woman scratching her head

Ξηροδερμία Κεφαλής: Αίτια που την Προκαλούν

Η ξηροδερμία του τριχωτού της κεφαλής είναι ένα πρόβλημα που συχνά σχετίζεται με κνησμό  ή αίσθημα καύσου. Στις περισσότερες των περιπτώσεων, το σύμπτωμα αυτό οφείλεται σε έλλειψη λιπιδίων του δέρματος ή και αφυδάτωση. Η αλλοίωση της υδρολιπιδικής αυτής ισορροπίας δημιουργείται κυρίως από δυσλειτουργίες των σμηγματογόνων ή των ιδρωτοποιών αδένων, οι οποίοι δεν παράγουν αρκετό σμήγμα και νερό αντίστοιχα  στερώντας το τριχωτό της κεφαλής από τη φυσιολογική του προστασία.

Πιθανές αιτίες

Η ψωρίαση του τριχωτού της κεφαλής, η σμηγματορροϊκή και η ατοπική δερματίτιδα αποτελούν χαρακτηριστικά δερματικά νοσήματα που στην πλειονότητα των περιπτώσεων οδηγούν σε ερυθρότητα, κνησμό, απολέπιση και έντονη ξηροδερμία του τριχωτού της κεφαλής. Πρακτικά λαμβάνει χώρα αυξημένος ρυθμός κυτταρικής ανανέωσης, δημιουργούνται στη συνέχεια πιο γρήγορα συστοιχίες- ομάδες νεκρών κυττάρων που σχηματίζουν με την σειρά τους αυτές τις χαρακτηριστικές νιφάδες με τελικό αποτέλεσμα να λαμβάνει χώρα ανισορροπία στο μικροβίωμα του δέρματος. Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως και η μη ενδεδειγμένη πρόσληψη βιταμινών διαδραματίζει σημαντικό ρόλο σε όλη αυτήν την προοδευτική διαδικασία που επάγει την αφυδάτωση.

Όμως και η υπερβολική παραγωγή σμήγματος επάγει την ξηροδερμία της κεφαλής. Συχνά είναι απόρροια ορμονολογικών ή μεταβολικών διαταραχών (π.χ. αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης, σακχαρώδης διαβήτης). Σημαντικοί επιβαρυντικοί παράγοντες που δυνητικά επηρεάζουν το προαναφερόμενο σύμπτωμα είναι: η κληρονομική προδιάθεση, οι διάφοροι μηχανικοί τραυματισμοί της περιοχής, όπως  το συχνό πλύσιμο, οι χημικές βαφές, η χρήση στεγνωτήρα μαλλιών με ζεστό αέρα σε κοντινή επαφή με το τριχωτό, το stress, αλλά και ορισμένοι εξωτερικοί παράγοντες  με χαρακτηριστικά παραδείγματα την ατμοσφαιρική ρύπανση, τα κλιματιστικά και το έντονο ψύχος.

Πώς θα αντιμετωπίσουμε λοιπόν την ξηροδερμία της κεφαλής;

Στην περίπτωση κάποιας από τις προαναφερόμενες δερματικές παθήσεις, με τη συμβουλή του κλινικού δερματολόγου, η εφαρμογή στοχευμένης τοπικής θεραπείας όπως τα τοπικά κορτικοστεροειδή που διατίθενται με τη μορφή αφρού, σαμπουάν ή τζελ σε συνδυασμό με τη βιταμίνη D, ή με κερατολυτικούς παράγοντες όπως το σαλικυλικό οξύ παρουσιάζουν εξαιρετικά αποτελέσματα. Σε πρακτικό όμως επίπεδο η υγεία των μαλλιών απειλείται πραγματικά.  Είναι απαραίτητο λοιπόν το προστατευτικό αυτό υδρολιπιδικό φράγμα να ανασυσταθεί για να επιβραδυνθεί αυτή η  προοδευτική διαδικασία εξάτμισης. Συνεπώς, μια αποτελεσματική θεραπεία θα πρέπει επομένως να αποτελείται από θρεπτικά ενεργά συστατικά για να αντισταθμίσει την έλλειψη λιπιδίων και θα επιδιορθώσει τον δερμοεπιδερμιδικό φραγμό. Θα αποκαταστήσει δηλαδή την ικανότητα του τριχωτού της κεφαλής να προσελκύει, να συγκρατεί και να αναδιανέμει το νερό. Χρειάζονται, εν κατακλείδι, συγκεκριμένα και ενδεδειγμένα προϊόντα περιποίησης μαλλιών, τα οποία θα πρέπει να θρέφουν σε βάθος το τριχωτό της κεφαλής, αναδομώντας και ενισχύοντας τις ίνες της τρίχας για ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα σε βάθος χρόνου.

Θα σου αρέσει σίγουρα:

doctor writes the word psoriasis on his pad
Παγκόσμια Ημέρα Ψωρίασης με Ελπίδες

Βιβλιογραφία

  • Δερματολογία – Αφροδισιολογία / Χριστίνα Αντωνίου – Ανδρέας Κατσάμπας
  • Treatment of seborrheic dermatitis: a comprehensive review

 

Borda LJ, Perper M, Keri JE, J Dermatolog Treat. 2019