woman siting at poolside

Σωστή υγιεινή ευαίσθητης περιοχής το καλοκαίρι

Ο γυναικείος κόλπος αποτελεί μία κοιλότητα, η οποία έρχεται σε άμεση επαφή με το εξωτερικό περιβάλλον και για αυτό το λόγο είναι πολύ ευαίσθητη. Οι μικροοργανισμοί – γαλακτοβάκιλλοι που ζουν φυσιολογικά και αποικίζουν την κολπική χλωρίδα είναι υπεύθυνοι να διατηρούν το PH του κόλπου σταθερό σαν μία μορφή φυσικής ασπίδας.

Τι γίνεται όμως όταν η γυναίκα εκτεθεί σε εξωγενείς παράγοντες και ποιοι είναι αυτοί;

Το καλοκαίρι, ως γνωστό, τα περιστατικά που αφορούν τις κολπίτιδες (φλεγμονή του κόλπου) αλλά και τις αιδοιοκολπίτιδες αυξάνουν. Αυτό συμβαίνει  γιατί το καλοκαίρι με τα μπάνια σε θάλασσα ή πισίνα και η επαφή με το υγρό στοιχείο αυξάνει την υγρασία στην περιοχή, άρα και την ανάπτυξη των μυκήτων. Επιπλέον, αυξάνεται η πιθανότητα να έρθει σε επαφή με κάποιον μικροοργανισμό από μολυσμένα νερά. Η επαφή με τις πετσέτες θαλάσσης και την άμμο μπορεί να θεωρηθούν παράγοντες κινδύνου. Ακόμα, η πιο συχνή χρήση εξωτερικών δημόσιων τουαλετών μπορεί να φέρει τα ίδια αποτελέσματα. Μην ξεχνάμε ότι και οι  θερμοκρασίες είναι πιο υψηλές γεγονός που ευνοεί την ανάπτυξη της υγρασίας.

Τι μπορεί να κάνει όμως μία γυναίκα για να αποφύγει τα παραπάνω;

Μία λύση είναι μετά το μπάνιο στη θάλασσα ή πισίνα να κάνει ένα ντους και να αλλάζει το μαγιό της ώστε να μην παραμένει πολλή ώρα με βρεγμένο. Θα πρέπει να χρησιμοποιεί καθαρή πετσέτα και ξαπλώστρα για να μην έρχεται σε άμεση επαφή με την άμμο. Επιπλέον, η χρήση ενός καθαριστικού για την ευαίσθητη περιοχή σε καθημερινή  χρήση μπορεί να λειτουργήσει προληπτικά. Η λήψη πολλών υγρών είναι καθοριστική για την αποφυγή και συνυπαρχουσών ουρολοιμώξεων. Ακόμα και η διατροφή (πλούσια σε βιταμίνες)  μπορεί να δημιουργήσει ένα είδος προστασίας για την αποφυγή κολπίτιδων. Γυναίκες οι οποίες ταλαιπωρούνται από υποτροπιάζουσες κολπίτιδες, καλό θα ήταν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού να κάνουν και λήψη γαλακτοβακίλλων.

Τη διάρκεια του καλοκαιριού έχει επίσης παρατηρηθεί αύξηση σεξουαλικής δραστηριότητας ,στοιχείο που αποτελεί άλλον ένα λόγο που η γυναίκα είναι πιο ευάλωτη στην ανάπτυξη κάποιας κολπίτιδας. Σε αυτήν την περίπτωση η χρήση προφυλακτικού και η χρήση σωστών καθαριστικών της περιοχής μπορεί να αποτρέψουν την εμφάνιση κολπίτιδας.

Θα σου αρέσει σίγουρα:

woman feels pain in her stomach
Γυναικολογικά προβλήματα που προκύπτουν μετά το καλοκαίρι

Η σύστασή μας λοιπόν είναι, χαρείτε το καλοκαίρι, λαμβάνοντας τα προληπτικά μέτρα  που αναφέραμε προκειμένου να μην ταλαιπωρηθείτε.