Τροφές που κάνουν καλό στα δόντια
Τις «κακές» τις ξέρουμε. Τις καλές όμως; Μπορεί να γνωρίζουμε για τη ζάχαρη που οδηγεί σε τερηδόνα και καταστρέφει σταδιακά τα δόντια ή για τα όξινα ποτά και ροφήματα που διαβρώνουν το σμάλτο, όμως υπάρχουν, από την αντίθετη, και τροφές ευεργετικές για τη στοματική κοιλότητα. Δεν αξίζει τουλάχιστον να τις μνημονεύσουμε, αν όχι και να τις βάλουμε στο μενού μας; Σύμφωνα με την Αμερικανική Οδοντιατρική Ομοσπονδία (ADA)1, το ωφέλιμο για γερά δόντια και ούλα μενού περιλαμβάνει:
Πηγές ασβεστίου
Το ασβέστιο συνεισφέρει στην καλή οδοντική υγεία προστατεύοντας και αναδομώντας το σμάλτο των δοντιών, δηλαδή το εξωτερικό ανθεκτικό προστατευτικό περίβλημά τους (που μάλιστα είναι η πιο σκληρή ουσία στο ανθρώπινο σώμα). Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως τα ίδια τα δόντια παράγουν ασβέστιο από τη φύση τους το οποίο όμως σταδιακά απομακρύνεται από τα οξέα του στόματος και τα βακτήρια. Έτσι, η αναπλήρωσή του γίνεται και μέσω τροφών που το περιέχουν σε υψηλά ποσοστά, όπως είναι: το γάλα, το γιαούρτι, τα τυριά -ειδικά τα τυριά ωρίμανσης όπως τσένταρ, μόντερει τζακ, ελβετικό-, με έρευνα του 2003 να επιβεβαιώνει πως η κατανάλωση τυριών υψηλής περιεκτικότητας σε ασβέστιο μπορεί να εξουδετερώσει τις αρνητικές επιδράσεις των σακχαρωδών στα δόντια2. Τελευταία αλλά όχι αμελητέα πηγή ασβεστίου και τα αμύγδαλα, όπως και το μπρόκολο και το σπανάκι, που είναι ιδανικά για άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη.
Ό, τι έχει Φώσφορο
Τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνη, όπως το ψάρι, το κρέας, το κοτόπουλο και τα αβγά, διαθέτουν Φώσφορο που ωφελεί την καλή υγεία των δοντιών.
Φρούτα και λαχανικά
Όντας πλούσια σε νερό και φυτικές ίνες που βοηθούν τα δόντια να μη συγκρατούν πολλά σάκχαρα, εξισορροπούν τη φθορά και λειτουργούν ως φυσικά καθαριστικά. Επιπλέον, διεγείρουν την παραγωγή σάλιου που επίσης «ξεπλένει» τα οξέα από τα δόντια προστατεύοντάς τα δεύτερα από την τερηδόνα. Τα πιο σκληρά και «κριτσανιστά» από αυτά, όπως τα μήλα, τα άγουρα αχλάδια, τα πεπόνια, το σέλερι και τα αγγούρια, είναι ιδανικές επιλογές και συν τοις άλλοις, περιέχουν βιταμίνη C με αντιοξειδωτικές ιδιότητες ευεργετικές για τα ούλα αλλά και βιταμίνη Α για γερό σμάλτο. Όσο για τα πιο όξινα φρούτα και λαχανικά, όπως τα εσπεριδοειδή και οι ντομάτες, φυσικά και πρέπει να έχουν θέση στο μενού, για να προσφέρουν τα πολύτιμα οφέλη τους, όμως αποτελώντας τμήμα μιας ευρύτερης γκάμας τροφών, ώστε να ελαχιστοποιηθεί η όξινη δράση τους.
Νερό
Και μάλιστα με διπλό όφελος στοματικής φροντίδας: και καθαρίζει φυσικά τα δόντια και αποτρέπει την ξηροστομία.
Επιπλέον: Τσίχλα χωρίς ζάχαρη
Μπορεί να μη συγκαταλέγεται στις τροφές, όμως είναι ένας ακόμα βοηθητικός παράγοντας «άμεσης λύσης», αφού απομακρύνει τροφές που σφήνωσαν ανάμεσα στα δόντια και ενισχύει τη σιελόρροια.
Φυσικά, καμία τροφή από τις παραπάνω δεν πρόκειται ποτέ να υποκαταστήσει το βασικό τρίπτυχο της στοματικής φροντίδας: 1)βούρτσισμα δοντιών με εξειδικευμένα προϊόντα στοματικής υγιεινής στοχευμένης και αποτελεσματικής δράσης και πλύσεις με το κατάλληλο στοματικό διάλυμα 2) χρήση οδοντικού νήματος 3) τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο. Όμως λειτουργώντας παράλληλα και ενισχυτικά με τα παραπάνω, οι τροφές που κάνουν καλό στα δόντια μπορούν να δώσουν προστιθέμενη αξία στην καλή υγεία του στόματός μας. Μένει να τους δώσουμε την ευκαιρία.