woman with long dark hair smiles

Περιεμμηνόπαυση: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Μπορεί η λέξη «εμμηνόπαυση» να είναι γνωστή σχεδόν σε όλους, υπάρχει όμως και η άγνωστη «προκάτοχός της» που θέτει τις βάσεις των ορμονικών  αλλαγών που συνθέτουν σταδιακά ένα «νέο τοπίο» στην επιδερμίδα της γυναίκας και δημιουργούν, αναπόφευκτα, καινούργιες ανάγκες περιποίησης.

Είναι αυτό που λέει το όνομά της;

Σωστά. Όπως μαρτυρά η πρόθεση -περί, η περιεμμηνόπαυση περιβάλλει

την εμμηνόπαυση, είναι δηλαδή το χρονικό διάστημα που προηγείται αυτής. Στη διάρκειά της, το σώμα ακολουθεί τη φυσική διαδικασία μετάβασης προς την εμμηνόπαυση και η αναπαραγωγική περίοδος πλησιάζει προς τον τερματισμό της. Γι’ αυτό και η περιεμμηνόπαυση ονομάζεται και «εμμηνοπαυσιακή μετάβαση».

Πόσο πιο νωρίς από την εμμηνόπαυση εμφανίζεται;

Ξέρουμε πως η περιεμμηνόπαυση συμβαίνει τα τελευταία χρόνια της αναπαραγωγικής ζωής της γυναίκας. Ξεκινά με την έναρξη των πρώτων ανωμαλιών της εμμήνου ρύσεως και τελειώνει μετά από 1 χρόνο απουσίας περιόδου, όμως το ακριβές ορόσημο έναρξής της αλλά και το διάστημα που διαρκεί δεν είναι σαφή1 καθώς ποικίλλουν από γυναίκα σε γυναίκα. Άλλες γυναίκες παρατηρούν σημάδια περιεμμηνόπαυσης μετά τα 40 και άλλες αρκετά νωρίτερα. Σύμφωνα με την Κλινική Κλίβελαντ «η περιεμμηνόπαυση μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να αρχίσει πολύ νωρίς, ακόμα και στα 35. Κατά μέσο όρο, διαρκεί για περίπου 4 χρόνια, όμως ορισμένες γυναίκες παραμένουν στη φάση αυτή για λίγους μήνες και άλλες για διάστημα 4-8 ετών. Συνοπτικά, αν περάσουν πάνω 12 μήνες χωρίς περίοδο, σταματά το στάδιο της περιεμμηνόπαυσης2 και αρχίζει η εμμηνόπαυση».

Tι συμβαίνει στο σώμα της γυναίκας κατά την περιεμμηνόπαυση;

Τα επίπεδα οιστρογόνων αυξάνονται και μειώνονται με ακανόνιστους ρυθμούς την περίοδο αυτή. Οι κύκλοι της γυναίκας αλλάζουν διάρκεια και αρχίζουν να εμφανίζονται και κύκλοι κατά τους οποίους δεν απελευθερώνονται ωάρια από τις ωοθήκες. Συχνά εμφανίζονται και τα πιο συνήθη συμπτώματα-προπομποί της εμμηνόπαυσης, όπως εξάψεις, προβλήματα στον ύπνο και κολπική ξηρότητα. Με την απότομη μείωση των οιστρογόνων όμως έρχεται αυτομάτως και μία ακόμα μείωση που σχετίζεται άμεσα με τη νεανικότητα της επιδερμίδας: αυτή του κολλαγόνου, της πρωτεΐνης δηλαδή στην οποία οφείλεται η ελαστικότητα, η σφριγηλότητα και κατ’ επέκταση η λαμπερή και γεμάτη ζωντάνια όψη του δέρματος. Είναι αυτή η αλληλουχία ορμονικών μεταβολών που οδηγεί στις πρώτες αλλαγές στην εικόνα και την υφή της επιδερμίδας, με τα σημάδια φθοράς να εντείνονται και να εδραιώνονται όσο πλησιάζει η έναρξη της εμμηνόπαυσης.

Θα σου αρέσει σίγουρα:

man and woman talking on the couch
Περιποίηση και μακιγιάζ καλοκαιριού – FrezyTalQ E8

Αναπροσαρμογή ρουτίνας περιποίησης για ανταπόκριση στα νέα δεδομένα

Όποιο και αν ήταν ως τώρα το ζητούμενο της γυναίκας από την καλλυντική της φροντίδα, η φάση της περιεμμηνόπαυσης στρέφει αναπόφευκτα την «πυξίδα» της προσοχής της στην επαναφορά της ελαστικότητας/πυκνότητας/σφριγηλότητας και στο επαναπροσδιορισμένο περίγραμμα, χαρακτηριστικά που χάθηκαν σε μικρό ή μεγαλύτερο βαθμό ως αποτέλεσμα των χαμένων επιπέδων κολλαγόνου και ελαστίνης. Η καθημερινή φροντίδα όχι γενικά αντιγηραντικών προϊόντων αλλά συνθέσεων που σχεδιάστηκαν ειδικά για το δέρμα στην περιεμμηνόπαυση/εμμηνόπαυση και δρουν στοχευμένα στα σημεία φθοράς που δημιουργούνται στο στάδιο αυτό, είναι κομβικής σημασίας για να υπάρξει άμεση, ορατή και αποτελεσματική αποκατάσταση της επιδερμίδας. Η εξειδικευμένη σειρά AntiWrinkle Rich με την κρέμα ημέρας και νύχτας, αντίστοιχα, ανταποκρίνεται ακριβώς σ’ αυτούς τους στόχους δερματικής φροντίδας κατά την περιεμμηνόπαυση και όχι τυχαία: η καινοτόμος φόρμουλα αντιγήρανσης με πεπτίδια που διαθέτει, είναι σχεδιασμένη να μιμείται τη δράση της ορμόνης νεότητας για την παραγωγή κολλαγόνου: τα βλαστοκύτταρα του δέρματος προστατεύονται από τη φθορά και παράλληλα ενεργοποιούνται για την παραγωγή λιπιδίων και πρωτεϊνών που «γεμίζουν» τις ρυτίδες από μέσα -μειώνοντάς τες κατά 71%3-, η πυκνότητα και η σφριγηλότητα της επιδερμίδας αυξάνονται και καθώς συσφίγγεται ξανά το δέρμα, επαναπροσδιορίζεται το περίγραμμά του και το πρόσωπο αποκτά συνολικά βελτιωμένη, νεανική όψη. Και επειδή

η εξαιρετικά λεπτή επιδερμίδα γύρω από τα μάτια είναι συνήθως από τα πρώτα σημεία που «πλήττονται» από τα μειωμένα αποθέματα κολλαγόνου στην εμμηνοπαυσιακή μετάβαση, είναι σημαντική και η επιλογή της κατάλληλης κρέμας ματιών: η αντιρυτιδική Eye Cream συσφίγγει, αναπλάθει και επανορθώνει δραστικά το δέρμα στην περιοχή, για ορατά νεανικό, λαμπερό βλέμμα.

Μικρότερες ή μεγαλύτερες, ξαφνικές ή σταδιακές, όποιες και να είναι οι αλλαγές που φέρνει η έλευση της περιεμμηνόπαυσης στην επιδερμίδα μιας γυναίκας, αυτό που αξίζει να κρατήσετε, είναι ότι ένα έξτρα κατώφλι δεν χρειάζεται να είναι να είναι ένα έξτρα εμπόδιο. Η περιεμμηνόπαυση είναι απλώς ένα προπαρασκευαστικό στάδιο για την εμμηνόπαυση και όσο πιο δεκτική και προετοιμασμένη είστε για τις «προκλήσεις» της τόσο πιο ομαλά θα ολοκληρώσει τον φυσιολογικό και αναμενόμενο κύκλο της.

 

Βιβλιογραφία
  1. Perimenopause: From Research to Practice,  Nanette Santoro, MD , National Library of Medicine.
  2. Perimenopause, Cleveland Clinic
  3. Anti-wrinkle Rich Night Cream, Resveratrol-Technical Data.