man scratches his elbow

Ξηρό Δέρμα με Ατοπική Προδιάθεση: 4 Facts που Ίσως Δεν Γνωρίζετε

 

Μπορεί η όψη μιας επιδερμίδας με ατοπική προδιάθεση να σας είναι γνώριμη, ενδεχομένως όμως να μην ξέρετε κάποιες πληροφορίες που την αφορούν. Εάν διαθέτετε οι ίδιοι ή άτομα στην οικογένεια ή τον περίγυρό σας δέρμα με συμπτώματα ατοπικής δερματίτιδας ή απλώς σας ενδιαφέρει να είστε ενήμεροι σε θέματα που αφορούν δερματικές παθήσεις, αξίζει να αντλήσετε γνώση μέσα από 4 χρήσιμες πληροφορίες:

1. Η ατοπική δερματίτιδα δεν είναι μεταδοτική:

Πολλοί θεωρούν λανθασμένα ότι μπορεί να «κολλήσουν» ατοπική δερματίτιδα μέσα από τη χειραψία ή μέσα από τους εναγκαλισμούς με άτομα που πάσχουν από αυτήν. Όμως στην πραγματικότητα αυτό δεν ισχύει. Είτε δημιουργούνται ενδογενώς -από τον ίδιο τον οργανισμό δηλαδή, λόγω κληρονομικότητας- είτε πυροδοτούνται από εξωγενείς αιτίες, τα συμπτώματα ατοπικής δερματίτιδας δεν μεταδίδονται από άνθρωπο σε άνθρωπο.

 

2.«Αγαπάει» διάφορα σημεία στο σώμα:  

Οι περιοχές όπου το δέρμα «αναδιπλώνεται», όπως οι κλειδώσεις πίσω από τους αγκώνες ή πίσω από τα γόνατα είναι μεν «αγαπημένα» σημεία εμφάνισης των συμπτωμάτων ατοπικής δερματίτιδας αλλά δεν είναι τα μοναδικά. Η εικόνα ατοπικής δερματίτιδας στο παιδί, το βρέφος και τον ενήλικα εμφανίζεται και στις παλάμες και τα δάχτυλα των χεριών, τα πέλματα και τα δάχτυλα των ποδιών, σε ολόκληρο το χέρι ή το πόδι αλλά και στο πρόσωπο. Λιγότερο συχνά μπορεί να εμφανιστούν και συμπτώματα ατοπικής δερματίτιδας στο κεφάλι.

 

3. Το «σε ποια γωνιά της γης» ζούμε καθορίζει σημαντικά το αν έχει ή θα αποκτήσει το δέρμα μας ατοπική προδιάθεση:

Έρευνες έδειξαν πως υπάρχουν παράγοντες που βοηθούν στην εμφάνιση συμπτωμάτων ατοπικής δερματίτιδας και σχετίζονται με τον τρόπο ζωής μας, όπως η επιρροή που ασκεί το αστικό περιβάλλον, το lifestyle της Δύσης, η τάση αστικοποίησης, η μειωμένη έκθεση των ατόμων σε λοιμώξεις, ο τοκετός με καισαρική τομή, η μείωση του θηλασμού και η συχνή λήψη αντιβιοτικών.

Αντίθετα, η διαβίωση σε περιβάλλοντα που δεν έχουν επηρεαστεί από τον μοντέρνο χαρακτήρα της Δύσης, φαίνεται πως προστατεύει από την παρουσία συμπτωμάτων ατοπικής δερματίτιδας. Η καταλυτική επίδραση του δυτικού lifestyle στο θέμα «ατοπία» επιβεβαιώνεται και από τα αποτελέσματα σχετικής επιστημονικής έρευνας που δημοσιεύθηκε στην Εθνική Ιατρική Βιβλιοθήκη των Η.Π.Α. (NLM)* και που αποτελεί ένα πρώτο βήμα πιστοποίησης των δεδομένων που ήδη γνωρίζουμε. Συγκεκριμένα, μελετήθηκε η επίδραση του δυτικού τρόπου ζωής και η διαφορετική ένταση της επιρροής του στην εμφάνιση μιας εικόνας ατοπικής επιδερμίδας στους κατοίκους 5 μικρών χωριών στο νησί Καρκάρ στο βορειοανατολικό τμήμα της Νέας Γουινέας. Από την παραπάνω μελέτη φάνηκε πως τα πιο προσβάσιμα και άρα πιο «μοντέρνα» και «δυτικοποιημένα» παραθαλάσσια χωριά είχαν 6,8% πιο πολλά περιστατικά συμπτωμάτων ατοπικής δερματίτιδας ανάμεσα στους κατοίκους τους σε σχέση με τα πιο παραδοσιακά ορεινά χωριά, με την έρευνα να καταλήγει στο ότι «αυτό που ονομάζουμε δυτικό lifestyle, πιθανότατα συμβάλλει στην εξάπλωση περιστατικών ατοπικής δερματίτιδας ενώ αντίθετα ένας πιο παραδοσιακός τρόπος ζωής ενδεχομένως προστατεύει από την εμφάνιση συμπτωμάτων ατοπικής δερματίτιδας. Οι ακριβείς μηχανισμοί και οι μεμονωμένοι παράγοντες που σχετίζονται με το ζήτημα μένει να διαλευκανθούν σε επόμενες μελέτες».

Θα σου αρέσει σίγουρα:

woman scratches her hand
Έχω Ψωρίαση: Τι να Κάνω;

 

4. Η ύφεση δεν σημαίνει απαραίτητα εξαφάνιση:

Η ατοπική δερματίτιδα είναι μία χρόνια δερματική πάθηση με εξάρσεις και υφέσεις, ανάλογα με την εποχή ή την ιδιοσυγκρασία του ασθενή. Μπορεί η επιδερμίδα με ατοπική προδιάθεση να αποκαθίσταται ανά διαστήματα, δίνοντας την εντύπωση πως «απαλλάχθηκε» μόνιμα από έντονη ξηρότητα, ερυθρότητα, ερεθισμό και αίσθηση κνησμού και κάποια αιτία να «ξαναξυπνά» τα συμπτώματα σε ανύποπτο χρόνο. Γι’ αυτό και η έντονα ξηρή επιδερμίδα με ατοπική προδιάθεση χρειάζεται την κατάλληλη φροντίδα τόσο στις φάσεις έξαρσης -για την ανακούφισή της και τη βελτίωση των συμπτωμάτων- όσο και στη φάση ύφεσης, για να προληφθεί τυχόν επιδείνωση μελλοντικά. Η νέα σειρά ATOPREL, ειδικά μελετημένη για τις ανάγκες της έντονα ξηρής, εύθραυστης επιδερμίδας με ατοπική προδιάθεση, σχεδιάστηκε και για τις δύο φάσεις, έξαρσης και ύφεσης. Προσφέρει εξατομικευμένες λύσεις περιποίησης, ανάλογα με τις εποχικές ανάγκες της ξηρής, με ατοπική προδιάθεση επιδερμίδας ή τις ανάγκες της βάσει ιδιοσυγκρασίας του ασθενή, ενυδατώνει και αναλιπαίνει την επιδερμίδα, ενδυναμώνει τον δερματικό φραγμό, ενισχύει το υγιές μικροβίωμα και μειώνει την αίσθηση κνησμού. Είναι κατάλληλη για βρέφη, παιδιά και ενήλικες και χρήση σε πρόσωπο και σώμα.

 

Με «όχημα» τη γνώση που αποκομίσατε και επιλέγοντας το σχήμα φροντίδας που ταιριάζει αποκλειστικά στις δικές σας ανάγκες ξηρής επιδερμίδας με ατοπική προδιάθεση, μπορείτε να επιτύχετε τον διπλό επιθυμητό συνδυασμό: να παραμείνετε ενημερωμένοι και ανακουφισμένοι.

 

*Western Lifestyle and Increased Prevalence of Atopic Diseases: An Example from a Small Papua New Guinean Island Oliver CH Herbert, 1,4 Ross STC Barnetson,2 Wolfgang Weninger,2 Ursula Krämer,1,3 Heidrun Behrendt,1 and Johannes Ring1, World Allergy Organ J. 2009 Jul; 2(7): 130–137. Published online 2009 Jul 15. doi: 10.1097/WOX.0b013e3181accf27