hands

Ψωρίαση στα Χέρια: 5 Μύθοι που Πρέπει να Ξέρετε

Με την αποκατάσταση της αλήθειας. Έτσι «θεραπεύεται» η παραπληροφόρηση για το θέμα της ψωρίασης στα χέρια. Για να μάθετε τι πραγματικά ισχύει για τη δερματική αυτή νόσο, δεν έχετε παρά να διαβάσετε παρακάτω.

 

  1. Οι λέξεις κρύβουν παγίδα

Άλλο ψώρα άλλο ψωρίαση, παρά το ότι πολλοί τις ταυτίζουν. Η λέξη ψωρίαση προέρχεται από την αρχαιοελληνική λέξη «ψώρος» που σημαίνει λέπι (για να περιγράψει τα «λέπια» που σχηματίζονται στο ψωριασικό δέμα) και είναι μη μεταδοτική νόσος. Η ψώρα, από την άλλη, είναι μεταδοτική παρασιτική δερματική λοίμωξη.

 

  1. Η μπανιέρα δεν είναι η λύση

Η ψωρίαση στα χέρια δεν έχει καμία σχέση με την καλή ή κακή προσωπική υγιεινή. Ένα πεντακάθαρο δέρμα δεν έχει λιγότερες πιθανότητες από ένα άπλυτο δέρμα να εμφανίσει ψωρίαση. Το ότι έχει αποκλειστεί όμως η προσωπική υγιεινή ως αιτία της ψωρίασης, δεν σημαίνει ότι γνωρίζουμε πού ακριβώς οφείλεται η πάθηση αυτή. Αυτό που ξέρουμε, είναι πως θεωρείται κληρονομικό και αυτοάνοσο νόσημα που αποτελεί μία χρόνια κατάσταση με εξάρσεις και υφέσεις.

 

  1. Τα φαινόμενα μπορεί και να απατούν

Πολύ συχνά, ένα απλό έκζεμα στα χέρια που δημιουργείται από κάποια αλλεργία ή κάποια άλλη αιτία, ερμηνεύεται ως ψωρίαση, αφού η εικόνα του ψωριασικού και του δέρματος με έκζεμα έχει κάποιες ομοιότητες. Όμως ο δερματολόγος είναι ο μόνος αρμόδιος να διαπιστώσει τι από τα δύο συμβαίνει, κάνοντας την απαραίτητη διάγνωση.

 

  1. Και εγώ, και εσύ και αυτός

Ο αριθμός μπορεί να σας εκπλήξει αλλά η πραγματικότητα είναι πως η ψωρίαση  αφορά το 1-3% του πληθυσμού παγκοσμίως! 300.000 άνθρωποι από αυτούς βρίσκονται μόνο στην Ελλάδα, το 15% των οποίων είναι παιδιά και νέοι κάτω των 20 ετών. Καθώς λοιπόν η πάθηση αυτή αυτή εμφανίζεται τόσο συχνά σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης, τα άτομα που παρουσιάζουν συμπτώματά της στα χέρια ή σε οποιοδήποτε άλλο μέρος του σώματος, δεν θα πρέπει να νιώθουν ντροπή ή αμηχανία, καθώς δεν είναι οι πρώτοι ούτε οι τελευταίοι με ψωρίαση στα χέρια.

Θα σου αρέσει σίγουρα:

woman checkeing her face on the mirror
MASKNE: Η αναγκαία φροντίδα της κανονικής ενήλικης επιδερμίδας

 

  1. «Γκρεμίζω-χτίζω-φροντίζω»

Η ψωρίαση στα χέρια ελέγχεται με τον κανόνα «αποσύνθεση και σύνθεση», δηλαδή πρώτα αποδομούμε την επιδερμίδα αφαιρώντας τα νεκρά κύτταρα και μετά την ανασυνθέτουμε και την προστατεύουμε από περαιτέρω εξάρσεις. Προσοχή, όμως! Δεν ξύνουμε τα λέπια με τα νύχια μας, για να τα αφαιρέσουμε ούτε κάνουμε peeling. Ούτε όμως καθαρίζουμε την περιοχή με ένα κοινό καθαριστικό χεριών, γιατί έτσι κινδυνεύουμε να την ερεθίσουμε περαιτέρω. Αντ’ αυτού, επιλέγουμε ένα ειδικό καθαριστικό, που σχεδιάστηκε αποκλειστικά για τις ανάγκες του ψωριασικού δέρματος. Αυτόν ακριβώς τον ρόλο αναλαμβάνει τέλεια το PS.T. Cleanser Step 1 με σύνθεση από ήπια καθαριστικά συστατικά και λεπτούς συμμετρικούς κόκκους που διευκολύνει την απομάκρυνση των επιφανειακών φολίδων. Δεν παραλείπουμε όμως και την απαραίτητη καθημερινή φροντίδα που θα θέσει την ψωρίαση των χεριών μας υπό έλεγχο.  Εφαρμόζουμε λοιπόν το βράδυ (ώστε να έχει χρόνο να δράσει) την κρέμα για ψωρίαση PS.T. Keratolytic Cream Step 2 που απομακρύνει τα νεκρά κερατινοκύτταρα από το δέρμα μας και του χαρίζει παρατεταμένη ενυδάτωση και μαλακτική δράση και μέσα στην ημέρα χρησιμοποιούμε τακτικά την PS.T. Flakes Balance Cream Step 3 που ρυθμίζει τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων, ώστε να αναδομηθεί το δέρμα. Επειδή όμως στο θέμα της ψωρίασης στα χέρια, πέρα από τη δερματική ανακούφιση, είναι πολύ σημαντική και η εικόνα, η κρέμα PS.T. Second Skin Cream Step 4 βελτιώνει την υφή των χεριών αποκαθιστώντας την ελαστικότητα και την υγιή τους όψη και βοηθά στην πρόληψη μελλοντικών εξάρσεων, καθυστερώντας την επανεμφάνιση των φολίδων.

Ακολουθώντας καθημερινά όλα τα βήματα περιποίησης της σειράς PS.T. θα καταφέρουμε να ανακουφιστούμε από τα συμπτώματα της ψωρίασης στα χέρια και θα δούμε την εικόνα του δέρματός μας να βελτιώνεται.

 

Υπάρχει όμως και μία ακόμη 6η πληροφορία που δεν πρέπει να ξεχνάμε ποτέ:  ψωρίαση στα χέρια δεν σημαίνει «θυσιάζω την άνεση και την ποιότητα της καθημερινότητάς μου». Όσο μπορούμε να ελέγχουμε τα συμπτώματά της πάθησης στην έξαρση και την ύφεσή τους με συστηματική καθημερινή φροντίδα και με τα κατάλληλα προϊόντα, ελέγχουμε τη ζωή μας όπως επιθυμούμε, διατηρούμε την κοινωνικότητά μας όπως μας εκφράζει και, φυσικά, ανεβάζουμε το ηθικό μας και αφήνουμε τη γερή και στιβαρή χειραψία μας, να αποπνεύσει αποφασιστικότητα, σιγουριά και αυτοπεποίθηση.