woman holding orange

Skin food: Σχέση κακής διατροφής & δερματικής γήρανσης

Αν ισχύει το είμαστε ό,τι τρώμε, τότε και η επιδερμίδα μας είναι ό,τι την «ταΐζουμε». Όταν οι λάθος τροφές μπαίνουν στον οργανισμό και στο σώμα μας, πολύ συχνά ο αντίκτυπος δεν φαίνεται μόνο στο βάρος και την υγεία μας αλλά και στη λειτουργία και την όψη του δέρματός μας, φέρνοντάς το ένα βήμα πιο κοντά στη γήρανση. Πώς ακριβώς συνδέονται λοιπόν κακή διατροφή και σημάδια γήρανσης της επιδερμίδας;

To oξειδωτικό στρες και τα επακόλουθά του στο δέρμα

Ίσως έχετε ακούσει για τις ελεύθερες ρίζες που γεννά ο οργανισμός μας ως αποτέλεσμα του μεταβολισμού και οι οποίες όσο πολλαπλασιάζονται, οδηγούν σταδιακά στο λεγόμενο οξειδωτικό στρες που σχετίζεται με τις κυτταρικές βλάβες και τα πρόωρα σημάδια γήρανσης στο δέρμα, όπως ρυτίδες, απώλεια ελαστικότητας, θαμπή και τραχιά όψη. Παρ’ ότι οι ελεύθερες ρίζες δημιουργούνται εντός μας ωστόσο, δεν είναι προκαθορισμένος ούτε ο αριθμός ούτε η συχνότητα σχηματισμού τους. Όσο εκτιθέμεθα σε επιβαρυντικούς ενδογενείς αλλά και εξωγενείς παράγοντες (όπως στρες, έλλειψη ύπνου, ατμοσφαιρική ρύπανση, ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, έκθεση σε τοξικές ουσίες, φαρμακευτικές αγωγές κ.λπ.) τόσο πιο πολύ επιταχύνεται η δημιουργία τους ή αυξάνεται ο αριθμός τους. Στη λίστα αυτών των καταλυτικών επιβαρυντικών παραγόντων, η διατροφή φιγουράρει στις πρώτες θέσεις. Συγκεκριμένα, η κατανάλωση πρόχειρων (junk food) ή/και υπερ-επεξεργασμένων τροφών, όπως τρόφιμα με τρανς λιπαρά ή κορεσμένα λίπη, τηγανητά, «πλαστικές» τροφές και η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης και αλκοόλ, φαίνεται πως μπορούν να επιδεινώσουν σημαντικά το πρόβλημα.

Στο αντίποδα, το ωφέλιμο μενού

Ή αλλιώς το αντιοξειδωτικό διατροφολόγιο που μπορεί να προλάβει τη δερματική φθορά που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες, εξουδετερώνοντάς τες. Τροφές πλούσιες σε  βιταμίνες C (τη «βασίλισσα» της αντιοξείδωσης) και Ε, β-καροτένιο, σελήνιο, ψευδάργυρο και μαγγάνιο είναι δυνατά αντιοξειδωτικά «όπλα» στη μάχη κατά της γήρανσης και φαίνεται πως συμβάλλουν αποτελεσματικά στη διατήρηση της νεανικής επιδερμίδας, στο πλαίσιο βέβαια ενός συνολικού «αντιοξειδωτικού lifestyle». Τα εσπεριδοειδή, οι πολύχρωμες πιπεριές, τα φρούτα του δάσους, το πράσινο τσάι κ.λπ. ανήκουν σ’ αυτήν την κατηγορία ωφέλιμων τροφών κατά των ελευθέρων ριζών. Ένας καλός κανόνας για να επιλέγετε antioxidant fresh μενού είναι ότι όσο πιο έντονο είναι το χρώμα των φρούτων και των λαχανικών τόσο πιο μεγάλη είναι η περιεκτικότητά τους σε αντιοξειδωτικές ουσίες.

Άρα εγκαταλείπουμε το junk food και τρώμε μόνο αντιοξειδωτικά, για να παραμείνουμε νέοι;

Οι αφορισμοί δεν ωφελούν πουθενά ούτε και στο κεφάλαιο αντιγήρανση. Αντίθετα, το μέτρον άριστον έχει πάντα εφαρμογή. Δεν χρειάζεται λοιπόν να εξορίσετε δια παντός από το διαιτολόγιό σας τις λίγο πιο «ένοχες» (αλλά δελεαστικές!) τροφές για να αποφύγετε το πρόωρο γήρας αλλά να τις καταναλώνετε ελεγχόμενα και περιστασιακά. Ούτε, από την άλλη, χρειάζεται να υιοθετήσετε καθ’ υπερβολήν ένα διαιτολόγιο 100% βασισμένο σε αντιοξειδωτικά τρόφιμα αλλά να τα εντάξετε σε πλούσιες μερίδες στο καθημερινό σας μενού, συνδυαστικά με άλλες τροφές, ωφελώντας πάνω απ’ όλα την γενική καλή υγεία σας και στη συνέχεια τη δερματική.

Αφού χτίσετε τις σωστές διατροφικές συνήθειες κατά των ελευθέρων ριζών, μην αμελήσετε και την επίσης σημαντική καλλυντική αντιοξειδωτική φροντίδα. Εμπλουτισμένη με Glycogen, έναν πολυσακχαρίτη θαλάσσιας προέλευσης με εξαιρετική προστατευτική ικανότητα από το οξειδωτικό στρες, η ενεργή αντηλιακή κρέμα 3πλής δράσης Active Sun Screen Face Cream SPF 50+ προσφέρει την ιδανική «αντιοξειδωτική» ομπρέλα την ημέρα σας ενώ τη νύχτα, εμπιστευθείτε το Antioxidant Vit C Cream Booster που ενεργοποιεί τους αμυντικούς μηχανισμούς ενάντια στις ελεύθερες ρίζες και τη Night Force A+E Cream με Βιταμίνες Α+ E που χαρίζει αντιοξειδωτική προστασία, ορατή μείωση των ρυτίδων και καταπολέμηση των σημαδιών γήρανσης. Όσο για το σώμα, έχει και αυτό μία μοναδική «ασπίδα» προστασίας ενάντια στο οξειδωτικό στρες με την AntiAgeing Body Cream με βιταμίνη Ε και κουρκουμά, ίσως το πιο διάσημο αντιοξειδωτικό στον κόσμο.

Θα σου αρέσει σίγουρα:

men skincare
Ανδρική περιποίηση προσώπου: 3 Λύσεις-«κλειδιά»

Τέλος, να θυμάστε πως τόσο η φθορά όσο και η ευεργετική δράση των «κακών» και των «καλών» τροφών στην επιδερμίδα, αντίστοιχα, θέλουν τον χρόνο τους, για να αποτυπωθούν στα κύτταρα του δέρματος και στην εξωτερική του όψη. Το ότι δεν τις βλέπετε ακόμη όμως, δεν σημαίνει ότι δεν είναι ήδη εκεί.