Woman on the dentist

Πώς η Προσθετική Δοντιών Αυξάνει τη Μακροβιότητά τους

Όψεις ρητίνης και πορσελάνης

Οι όψεις είναι ένας λεπτός φλοιός από πορσελάνη ή ρητίνη που τοποθετείται στην πρόσθια επιφάνεια του δοντιού. Το χαμόγελο και το πρόσωπο αναδεικνύεται και φωτίζεται χαρίζοντας ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα. Παρ’ όλα αυτά, οι όψεις συσσωρεύουν μικρόβια στην ένωση με το φυσικό δόντι που σε σύντομο χρονικό διάστημα δημιουργεί ένα στρώμα πλάκας και πέτρας.

Ο καθαρισμός των όψεων ξεκινά με το βούρτσισμα των δοντιών.  Θα πρέπει να πραγματοποιείται με τη σωστή τεχνική, ώστε να καθαρίζει τα δόντια, τις όψεις  και τα ούλα  με μαλακές κυκλικές κινήσεις, πρωί και βράδυ, για τουλάχιστον δύο λεπτά. Επιπλέον, το νήμα και το μεσοδόντιο βουρτσάκι αφαιρούν τα μικρόβια από τις ενδιάμεσες επιφάνειες των όψεων. Θα πρέπει να γίνεται ορθή χρήση του νήματος κάθε μέρα και να επιλέγεται το κατάλληλο μέγεθος στα μεσοδόντια  βουρτσάκια, για να μην τραυματίζονται τα όρια των όψεων.

Επίσης πολλές φορές οι ασθενείς με όψεις ρητίνης αναφέρουν ότι υπάρχουν κάποιοι λεκέδες και χρωστικές πάνω στην επιφάνεια των όψεών τους. Με ρίψη εξειδικευμένης σκόνης ο οδοντίατρος μπορεί να αφαιρέσει τις χρωστικές και οι όψεις ανακτούν και πάλι τη φωτεινότητα και τη λάμψη που είχαν στην αρχή.

Στεφάνες και γέφυρες 

Οι στεφάνες και οι γέφυρες αποτελούν τις πιο συχνές προσθετικές εργασίες στη στοματική κοιλότητα. Ανεξάρτητα από το υλικό που είναι κατασκευασμένες, η μη σωστή φροντίδα τους μπορεί να συσσωρεύσει μικρόβια στο σημείο της ένωσης και να προκαλέσει φλεγμονή των περιοδοντικών ιστών, όπως ουλίτιδα, περιοδοντίτιδα και υφίζηση (υποχώρηση των ούλων).

Κατά το βούρτσισμα των δοντιών, πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη σημασία στα ούλα γύρω από τις γέφυρες και τις στεφάνες, για να απομακρύνονται όλα τα μικρόβια και τροφές που μπορεί να έχουν παγιδευτεί. Το οδοντικό νήμα και τα μεσοδόντια βουρτσάκια πρέπει να χρησιμοποιούνται  καθημερινά στις πλαϊνές επιφάνειες των προσθετικών αποκαταστάσεων.

Επιπλέον, είναι απαραίτητο να εφαρμόζεται η ηλεκτρική συσκευή του μεσοδόντιου καθαρισμού. Πρόκειται για μια συσκευή που καταιονίζει νερό με πίεση και έτσι απομακρύνονται τα μικρόβια όχι μόνο από δυσπρόσιτες επιφάνειες του δοντιού αλλά και από τα ούλα και την ουλοδοντική σχισμή, προσφέροντας έτσι ένα υγιέστατο χαμόγελο.

Εμφυτεύματα 

Τα οδοντικά εμφυτεύματα αποτελούν επιλογή πολλών ασθενών για την αντικατάσταση ενός ή περισσότερων δοντιών. Αρκετοί ασθενείς όμως θεωρούν ότι τα εμφυτεύματα δεν χρειάζονται καμία συντήρηση, το οποίο είναι μια λανθασμένη άποψη. Τα μικρόβια γύρω από τα εμφυτεύματα μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή στους ιστούς που συνοδεύεται με απώλεια οστού, προκαλώντας την λεγόμενη περιεμφυτευματίτιδα. Εάν δεν αντιμετωπιστεί γρήγορα και σωστά, μπορεί να οδηγήσει ακόμα και  σε απώλεια του ίδιου του εμφυτεύματος.

Θα σου αρέσει σίγουρα:

couple washing their teeth in fron of mirror
Περιποίηση Δοντιών: Tips και Tricks (infographic)

Η κακή στοματική υγιεινή και το κάπνισμα αποτελούν τους σημαντικότερους παράγοντες για την ανάπτυξη περιεμφυτευματίτιδας. Ακόμα, συστηματικές νόσοι όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, αλλά και οι κακότεχνες προσθετικές εργασίες που δημιουργούν κενά, μπορεί να οδηγήσουν στην ανάπτυξή της.

Η πρόληψη της περιεμφιτευματίτιδας και η συντήρηση των εμφυτευμάτων γίνεται με την καλή στοματική υγιεινή του ασθενούς στο σπίτι με το βούρτσισμα, το μεσοδόντιο νήμα και βουρτσάκια και την ηλεκτρική συσκευή μεσοδόντιου καθαρισμού.

Σε κάθε περίπτωση, η καθημερινή στοματική υγιεινή θα πρέπει να συνδυάζεται με την επίσκεψη στον οδοντίατρο κάθε έξι μήνες για έναν εξειδικευμένο καθαρισμό. Τα νέα πρωτόκολλα προσφέρουν τον ιδανικότερο καθαρισμό δοντιών και ιδιαίτερα όταν στα δόντια έχουν τοποθετηθεί όψεις ρητίνης ή πορσελάνης, γέφυρες και εμφυτεύματα.

Με τη ρίψη της ειδικής σκόνης που είναι ατραυματική,τόσο για τα ούλα όσο και για τα δόντια -πόσο μάλλον για την πορσελάνη που είναι από σκληρό και ανθεκτικό υλικό- μας δίνεται η δυνατότητα να αφαιρέσουμε την πλάκα,  χωρίς να προκαλούμε καμία φθορά και χωρίς ο ασθενής να αναφέρει κάποια ενόχληση.

Οι προσθετικές εργασίες στην οδοντιατρική αποτελούν επιλογή πολλών ασθενών λόγω του αισθητικού και λειτουργικού αποτελέσματος. Είναι σημαντικό όμως να γίνεται καθημερινή φροντίδα στο σπίτι, προσαρμοσμένη στις ανάγκες του κάθε ασθενή και τακτικός έλεγχος στον οδοντίατρο, για την πρόληψη και πρόωρη αντιμετώπιση πιθανών προβλημάτων που σχετίζονται με τη στοματική  υγιεινή και τις προσθετικές αποκαταστάσεις.