old woman beautiful

Εμμηνόπαυση: Ορόσημο αλλαγών και στην επιδερμίδα;

Ο αναπόφευκτος σταθμός στη ζωή κάθε γυναίκας που σηματοδοτεί μία νέα περίοδο, ξεκινά κοντά στο κατώφλι των 50 ή λίγο αργότερα. Όπως μαρτυρά και το όνομά της, η εμμηνόπαυση είναι η οριστική διακοπή της περιόδου. Καθώς σταματά η παραγωγή οιστρογόνων και προγεστερόνης, ξεκινά μία σειρά αλλαγών στο σώμα, το βάρος και την ψυχολογία της γυναίκας αλλά και στη δομή και τη λειτουργία της επιδερμίδας της. Ποια είναι όμως αναλυτικά η εικόνα του εμμηνοπαυσιακού δέρματος;

Δέρμα λιγότερο ελαστικό, με περισσότερες ρυτίδες.

Κολλαγόνο και ελαστίνη. Οι δύο δομικές πρωτεΐνες του δέρματος μειώνονται δραστικά την περίοδο της εμμηνόπαυσης. Όμως το δέρμα παραμένει σφριγηλό και ελαστικό ακριβώς χάρη σ’ αυτές τις πρωτεΐνες και κυρίως στο κολλαγόνο. Η απότομη πτώση του κάνει το δέρμα να χάνει το δίκτυο στήριξής του. Αποτέλεσμα; Το περίγραμμα χαλαρώνει, οι ρυτίδες βαθαίνουν και απλώνονται σε έκταση, το δέρμα παύει να είναι πυκνό και ελαστικό.

Δέρμα πιο πλαδαρό, περίγραμμα πιο χαλαρό

Με τις πρωτεΐνες της νεότητας σε πτωτική πορεία και το δέρμα να έχει χάσει τους πυλώνες στήριξής του, οι νόμοι της βαρύτητας παίρνουν τον έλεγχο. Το περίγραμμα του προσώπου και το πηγούνι χαλαρώνουν δημιουργώντας διπλοσάγονο και το οβάλ του προσώπου χάνεται. Η ίδια εικόνα χαλάρωσης παρατηρείται και στο σώμα (κυρίως κοιλιά, μπράτσα, στήθος) ως αποτέλεσμα της διαφορετικής ανακατανομής του λίπους την περίοδο αυτή.

Δέρμα πιο λεπτό & πιο ξηρό

Με τη μείωση των οιστρογόνων επηρεάζεται και η ροή του αίματος στο δέρμα. Καθώς φτάνουν στο επιδερμικό στρώμα του λιγότερο οξυγόνο και λιγότερα θρεπτικά συστατικά, το δέρμα λεπταίνει. Έτσι, ο δερματικός φραγμός (τελευταία εξωτερική «γραμμή άμυνας» της επιδερμίδας) τώρα πια αποδυναμώνεται και οδηγεί σε ξηρό δέρμα που «τραβάει» ή δέρμα με τραχιά όψη που δεν δίνει την αίσθηση άνεσης. Επιπλέον, χάνοντας αυτήν την πολύτιμη «οχύρωση» της, η επιδερμίδα γίνεται πιο ευάλωτη σε ερεθισμούς και μολύνσεις.

Δέρμα με εξάψεις

Το πιο κοινό σύμπτωμα στις γυναίκες με εμμηνόπαυση είναι οι εξάψεις. Ένα έντονο αίσθημα ζέστης και θερμότητας διαπερνά το σώμα ξεκινώντας από το κεφάλι και τον λαιμό. Λόγω αυξημένης ροής του αίματος και καθώς το σώμα δεν μπορεί να ελέγξει τη θερμοκρασία του, δημιουργείται έντονη εφίδρωση που συχνά ακολουθείται από ένα «κύμα ψύχους».

Άρνηση ή «αγκάλιασμα» ενός νέου κύκλου ζωής με αποδοχή και αυτοφροντίδα;

Καμία γυναίκα δεν μπορεί να αποφύγει την περίοδο της εμμηνόπαυσης αλλά ούτε και να αποτρέψει όσα η φύση έχει δρομολογήσει να συμβούν. Η μετάβαση στην εμμηνόπαυση είναι απλώς μία νέα περίοδος με πολλές μεν άβολες αλλαγές αλλά και τον ερχομό της πιο ώριμης, απενοχοποιημένης και συνειδητοποιημένης φάσης στη ζωή μιας γυναίκας. Με την ωριμότητα έρχεται και η αποδοχή. Όχι όμως και η άνευ όρων παράδοση στην νέα εικόνα και αίσθηση της επιδερμίδας. Η πολύ πλούσια και απολαυστική καθημερινή κρέμα Moisturizing Rich είναι το αναγκαίο άγγιγμα δροσιάς που χρειάζεται το δέρμα στην εμμηνόπαυση,  για να ανακουφιστεί από τις εξάψεις. Ενυδατώνει σε βάθος την επιδερμίδα και θωρακίζει την υγρασία στο εσωτερικό της. Όσο για τις γυναίκες κοντά στα 50 που δεν συμβιβάζονται με τις βαθιές ρυτίδες και τη χαλάρωση, υπάρχει η AntiWrinkle Rich Day Cream, η πρωτοποριακή κρέμα ημέρας που ”γεμίζει” τις ρυτίδες από τις πρώτες ημέρες εφαρμογής και επαναφέρει το περίγραμμα του προσώπου. Και για βαθιά επανόρθωση τη νύχτα, τότε που τα κύτταρα της επιδερμίδας ανανεώνονται, αναλαμβάνει δράση η AntiWrinkle Rich Night Cream διεγείρoντας την «ορμόνη νεότητας» για την παραγωγή κολλαγόνου και σφικτό, ανορθωμένο, αναδομημένο δέρμα. Τέλος, η φροντίδα του δέρματος με σημάδια εμμηνόπαυσης ολοκληρώνεται με το φρέσκο, νεανικό βλέμμα. Αυτό που προσφέρει η Eye Cream μειώνοντας αποτελεσματικά τις ρυτίδες και αναπλάθοντας την περιοχή κάτω από τα μάτια.

Θα σου αρέσει σίγουρα:

water splash
Φροντίδα προσώπου μετά το καλοκαίρι: Skin Reset

 

Εν όψει της Παγκόσμιας Ημέρας Εμμηνόπαυσης, οι γυναίκες εμπνέονται και φροντίζουν να χαίρονται την καλύτερη εκδοχή του δέρματος και του εαυτού τους.