athletic woman

Αθλητισμός και περιποίηση ευαίσθητης περιοχής

Αν τα σπορ είναι κομμάτι της ζωή σου, τότε ίσως ξέρεις καλά πως υπάρχει ένα ακόμη κομμάτι που επηρεάζεται άμεσα από τις αθλητικές σου δραστηριότητες και που χρειάζεται επιμελώς φροντίδα, για να παραμείνει σε «φόρμα» από άποψη ισορροπημένης λειτουργίας και καλής υγείας: η υγιεινή της ευαίσθητης περιοχής σου.

#YourHygieneMatters

Πώς συνδέεται η γυναικεία υγιεινή με την αθλητική ζωή;

Ο αθλητισμός, είτε τον ακολουθείς ερασιτεχνικά είτε επαγγελματικά,   απαιτεί έντονη σωματική ενέργεια. Καθώς ολόκληρο το σώμα ιδρώνει κατά την άθληση (ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες), δεν μένει ανεπηρέαστη ούτε η ευαίσθητη περιοχή. Όμως η έντονη εφίδρωση, αν συνδυάζεται μάλιστα και με αθλητικά ρούχα, όπως σορτς, κολάν κ.λπ. που συνήθως έχουν στενή εφαρμογή, δεν αποτελούνται από βαμβακερά υφάσματα (που επιτρέπουν στο δέρμα να αναπνέει) και παραμένουν στο σώμα της αθλήτριας για αρκετές ώρες, τότε δημιουργεί στην ευαίσθητη περιοχή ένα κλίμα ζέστης και υγρασίας προσφιλές σε μύκητες και μολύνσεις. Επιπλέον, παίζει ρόλο και η ίδια η φύση του αθλήματος. Για παράδειγμα, η κολύμβηση σε μία πισίνα που ενδεχομένως δεν έχει καθαριστεί καλά, μπορεί επίσης να οδηγήσει σε μολύνσεις. Το ίδιο και το σκάμμα σε όσες γυναίκες ασχολούνται με το άλμα εις μήκος, καθώς η άμμος αποτελεί κρυψώνα μικροοργανισμών που μπορεί να μεταφερθούν στην ευαίσθητη περιοχή. Πολύ συχνά δε, όταν διαταραχθεί η αναγκαία ισορροπία της χλωρίδας στην ευαίσθητη περιοχή, τα συμπτώματα συνοδεύονται και από μία δυσάρεστη οσμή που μειώνει τη φρεσκάδα και την άνεση που χρειάζεται μία αθλήτρια, για να νιώθει σιγουριά και αυτοπεποίθηση και να συγκεντρωθεί απερίσπαστη στο αθλητικό της έργο. Δεν είναι μάλιστα τυχαίο ότι έχει καθιερωθεί (ανεπίσημα μεν αλλά εδραιωμένα) και όρος που περιγράφει όλη αυτήν την κατάσταση της ευαίσθητης περιοχής που είθισται να εμφανίζουν οι γυναίκες που ασκούνται συστηματικά: το “sports vagina” χρησιμοποιείται συχνά από τους ειδικούς για την αναφορά σε μολύνσεις, ερεθισμούς, κνησμό, ευαισθησία, δυσάρεστη οσμή κ.λπ. των γυναικών αθλητριών.

Με ποιους τρόπους προφυλάσσεται λοιπόν η υγιεινή και η καλή υγεία της ευαίσθητης περιοχής μιας αθλήτριας;

Η γυναίκα που αθλείται τακτικά, αμέσως μετά την προπόνηση, χρειάζεται να:

  • Αλλάζει ρούχα/εσώρουχα: συγκεκριμένα να αντικαθιστά τα ιδρωμένα/βρεγμένα υφάσματα με στεγνά, καθαρά, βαμβακερά ρούχα και εσώρουχα χαλαρής εφαρμογής, για να μη δημιουργηθεί ευνοϊκό περιβάλλον μολύνσεων στην ευαίσθητη περιοχή.
  • Κάνει αμέσως ντους:αν αυτό δεν είναι δυνατό, πλένει τουλάχιστον τοπικά την περιοχή. Προσοχή όμως: χρειάζεται να αποφεύγει την υπερβολή στις πλύσεις μέσα στην ημέρα, για να μη διαταραχθεί η χλωρίδα της περιοχής και αντί να λυθεί, επιδεινωθεί το πρόβλημα. Είναι επίσης σημαντικό να επιλέγει ένα εξειδικευμένο καθαριστικό. Η σειρά Intim Area είναι ειδικά σχεδιασμένη με σεβασμό στην ισορροπία της χλωρίδας της γυναικείας ευαίσθητης περιοχής και αποτελεί την ιδανική λύση για τις απαιτητικές ανάγκες ατομικής υγιεινής της γυναίκας που αθλείται καθημερινά. Ο απαλός έτοιμος αφρός και το υγρό όχι μόνο προσφέρουν αποτελεσματικό καθαρισμό αλλά επιπλέον παρέχουν ήπια μικροβιακή προστασία και προστασία από ερεθισμούς και ξηρότητα και καταπολεμούν την κακοσμία, αφήνοντας μια αίσθηση φρεσκάδας και άνεσης που διαρκεί. Καθώς δε είναι ιδανικά και για γυναικολογική περιποίηση μετά το κολύμπι, αποτελούν μία σειρά περιποίησης αγαπητή στις γυναίκες που αθλούνται συγκεκριμένα στην πισίνα ή τη θάλασσα. Τέλος, για την αθλήτρια που αναζητά μια πρακτική λύση προσωπικής υγιεινής που «ρίχνει» στην τσάντα και τη συνοδεύει σε κάθε προπόνηση, υπάρχουν τα ατομικά μαντιλάκια Intim Area.

woman surf

Θα σου αρέσει σίγουρα:

woman in the pool
Συμβουλές φροντίδας για την ευαίσθητη περιοχή

Και βέβαια, στην καθημερινότητά της χρειάζεται να:

  • Ενισχύει την άμυνα της περιοχής μέσω της διατροφής: ένα ισορροπημένο μενού πλούσιο σε αντιοξειδωτικές τροφές, όπως φρούτα και λαχανικά αλλά και σε κρέας και ψάρι, τροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε Ω-3 λιπαρά οξέα, μπορεί να ωφελήσει σημαντικά την καλή υγεία της ευαίσθητης περιοχής, πάντα στο πλαίσιο της τήρησης και των βασικών κανόνων υγιεινής. Κατόπιν σύστασης γιατρού η φαρμακοποιού, ένα συμπλήρωμα διατροφής μπορεί να έχει επίσης ευεργετική δράση. Τo συμπλήρωμα διατροφής με ζώντα στελέχη γαλακτοβακίλλων Intimeo* συμβάλλει συνολικά στη διατήρηση της σωστής ισορροπίας του κολπικού περιβάλλοντος διατηρώντας το φυσιολογικό pH μεταξύ 3,8 και 4,5.
  • Μην αγνοεί τα «σημάδια»:πέρα από τον τακτικό έλεγχο στον γυναικολόγο που δεν πρέπει να αμελεί καμία γυναίκα, μία αθλήτρια χρειάζεται να έχει ακόμη πιο «ανοιχτές κεραίες» στον εντοπισμό ύποπτων συμπτωμάτων στην ευαίσθητη περιοχή, ώστε να απευθυνθεί έγκαιρα στον γιατρό της και να αντιμετωπίσει το πρόβλημα άμεσα και άρα πιο αποτελεσματικά.

Αν αγαπάς λοιπόν κι εσύ την άθληση, συνέχισε να απολαμβάνεις τη γεμάτη ενέργεια σπορτίβ ζωή σου, ακολουθώντας παράλληλα και τη σωστή περιποίηση της ευαίσθητης περιοχής σου, ώστε να κρατήσεις και την προσωπική σου υγιεινή στην καλύτερή της «φόρμα».

*Τα συμπληρώματα διατροφής δεν υποκαθιστούν μία ποικίλη και ισορροπημένη διατροφή. Το προϊόν δεν προορίζεται για την πρόληψη, αγωγή ή θεραπεία ανθρώπινης νόσου. Συμβουλευτείτε τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας πριν από τη λήψη τους και κυρίως αν είστε έγκυος, θηλάζουσα ή υπό φαρμακευτική αγωγή. Πριν τη χρήση, διαβάστε προσεκτικά τις οδηγίες που αναγράφονται σε κάθε συσκευασίa. Επί παράλληλης χορήγησης, τα συμπληρώματα διατροφής με καλλιέργειες μικροοργανισμών χορηγούνται 2 ώρες μετά το αντιβιοτικό. Τα συμπληρώματα διατροφής με καλλιέργειες μικροοργανισμών δεν χορηγούνται σε ανοσοκατεσταλμένα άτομα.  Αρ.Γν.ΕΟΦ 66576  /  25.06.2020. Δεν επέχει θέση άδειας κυκλοφορίας. Υπεύθυνος κυκλοφορίας: FREZYDERM ABEE, Μενάνδρου 75, 104 37, Αθήνα, 210 5246900