woman blowing her nose

Πώς φεύγει το «μπούκωμα» στη μύτη;

Η ρινική συμφόρηση είναι ένα πολύ κοινό σύμπτωμα που ταλαιπωρεί μεγάλο μέρος του πληθυσμού για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Προκαλείται από το οίδημα του ρινικού βλεννογόνου (του εσωτερικού «περιβλήματος» της μύτης) που συμβαίνει ως απάντηση σε πληθώρα ερεθιστικών παραγόντων.

Ποιες είναι οι αιτίες που προκαλούν το μπούκωμα στη μύτη;

Πολυάριθμοι παράγοντες μπορεί να είναι υπεύθυνοι για τη ρινική συμφόρηση.

Η συνηθέστερη αιτία είναι η αλλεργική ρινίτιδα η οποία μπορεί να οφείλεται είτε σε εποχικούς παράγοντες (π.χ. γύρη), είτε σε παράγοντες που ερεθίζουν τον βλεννογόνο τη μύτης όλες τις εποχές του χρόνου (π.χ. υγρασία, σκόνη, τρίχωμα ζώων).

Λοιμώξεις, είτε ιογενείς (π.χ. κρυολόγημα, γρίπη), είτε βακτηριακές (π.χ. ιγμορίτιδα), περιβαλλοντικοί παράγοντες (π.χ. παραμονή σε περιβάλλον με καπνό, ισχυρό κλιματισμό, έντονα οσμηρές ουσίες), ορμονικοί παράγοντες (αρκετά συχνά οι έγκυες εκδηλώνουν ρινική συμφόρηση – η λεγόμενη ρινίτιδα της εγκυμοσύνης), μπορεί να οδηγήσουν σε μπούκωμα της μύτης.

Ανατομικοί παράγοντες, όπως η σκολίωση του ρινικού διαφράγματος, οι πολύποδες της μύτης, η υπερτροφία των αδενοειδών εκβλαστήσεων (τα γνωστά «κρεατάκια») στα παιδιά, προκαλούν επίσης δυσχέρεια της ρινικής αναπνοής.

Φαρμακευτικοί παράγοντες που μπορεί να οδηγήσουν σε ρινική συμφόρηση είναι η ασπιρίνη, ορισμένα αντιφλεγμονώδη και αντιυπερτασικά φάρμακα.

Τί συνέπειες μπορεί να έχω από τη ρινική συμφόρηση;

Το οίδημα του ρινικού βλεννογόνου που οδηγεί σε μπούκωμα και αδυναμία ή δυσκολία ρινικής αναπνοής αν παραμένει για μεγάλο χρονικό διάστημα είναι σημαντικός προδιαθεσικός παράγοντας για την εμφάνιση ιγμορίτιδων και ωτίτιδων.

Επιπρόσθετα, λόγω της στοματικής αναπνοής στην οποία επιδίδεται ο ασθενής, ιδιαίτερα κατά τον ύπνο, στεγνώνουν και ο στοματικός και ο φαρυγγικός βλεννογόνος και γίνονται επιρρεπείς σε εμφάνιση στοματίτιδας και φαρυγγίτιδας.

Η ποιότητα του ύπνου καθίσταται προβληματική, ο ασθενής ξυπνά κουρασμένος, με αίσθημα βάρους της κεφαλής και με πόνο στο λαιμό λόγω της ξηρότητας του φάρυγγα.

Θα σου αρέσει σίγουρα:

woman sneezing
Εποχιακή αλλεργική ρινίτιδα: Πώς θα την αντιμετωπίσω; (infographic)

Όσον αφορά στα παιδιά, συχνά εμφανίζουν καθυστέρηση στην ανάπτυξη λόγω της δυσκολίας στην πρόσληψη φαγητού.

Πώς φεύγει το μπούκωμα της μύτης;

Ο επαρκής καθαρισμός της μύτης για την απομάκρυνση των εκκρίσεων είναι βασικός παράγοντας για την αντιμετώπιση της ρινικής συμφόρησης. Διατίθεται στο εμπόριο μια μεγάλη ποικιλία ρινικών εκνεφωμάτων (spray) με υπέρτονο αλατούχο διάλυμα που καθαρίζουν τη μύτη και ανακουφίζουν από τη ρινική συμφόρηση. Τα υπέρτονα αλατούχα διαλύματα είναι ασφαλή για πολυήμερη χρήση και μπορούν να δοθούν και σε εγκύους.

Από την άλλη, τα αποσυμφορητικά spray που περιέχουν εθιστικές για τον ρινικό βλεννογόνο ουσίες (όπως π.χ. ξυλομεταζολίνη, οξυμεταζολίνη, τραμαζολίνη) μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε σοβαρές περιπτώσεις, ωστόσο συνιστάται η ολιγοήμερη χρήση τους λόγω του κινδύνου εθισμού της ρινός και της εμφάνισης φαρμακευτικής ρινίτιδας.

Επίσης, τα spray που περιέχουν κορτιζόνη μπορούν να δοθούν για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα σε αλλεργικές καταστάσεις, έχουν όμως πολύ περιορισμένο αποσυμφορητικό αποτέλεσμα.

Τα αντιισταμινικά φάρμακα επίσης δίδονται σε περιπτώσεις αλλεργίας, ωστόσο και αυτά συνιστώνται για περιορισμένο χρονικό διάστημα και μπορεί να προκαλέσουν ξηρότητα στους βλεννογόνους.

Σε κάθε περίπτωση, αν ο ασθενής εμφανίζει μια ρινική συμφόρηση η οποία επιμένει για ένα χρονικό διάστημα άνω των 10 ημερών, συνιστάται να συμβουλεύεται τον ΩΡΛ διότι μπορεί να υποκρύπτεται μια λοίμωξη ή μια ανατομική διαταραχή που χρήζει εξειδικευμένης θεραπείας.