καθαρισμός ευαίσθητης περιοχής

Περιποίηση ευαίσθητης περιοχής: Όσα πρέπει να ξέρετε

Πώς καθαρίζω τη ευαίσθητη περιοχή μου σωστά και με ασφάλεια;» Μία ερώτηση που σας πέρασε έστω και μία φορά απ’ το μυαλό αλλά διστάσατε να την ξεστομίσετε γιατί το θέμα είναι «ευαίσθητο». Μην ανησυχείτε. Η FREZYDERM συγκέντρωσε όλες τις πληροφορίες που χρειάζεστε για την αποτελεσματική προσωπική σας υγιεινή.

Ρούχα -εσώρουχα

  • Προτιμήστε βαμβακερά εσώρουχα –που επιτρέπουν στο δέρμα να αναπνέει
  • Αποφύγετε στενά εσώρουχα, παντελόνια και σορτς.
  • Φροντίστε να αλλάζετε εσώρουχα δύο με τρεις φορές την ημέρα – ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες και πάντα μετά από τη γυμναστική

Έμμηνος ρύση και χρήση σερβιέτας

  • Κατά τη διάρκεια της περιόδου σας, φροντίστε να αλλάζετε σερβιέτα κάθε 4-5 ώρες το πολύ και αποφύγετε τη χρήση του ταμπόν.
  • Χρησιμοποιήστε το κατάλληλο μέγεθος για τη ροή σας και όχι μεγαλύτερο.
  • Αποφύγετε να φοράτε σε καθημερινή βάση σερβιετάκι, ειδικά τα αρωματισμένα μπορούν να προκαλέσουν μόλυνση και ερεθισμούς.

Σύμφωνα με τη Δρ. Suzy Elneil, διευθύντρια του ουρογυναικολογικού τμήματος του Πανεπιστημιακού Κολεγιακού Νοσοκομείο του Λονδίνου: «οι γυναίκες είναι πιο ευαισθητοποιημένες στο θέμα της προσωπικής υγιεινής και της οσμής, τις ημέρες της περιόδου και αυτές τις μέρες, η πλύση βοηθά αρκετά».

Πλύσιμο εσωρούχων

Προτιμήστε όσο το δυνατόν περισσότερο υποαλλεργικά καθαριστικά, και κάντε πλύση στους 60 βαθμούς, χωρίς την προσθήκη μαλακτικού. Σιδερώνετε πάντα τα εσώρουχά σας.

Ερωτική επαφή

Με χρήση προφυλακτικού και μετά την ερωτική επαφή να ακολουθεί πάντα καθαρισμός και να υπάρχει χρήση προφυλακτικού.

Θάλασσα-πισίνα

  • Χρησιμοποιήστε μόνο την δική σας (στεγνή) πετσέτα και αποφύγετε την άμεση επαφή με την άμμο, την ψάθα ή την ξαπλώστρα σας.
  • Αλλάξτε άμεσα το βρεγμένο μαγιό στο κάτω μέρος ώστε να μην προλάβει η υγρασία συνδυαστικά με τη ζέστη, να διαταράξει τη χλωρίδα της ευαίσθητης περιοχής.
  • Προσοχή στην πισίνα, καθώς τα μικρόβια και οι μύκητες μπορούν να προκαλέσουν λοιμώξεις, σε περίπτωση που αυτή δεν καθαρίζεται σωστά.

Καθαρισμός στην τουαλέτα

Προς αποφυγή μολύνσεων του κόλπου με μικρόβια από το έντερο, ο καθαρισμός της ευαίσθητης περιοχής θα πρέπει να γίνεται με κατεύθυνση από εμπρός προς τα πίσω.

Θα σου αρέσει σίγουρα:

heart in bubbles
Φροντίδα ευαίσθητης περιοχής: 4+1 συνήθειες προς αποφυγή

Καθαρισμός και περιποίηση ευαίσθητης περιοχής

  • Ο καθαρισμός με σκέτο νερό δεν αρκεί. Παρά την καθαριστική του δράση, το νερό δεν μπορεί από μόνο του να καθαρίσει αποτελεσματικά και να διαφυλάξει τη φυσική ισορροπία της ευαίσθητης περιοχής.
  • Αποφύγετε σαπούνια και αφρόλουτρα. Τα κοινά αλκαλικά σαπούνια δεν έχουν pH συμβατό με το όξινο φυσιολογικό pH του κόλπου μιας γυναίκας σε αναπαραγωγική ηλικία και μπορούν να διαταράξουν την ισορροπία της χλωρίδας στην περιοχή. Όσο για τα κοινά αφρόλουτρα σώματος, επίσης δεν είναι σχεδιασμένα για τις ανάγκες της περιοχής και επιπλέον, επειδή συχνά περιέχουν τεχνητό άρωμα, μπορούν να προκαλέσουν ερεθισμούς.
  • Επιλέξτε ένα ειδικά μελετημένο καθαριστικό, ιδανικό για υγιεινή, περιποίηση και προστασία. Ο απαλός αφρός και τo υγρό  καθαρισμού INTIM AREA σχεδιάστηκαν για καθαρίζουν και να προστατεύουν από την τοπική ξηρότητα, τους ερεθισμούς και την τοπική δυσανεξία και να ενισχύουν τη φυσική άμυνα της ευαίσθητης περιοχής και διαθέτουν ενυδατικούς παράγοντες που διατηρούν την υδρολιπιδική ισορροπία.
  • Αποφύγετε να χρησιμοποιήσετε σφουγγάρι στην περιοχή, γιατί είναι συχνά φορέας μικροβίων.
  • Για περιπτώσεις γρήγορου καθαρισμού, μη χρησιμοποιείτε βρεφικά μωρομάντηλα που σχεδιάζονται με γνώμονα το pH της ευαίσθητης περιοχής του βρέφους που είναι διαφορετικό από αυτό μιας ενήλικης γυναίκας. Έτσι μπορεί να διαταραχθεί η ισορροπία της χλωρίδας στην περιοχή.  Προτιμήστε μαντηλάκια καθαρισμού ειδικά σχεδιασμένα για τις δικές σας ενήλικες ανάγκες τοπικής υγιεινής, όπως τα Intim Area Wipes με εξειδικευμένη σύνθεση για προστασία από ερεθισμούς, ενίσχυση άμυνας περιοχής και βακτηριακή προστασία.
  • Μην καθαρίζετε την ευαίσθητη περιοχή πάνω από δύο φορές τη μέρα, για να μη διαταράξετε τη φυσιολογική χλωρίδα της.

Μετά τον καθαρισμό

Μετά το πλύσιμο, σκουπίστε καλά την περιοχή με καθαρή πετσέτα γιατί η υγρασία επιτρέπει την ανάπτυξη μικροβίων. Χρησιμοποιήστε μόνο τη δική σας πετσέτα μπάνιου και μην τη μοιράζεστε. Την πλένετε τακτικά.

Αποτρίχωση

Το ηβικό τρίχωμα δεν βρίσκεται τυχαία στην περιοχή αυτή. Λειτουργεί ως φράγμα για τα βακτήρια που μπορούν να εισέλθουν και να προκαλέσουν «ζημιά», οπότε η πλήρης απομάκρυνσή του, έστω και για αισθητικούς λόγους, δεν είναι η ιδανική επιλογή.

 Επισκέψεις στον γυναικολόγο  

Πολύ συχνά, οι γυναίκες ντρέπονται να εκμυστηρευτούν στον γιατρό τους πληροφορίες για αυτά τα ευαίσθητα θέματα. Δυσκολεύονται ακόμη και να βρουν τις «πρέπουσες» λέξεις για να περιγράψουν ένα σύμπτωμα ή ένα πρόβλημα και αφήνουν αυτή τους την αμηχανία να ματαιώσει μία επίσκεψη στο ιατρείο ή ένα τηλεφώνημα που ενδεχομένως να ήταν απαραίτητα για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Θυμηθείτε πως σε θέματα υγείας δεν υπάρχει καμία ντροπή και καμία λάθος ερώτηση. Ο γυναικολόγος σας έχει ακούσει αμέτρητες ανάλογες ερωτήσεις στο παρελθόν και όχι μόνο δεν θα σας κρίνει αλλά επιθυμεί να ακούσει οποιαδήποτε απορία σας και να σας δώσει τη λύση.

Ακολουθώντας όλες τις παραπάνω συμβουλές, θα έχετε κάνει ένα σημαντικό βήμα για την ολοκληρωμένη, στοχευμένη και αποτελεσματική καθημερινή περιποίηση της ευαίσθητης περιοχής αλλά και ένα ανεκτίμητο δώρο στο σώμα σας, με οφέλη που θα  «εξαργυρώσετε» και σε βάθος χρόνου.