woman with glasses touches her nose

Ξηρότητα ρινικού βλεννογόνου: Αιτίες και τρόποι αντιμετώπισης

Πολλοί άνθρωποι εμφανίζουν το δυσάρεστο σύμπτωμα της ξηρής μύτης το οποίο είναι ιδιαίτερα δυσάρεστο, ενοχλητικό και αρκετά συχνά επώδυνο.

Τί προκαλεί όμως την ξηρότητα στον ρινικό βλεννογόνο;

Αρκετά συχνές αιτίες ξηρότητας της ρινός είναι οι αλλεργίες και τα κρυολογήματα, λόγω του συχνού φυσήματος της μύτης και της συχνής χρήσης  αποσυμφορητικών spray και αντιισταμινικών. Το σύμπτωμα επιδεινώνεται ιδιαίτερα αν ο ασθενής ζει ή εργάζεται σε περιβάλλον με ισχυρό κλιματισμό (air condition για ζέστη ή κρύο) ή αν το κλίμα της περιοχής όπου διαμένει είναι ξηρό.

Η συνήθεια του καπνίσματος επιδεινώνει σημαντικά την ενυδάτωση του  ρινικού και του στοματικού βλεννογόνου και είναι ένας συχνός παράγοντας ρινικής ξηρότητας.

Ορισμένα αυτοάνοσα νοσήματα όπως το σύνδρομο Sjogren, είναι αιτίες που προκαλούν ξηρότητα στους βλεννογόνους (μάτια, μύτη, στόμα).

Η έλλειψη ορισμένων βιταμινών, όπως η βιταμίνη Α, καθώς επίσης και η μειωμένη πρόσληψη νερού και υγρών, είναι επίσης αιτίες ξηρότητας της ρινός.

Τέλος, ρινικές επεμβάσεις κατά την μετεγχειρητική περίοδο οδηγούν σε ξηρότητα του ρινικού βλεννογόνου, όπως επίσης και η χρήση συσκευών βελτίωσης του αερισμού στον ύπνο (C-PAP) μέσω της αυξημένης ροής αέρα στη μύτη από τη μάσκα.

Είναι επικίνδυνη η ξηρότητα της μύτης;

Η ξηρή μύτη είναι ιδιαίτερα ενοχλητικό σύμπτωμα. Ο ασθενής έχει διαρκώς την αίσθηση της συμφόρησης (μπουκώματος) της μύτης, κάτι που τον οδηγεί σε μεγαλύτερη χρήση αποσυμφορητικών που προκαλούν εθισμό στον ρινικό βλεννογόνο και παράταση του προβλήματος. Επιπρόσθετα, λόγω της ξηρότητας του βλεννογόνου τα αγγεία στο εσωτερικό της ρινός καθίστανται ιδιαίτερα εύθρυπτα, με αποτέλεσμα τις συχνές επιστάξεις (μικροαιμορραγίες από τη μύτη).

Η ξηρή μύτη είναι συχνά επώδυνη

Ο ρινικός βλεννογόνος είναι μέρος του αμυντικού συστήματος του οργανισμού μέσω της βλέννας που παράγει και εγκλωβίζει και απομακρύνει ξένα σώματα και μικροοργανισμούς. Όταν ο μηχανισμός αυτός δεν λειτουργεί σωστά, ο άνθρωπος γίνεται πιο ευάλωτος σε λοιμώξεις καθώς και σε ρινικές φλεγμονές. Αυτό γίνεται αντιληπτό από την αποβολή κίτρινων εκκρίσεων από τη μύτη ή τη συγκέντρωση κίτρινων κρουστών στο εσωτερικό της.

Θα σου αρέσει σίγουρα:

gut feeling
Μπορεί η αντιβίωση να χαλάσει τη χλωρίδα του εντέρου μου;

Πώς μπορώ να το αντιμετωπίσω;

Αρχικά ο ασθενής πρέπει να εστιάσει στην επαρκή πρόσληψη υγρών για την ενυδάτωση όλων των βλεννογόνων και τον έλεγχο της υγρασίας της ατμόσφαιρας όπου ζει και εργάζεται. Η χρήση υγραντήρα σε ιδιαίτερα ξηρά κλίματα μπορεί να είναι επιβοηθητικυαλοή, όπως επίσης και η εισπνοή μέσω της ρινός υδρατμών εμπλουτισμένων με λίγες σταγόνες ευκαλύπτου.

Η αποφυγή αποσυμφορητικών spray που περιέχουν εθιστικές για τον ρινικό βλεννογόνο ουσίες (όπως π.χ. ξυλομεταζολίνη, οξυμεταζολίνη, τραμαζολίνη) και αντιισταμινικών θα σταματήσει την περαιτέρω επιδείνωση του προβλήματος.

Στο εμπόριο κυκλοφορούν σε μορφή κρέμας ενυδατικά σκευάσματα για τον ρινικό βλεννογόνο καθώς επίσης και σε μορφή spray σκευάσματα που έχουν και υαλουρονικό οξύ για ενίσχυση της ενυδάτωσης. Τα σκευάσματα αυτά είναι ασφαλή για πολυήμερη χρήση και μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τον ασθενή ως μια πρώτη γραμμή αντιμετώπισης του προβλήματος.

Ωστόσο, αν το σύμπτωμα αυτό επιμένει, παρά την αγωγή, ή εμφανιστούν συμπτώματα φλεγμονής, όπως αποβολή κίτρινων εκκρίσεων από τη μύτη, πόνος, βάρος στο πρόσωπο, πυρετός, ρινορραγία, τότε ο ασθενής θα πρέπει να επισκεφθεί τον ΩΡΛ γιατί μπορεί να υπάρχουν σοβαρότερες παθήσεις που απαιτούν εξειδικευμένη αγωγή.