woman back pain

Αιμορροΐδες: Συμπτώματα, Αιτίες και Λύσεις για Ανακούφιση

Συχνές ναι, ανεκτές όχι

Εάν η ενόχληση των αιμορροΐδων έχει χτυπήσει και τη δική σας πόρτα (κάτι πολύ πιθανό, αφού είναι μια εξαιρετικά συνηθισμένη πάθηση), τότε μάλλον ξέρετε περί τίνος πρόκειται. Αιμορροΐδες ονομάζονται οι φλέβες στο κατώτερο τμήμα του παχέος εντέρου και στην περιοχή του πρωκτού οι οποίες όταν διογκωθούν παρουσιάζουν φλεγμονή. Οι φλέβες αυτές δεν εμφανίζονται ξαφνικά στο σώμα μας, τις έχουν όλοι οι άνθρωποι, ήδη από τη γέννησή τους, όμως η φλεγμονή μπορεί να εκδηλωθεί ανά πάσα στιγμή στη ζωή μας για διάφορους λόγους. Όσο μεγάλο και αν είναι όμως το ποσοστό ατόμων που εμφανίζουν αιμορροΐδες άλλο τόσο μεγάλο μπορεί να είναι και το «μαρτύριο» του πόνου, του καύσου και του κνησμού που νιώθουν στην καθημερινότητά τους. Εάν σας θυμίζουν κάτι αυτά τα συμπτώματα, διαβάστε παρακάτω πώς μπορείτε να ανακουφιστείτε.

 

Οι καθημερινές συνήθειες που μάχονται τις αιμορροΐδες

  • Οι αιμορροΐδες εμφανίζονται συχνά σε ανθρώπους που υποφέρουν από δυσκοιλιότητα. Γι’ αυτό, όταν επισκέπτεστε την τουαλέτα, προσπαθήστε να πάρετε τον χρόνο σας χωρίς άγχος. Αν μετά από λίγα λεπτά δεν καταφέρετε να ενεργηθείτε, μην περιμένετε και μην πιέζετε την κατάσταση. Είναι επίσης σημαντικό να ακολουθείτε μία σταθερή ρουτίνα στον χρόνο επίσκεψή σας στην τουαλέτα και να μην αναβάλλετε τη βιολογική σας λειτουργία για αργότερα, αφού έτσι, μπορεί να προκληθεί δυσκοιλιότητα. Η θέση που κάθεστε στη λεκάνη, μπορεί επίσης να κάνει τη διαφορά. Βάζοντας κάτω από τα πόδια σας ένα σκαμνάκι, μειώνετε τη γωνία που σχηματίζουν τα γόνατά σας και βοηθάτε το έντερο να κινηθεί με πιο φυσικό τρόπο.

 

  • Μη χρησιμοποιείτε στεγνό χαρτί όταν σκουπίζεστε στην τουαλέτα, γιατί έτσι, θα ερεθίσετε περισσότερο τις αιμορροΐδες σας. Προτιμήστε ελαφρώς βρεγμένο χαρτί τουαλέτας ή ειδικά υγρά μαντηλάκια για τον καθαρισμό της ευαίσθητης περιοχής και την άμεση ανακούφιση των αιμορροΐδων.
  • Κρατήστε την περιοχή καθαρή. Μετά την τουαλέτα, πλυθείτε με χλιαρό προς κρύο νερό και επαναλάβετε το πλύσιμο και άλλες φορές μέσα στη μέρα.
  • Προτιμήστε να φοράτε χαλαρά, βαμβακερά εσώρουχα που επιτρέπουν στην περιοχή να αερίζεται καλύτερα και εμποδίζουν την ανάπτυξη υγρασίας που επιβαρύνει τις αιμορροΐδες.
  • Για να μειώσετε το οίδημα, τοποθετήστε στην περιοχή κρύες κομπρέσες ή κρύα επιθέματα.
  • Βάλτε στη διατροφή σας όλα όσα θα σας βοηθήσουν να επισκέπτεστε την τουαλέτα τακτικά και αποτελεσματικά. Οι φυτικές ίνες θα διευκολύνουν τη διαδικασία της πέψης και την εντερική σας λειτουργία, γι’ αυτό προτιμήστε  φρέσκα φρούτα και λαχανικά, φασόλια και προϊόντα ολικής άλεσης. Εξίσου σημαντικό στη μάχη σας κατά των αιμορροΐδων, είναι και το να πίνετε νερό, γι’ αυτό μην το ξεχνάτε. Ανακούφιση όμως μπορεί να προσφέρει και ο χυμός από δαμάσκηνα, ως φυσικό καθαρτικό.
  • Πείτε όχι στην καρέκλα και τον καναπέ, για όσο πιο πολύ χρόνο γίνεται. Εάν η εργασία σας, βέβαια, απαιτεί να κάθεστε για πολλές ώρες καθημερινά, τουλάχιστον φροντίστε να σηκώνεστε και να κινήστε μερικά λεπτά ανά ώρα και να έχετε μία αναπαυτική καρέκλα από υλικό που δεν πιέζει το σημείο τόσο ώστε να αυξηθεί η πίεση πάνω στις φλέβες (π.χ. ένα ξύλινο κάθισμα θα επιβαρύνει την κατάσταση). Ιδανικά, μπορείτε να τοποθετήσετε στην καρέκλα ένα μαξιλάρι, ώστε να μειώσετε το πρήξιμο των αιμορροΐδων.
  • Μην αμελείτε την αξία της γυμναστικής και του βαδίσματος. Η άσκηση βοηθά στη σωστή και τακτική κίνηση του εντέρου και έτσι αποτρέπει τη δυσκοιλιότητα που μπορεί να οδηγήσει σε αιμορροΐδες. Προσοχή όμως! Η εντατική γυμναστική ή ορισμένες ασκήσεις (π.χ. άρση βαρών) μπορεί να επιδεινώσουν το πρόβλημα, γι’ αυτό να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας πριν ξεκινήσετε οποιοδήποτε πρόγραμμα άσκησης.
  • 3 με 4 φορές την ημέρα, και κυρίως πριν τον βραδινό ύπνο, εφαρμόστε στην περιοχή μία ειδική καταπραϋντική κρέμα για την ανακούφιση των συμπτωμάτων των αιμορροΐδων. Θα απαλύνει τον κνησμό και τον πόνο και θα καταπραΰνει/επουλώσει την ερεθισμένη περιοχή. Είναι κατάλληλη, ακόμη και αν είστε έγκυος ή θηλάζουσα (περίοδος που εμφανίζονται συχνά αιμορροΐδες, αφού η αυξημένη ροή αίματος στην περιοχή της μήτρας, μπορεί να αυξήσει την πίεση στις φλέβες της πρωκτικής περιοχής.).

 

Θα σου αρέσει σίγουρα:

woman smiling
Πώς Φεύγουν οι Μύκητες από την Ευαίσθητη Περιοχή

Σε κάθε περίπτωση, εάν διαπιστώσετε συμπτώματα αιμορροΐδων, πρέπει να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας ο οποίος, ανάλογα με την έκταση του προβλήματος, θα σας συστήσει την κατάλληλη αγωγή. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι αιμορροΐδες αφαιρούνται με θεραπείες στο ιατρείο αλλά υπάρχουν και περιπτώσεις που μπορεί να χρήζουν ακόμη και χειρουργικής επέμβασης.

Ακολουθήστε τα σωστά καθημερινά βήματα και με μεθοδικότητα και υπομονή, το πρόβλημα των αιμορροΐδων θα πάψει να είναι δικό σας πρόβλημα.