woman drinks tea

Ξηρός Λαιμός και Βήχας: Αντιμετώπιση με Απλά Tips

Αν υπάρχει μια εποχή του χρόνου που νιώθουμε τον λαιμό μας συχνά ξηρό και εμφανίζουμε ξηρό βήχα, αυτή είναι σίγουρα ο χειμώνας. Κι αυτό γιατί τους χειμερινούς μήνες συντρέχουν τρεις βασικοί επιβαρυντικοί λόγοι: 1) υπάρχει ξηρότητα στην ατμόσφαιρα (εκτός από τις μέρες με έντονη υγρασία 2) είναι ξηρό το περιβάλλον στους κλειστούς χώρους λόγω θέρμανσης και γ) κρυολογούμε πιο εύκολα. Όσο φυσιολογικό και αν είναι όμως αυτό το αίσθημα ξηρότητας που «γαργαλάει» τον λαιμό μας και ο βήχας που το συνοδεύει, δεν χρειάζεται να είναι απαραίτητα και ανεκτό. Ας δούμε λοιπόν πώς μικρές αλλαγές στη χειμερινή μας καθημερινότητα, μπορούν να «μαλακώσουν» τον λαιμό και να μας ανακουφίσουν από τον ξηρό βήχα.

Αέρας…ωφελιμότητας

Ανεβάζοντας τα επίπεδα υγρασίας στο σπίτι ή στον χώρο εργασίας μας με έναν υγραντήρα, δημιουργούμε καλύτερες προϋποθέσεις, για να αποφύγουμε ή να μην επιβαρύνουμε περισσότερο έναν ξηρό λαιμό ή έναν ξηρό βήχα.

Η βοήθεια του κασκόλ

Τις μέρες με βοριά, που ο αέρας είναι αρκετά ξηρός, ανεβάζουμε το κασκόλ μας ψηλότερα, ώστε να καλύπτει και το στόμα μας προφυλάσσοντας, έτσι τον λαιμό μας από την ξηρότητα.

Υγρός λαιμός= «μαλακός» λαιμός

Ο βλεννογόνος ενός ξηρού λαιμού χρειάζεται ενυδάτωση. Πίνοντας άφθονα υγρά χαρίζουμε στο σημείο την αναγκαία υγρασία, για να σταματήσει η αίσθηση ενόχλησης. Προτιμάμε ζεστά αφεψήματα (π.χ. ρόφημα χαμομηλιού), για έξτρα μαλακτική δράση από τη θερμότητα.

«Φάε κοτόσουπα» και στον ξηρό λαιμό;

Ναι! Ειδικά αν οφείλεται στο κρυολόγημα της εποχής, η κλασική συμβουλή των γιαγιάδων μας είναι ακόμα πιο ωφέλιμο να εφαρμοστεί. Κι αν αναρωτιέστε γιατί συγκεκριμένα η κοτόσουπα και όχι  οποιαδήποτε άλλη ζεστή σούπα έχει τα πρωτεία στο να μας βοηθά πιο αποτελεσματικά από κάθε άλλο ζωμό να ανακουφιστούμε και ανακάμψουμε, η απάντηση έρχεται διά στόματος της επιστήμης: η Sandy Allonen, κλινική διαιτολόγος του κορυφαίου ακαδημαϊκού κέντρου υγείας Beth Israel Medical Center, υποστηρίζει πως «ο ζωμός κοτόπουλου είναι ζεστός και ανακουφιστικός. Μία ιδανική πηγή ενυδάτωσης όταν είμαστε άρρωστοι, ειδικά όταν πονάει ο λαιμός μας […] Επιπλέον, το κοτόπουλο είναι πλούσιο σε τρυπτοφάνη, ένα αμινοξύ που βοηθά τον οργανισμό να παραγάγει σεροτονίνη και να ενισχύεται η διάθεση και το αίσθημα ανακούφισης1».

 

Θα σου αρέσει σίγουρα:

gut feeling
Μπορεί η αντιβίωση να χαλάσει τη χλωρίδα του εντέρου μου;

Έξτρα βοήθεια κατά του ξηρού βήχα 

Όταν νιώθουμε τον λαιμό μας έντονα ξηρό και βήχουμε, η αναλίπανση του βλεννογόνου του μέσα από τη διατροφή δεν αρκεί. Χρειάζεται επιπλέον και η ενισχυτική δράση του κατάλληλου σιροπιού ανακούφισης από τον ξηρό βήχα. Τα COUGH SYRUPS (ιατροτεχνολογικά προϊόντα CE 0051) με μέλι και δραστικά συστατικά 100% φυσικής προέλευσης είναι αυτή ακριβώς η φροντίδα-βάλσαμο που χρειαζόμαστε, μικροί και μεγάλοι, για να καταπραΰνουμε τον ερεθισμένο λαιμό μας σε περιπτώσεις ξηρού βήχα. Τα ειδικά επιλεγμένα συστατικά του COUGH SYRUP ADULTS για ενήλικες σχηματίζουν ένα προστατευτικό φιλμ στον βλεννογόνο  ενώ  τα φυτικά κόμμεα του COUGH SYRUP KIDS προστατεύουν, λιπαίνουν και ενυδατώνουν τον βλεννογόνο των παιδιών, ανακουφίζοντάς τα από τον ξηρό βήχα.

Το κάπνισμα βλάπτει σοβαρά και τον ξηρό λαιμό

Τελευταίο αλλά όχι αμελητέο μέσο κατά του ξηρού λαιμού και του βήχα (και πρωτίστως κατά της γενικότερης φθοράς της υγείας μας) είναι το να αποφεύγουμε το κάπνισμα, ειδικά τις μέρες που ο λαιμός είναι πιο ευάλωτος και τα πρώτα συμπτώματα ξηρότητας έχουν ήδη φανεί.

 

Καταπολεμάμε ξηρό λαιμό και βήχα τηρώντας όλα τα παραπάνω και περνάμε το υπόλοιπο του χειμώνα με μαλακό, ανακουφισμένο λαιμό. Κι αν πέρα από τον ερεθισμό του λαιμού και τον ενοχλητικό βήχα, το κρυολόγημα μας δημιούργησε και μπουκωμένη μύτη, ανακουφιζόμαστε επίσης αποτελεσματικά με εξειδικευμένες λύσεις άμεσης αποσυμφόρησης.

 

1.WebMed, the Secret Behind chicken soup’s  medical magic.