WOMAN WITH CLOSED EYES

Σημάδια από τον ήλιο στο πρόσωπο & το σώμα

Τι είναι οι ηλιακές φακίδες;               

Οι «ηλιακές φακίδες», που ονομάζονται συνήθως «κηλίδες από τον ήλιο», είναι δερματικές αλλοιώσεις, που εμφανίζονται με  ακανόνιστο σχήμα, με ασαφές  μέγεθος και κατά κύριο λόγο παρατηρούνται σε περιοχές που εκτίθενται στον ήλιο. Το χρώμα τους συνήθως ποικίλλει από  ερυθρό, έως καφέ, αλλά και σκούρο καφέ, ενώ το μέγεθός τους μπορεί να κυμαίνεται από μερικά χιλιοστά έως ένα ή και περισσότερα εκατοστά. Οι περιοχές που επηρεάζονται πιο συχνά είναι το πρόσωπο, το ντεκολτέ, οι ώμοι, το πίσω μέρος των χεριών, οι βραχίονες και γενικότερα όλες εκείνες  οι περιοχές που έχουν εκτεθεί σε μεγαλύτερο βαθμό, κατά την διάρκεια της ζωής μας, στην υπεριώδη ακτινοβολία.

Ευθύνεται μόνο ο ήλιος για τις ηλιακές φακίδες;

Ο ήλιος, χωρίς αμφιβολία, είναι η κύρια αιτία εμφάνισής τους. Στην πραγματικότητα, οι υπεριώδεις ακτίνες παρεμβαίνουν στη μελανινογένεση και πιο συγκεκριμένα στον μηχανισμό που οδηγεί στη σύνθεση μελανίνης (της χρωστικής που χρωματίζει το δέρμα μας), με αύξηση της παραγωγής της και με τελικό αποτέλεσμα την εμφάνιση της ηλιακής φακίδας. Οι ηλιακές  κηλίδες εμφανίζονται εξίσου σε άνδρες και γυναίκες. Ο πληθυσμός άνω των 60 ετών είναι αυτός που επηρεάζεται σε μεγαλύτερο βαθμό, αν και αξίζει να σημειωθεί πως μπορεί επίσης οι φακίδες από τον ήλιο μπορούν να εμφανιστούν πριν από την ηλικία των σαράντα, ειδικά ως συνέπεια πολλαπλών επαναλαμβανόμενων ηλιακών εγκαυμάτων.

Μαθαίνουμε για τις σμηγματορροϊκές υπερκερατώσεις

Ένα άλλο χαρακτηριστικό δερματολογικό εύρημα αποτελούν  οι «σμηγματορροϊκές υπερκερατώσεις», που συνήθως εμφανίζονται μετά την ηλικία των 50 – 60 ετών και σε αντίθεση με τις ηλιακές  φακίδες, δεν είναι επίπεδες, αλλά είναι επηρμένες (έχουν αναγλυφότητα). Μπορούν να προκύψουν απευθείας με αυτή τη μορφή  ή να προέλθουν από μια ηλιακή κηλίδα που αυξάνεται σταδιακά σε μέγεθος. Οι σμηγματορροϊκές υπερκερατώσεις είναι σχηματισμοί ποικίλου χρώματος, από ρόδινο χρώμα, έως καφέ σε όλες τις αποχρώσεις του, αλλά και μαύρο. Μπορούν να εμφανιστούν τόσο στο πρόσωπο όσο και στον κορμό. Πρόκειται για καλοήθεις αλλοιώσεις, χωρίς καμία κακοήθη δυναμική, ωστόσο συχνά προκαλούν αισθητική ενόχληση στους ασθενείς, ειδικά εάν εντοπίζονται στο πρόσωπο, και για αυτόν τον λόγο μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά.

Μέλασμα vs φακίδες

Ξεχωριστή αναφορά είναι σημαντικό και πρέπει να γίνει για το μέλασμα που είναι μια επίκτητη υπερμελάγχρωση του προσώπου που επηρεάζει συχνότερα γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία. Σε αντίθεση με την ηλιακή φακίδα, η οποία φαίνεται και είναι σαφώς περιγεγραμμένη σε σύγκριση με το παρακείμενο δέρμα, το μέλασμα επηρεάζει διάχυτα και συμμετρικά την περιοχή του μέσου προσώπου, δηλαδή μπορεί να παρατηρηθεί στο μέτωπο, τη μύτη, τις παρειές , το άνω χείλος, αλλά και το πηγούνι. Οι αιτίες αυτής της πάθησης, σε σημαντικό βαθμό  είναι άγνωστες, αλλά μπορεί να παρατηρηθεί, κατά κύριο λόγο, στη διάρκεια της εγκυμοσύνης.  Επίσης συσχετίζεται με παρατεταμένη αντισυλληπτική αγωγή, αλλά και με άλλες ορμονικές διαταραχές, όπως οι παθήσεις του θυροειδούς.

Αντιμετώπιση σημαδιών στο δέρμα

Η θεραπευτική αντιμετώπιση  για τις δερματικές κηλίδες, αλλά και τις υπόλοιπες προαναφερόμενες δερματικές αλλοιώσεις,  εξαρτάται από τον εντοπισμό, τον τύπο του δέρματος και τον αριθμό των βλαβών. Περίοπτη θέση κατέχουν: τα peeling, οι εξειδικευμένες λευκαντικές ουσίες, η κρυοθεραπεία, η θεραπεία με λέιζερ, η δερμοαπόξεση, αλλά και διαθερμοπηξία. Τέλος είναι σημαντικό να εφαρμόζουμε αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας, να αποφεύγουμε την έκθεση στον ήλιο εάν λαμβάνουμε ορμονικά φάρμακα π.χ. οιστρογόνα, αλλά και γενικότερα φαρμακευτική αγωγή που μπορεί να προκαλέσει φωτοευαισθησία.

You'll also enjoy this!

6+1 απαντήσεις για την ήπια ατοπική δερματίτιδα

 

Βιβλιογραφία

  • Δερματολογία – Αφροδισιολογία / Χριστίνα Αντωνίου – Ανδρέας Κατσάμπας
  • EADV 2025