναι στην καθημερινότητα η  ύπαρξη μιας σμηγματορροϊκής δερματικής κατάστασης στο τριχωτό  της κεφαλής, μπορεί και να ρυθμιστεί και να ανακουφιστούμε αποτελεσματικά, βελτιώνοντας την όψη του δέρματός μας.

*InformedHealth.org, Cologne, Germany: Institute for Quality and Efficiency in Health Care (IQWiG); 2006.