woman with black spots in her face

Ατέλειες προσώπου: 4 συνήθειες που επιδεινώνουν

Σπυράκια, ερυθρότητα, αυξημένο σμήγμα, ουλές… οι ατέλειες μπορεί να μας στερήσουν την ομοιόμορφη όψη από την επιδερμίδα του προσώπου. Ειδικά όταν χειροτερεύουν, λόγω κάποιων συνηθειών που ακολουθούμε άθελά μας, η αποκατάσταση της επιδερμίδας μας καθυστερεί ακόμα περισσότερο. Ας δούμε ποια είναι αυτά τα ασυναίσθητα λάθη, ώστε να θυμόμαστε να τα αποφύγουμε την επόμενη φορά.

1.Απροστάτευτα σημάδια στον ήλιο

Απολαύσαμε την ηλιόλουστη βόλτα μας και μετά οι ουλές μας απέκτησαν ξαφνικά πιο σκούρο χρώμα ή ακόμα και σημάδια εγκαύματος; Μπορεί να συμβεί, αφού ειδικά στις φρέσκες ουλές όπου ο δερματικός ιστός είναι σε φάση επούλωσης, οι διάφορες διεργασίες που συμβαίνουν στο δέρμα όσο προσπαθεί να αυτο-αποκατασταθεί, οδηγούν σε μεγαλύτερη έκκριση μελανίνης κάνοντας το σημείο της ουλής να αποκτά πιο σκούρο τόνο. Δεν αμελούμε, λοιπόν, να φοράμε χειμώνα-καλοκαίρι ένα αντηλιακό προσώπου κατάλληλο για επιδερμίδες με ατέλειες και να αποφεύγουμε τη συνεχή έκθεση στον ήλιο, για να μην επιδεινώσουμε τη δερματική μας κατάσταση.

 2.Τριβή και πίεση  

Πόσες φορές τη μέρα κολλάμε το κινητό στο μάγουλο, για να μιλήσουμε ή τρίβουμε το κράνος της μηχανής/του ποδηλάτου στην επιφάνεια του προσώπου μας, καθώς το φοράμε ή το βγάζουμε; Και οι δύο, συνηθισμένες αυτοματοποιημένες κινήσεις της καθημερινότητας που όμως σε ένα πρόσωπο ήδη ερεθισμένο μπορούν να λειτουργήσουν επιβαρυντικά. Άρα, δεν ξεχνάμε: α) να καθαρίζουμε συνεχώς το κινητό μας, καθώς συγκρατεί μικρόβια που δεν θέλουμε να μεταφερθούν στο δέρμα μας. Αξίζει να θυμηθούμε τη γνωστή έρευνα του Πανεπιστημίου της Αριζόνα που απέδειξε πως η οθόνη του κινητού έχει 10 φορές πιο πολλά βακτήρια από το κάθισμα της λεκάνης1! Β) προσέχουμε να βάζουμε και να βγάζουμε το κράνος μας απαλά, χωρίς να εφάπτεται βίαια στην επιδερμίδα του προσώπου, καθαρίζοντάς τα τακτικά.

3. Ακατάλληλα προς χρήση πινέλα

Στους γρήγορους ρυθμούς της καθημερινότητας που ζούμε, πολλές φορές αμελούμε βήματα που μπορούν να κάνουν όλη τη διαφορά στη φροντίδα της επιδερμίδας μας: το επιμελές πλύσιμο του εξοπλισμού που χρησιμοποιούμε στο μακιγιάζ είναι ένα από αυτά. Τα πινέλα και τα σφουγγαράκια που δεν καθαρίστηκαν πρόσφατα ή καθαρίστηκαν πλημμελώς, «κουβαλούν» μικρόβια που μεταφέρονται ξανά στο δέρμα μας με την επόμενη χρήση. Έτσι, πολύ συχνά τα συμπτώματα ακμής χειροτερεύουν κυριολεκτικά από τη μια στιγμή στην άλλη, χωρίς να πηγαίνει κατευθείαν ο νους μας στον πραγματικό «υπαίτιο». Αν μάλιστα, δεν έχουμε καθαρίσει πριν το μακιγιάζ το πρόσωπό μας σωστά, το έδαφος για την επιδείνωση των ατελειών γίνεται ακόμα πιο γόνιμο. Καθαρίζω σωστά το πρόσωπό μου αν έχει ατέλειες σημαίνει χρησιμοποιώ ένα καθαριστικό, ειδικά σχεδιασμένο για τις ανάγκες του. Το acnorm active foam plus σε μορφή έτοιμου πρακτικού αφρού, για απαλό καθαρισμό χωρίς τρίψιμο, αφαιρεί το υπερβολικό σμήγμα, τους ρύπους και το μακιγιάζ, παρέχει βακτηριακή προστασία, μειώνει τη λιπαρότητα και παρέχει σμηγματορρυθμιστική δράση.

4. Αυτοδιάγνωση

Θα σου αρέσει σίγουρα:

video thumbnail
Ανδρική περιποίηση & Fitness πάνε μαζί!

Δεν συγκαταλέγεται στα πρακτικά λάθη που κάνουμε αλλά κάποιες φορές έχουμε την τάση να εκτιμούμε οι ίδιοι τη δερματική μας κατάσταση και αυτό μας οδηγεί σε αναποτελεσματικές μεθόδους αντιμετώπισης. Θεωρώντας, για παράδειγμα, ότι για τα σπυράκια που φούντωσαν ευθύνονται τα γαλακτοκομικά που φάγαμε χθες, κόβουμε τις επόμενες μέρες τα γαλακτοκομικά αλλά συνεχίζουμε να κοιμόμαστε χωρίς να αφαιρέσουμε το μακιγιάζ, δημιουργώντας νέα προβλήματα στην επιδερμίδα μας. Ο μόνος ειδικός να εκτιμήσει την εικόνα του λιπαρού με τάση ακμής δέρματος και να μας βοηθήσει να απαλλαγούμε από τις ατέλειες προσώπου είναι ο δερματολόγος και το να παρακάμπτουμε την επίσκεψη στο ιατρείο του, κάνοντας τη δική μας διάγνωση, δεν είναι συνετή λύση, αν θέλουμε να επαναφέρουμε την ομοιόμορφη όψη στο πρόσωπό μας.

Γνωρίζοντάς τι να μην κάνουμε, αν εμφανίζουμε ατέλειες στην επιδερμίδα του προσώπου, και φυσικά ακολουθώντας παράλληλα ένα σχήμα καθημερινής δερματικής φροντίδας, όπως η εναλλακτική σειρά περιποίησης για το λιπαρό με τάσης ακμής δέρμα ac-norm, αφενός καταπολεμάμε τις ατέλειες αφετέρου δεν τους επιτρέπουμε να ενταθούν. Διπλός άξονας φροντίδας, λοιπόν με λέξεις κλειδιά το ΑΠΟΦΕΥΓΩ-ΕΦΑΡΜΟΖΩ και δημιουργούμε τις καλύτερες προϋποθέσεις, για να εξυγιάνουμε την επιδερμίδα μας.

 

Βιβλιογραφία

1.Why your cellphone has more germs than a toilet, College of Agriculture & Life Sciences, the University of Arizona.