woman with scar under her neck

Επούλωση Oυλών και Tρόποι να την Eπιταχύνετε

Ακμή, τραύμα, έγκαυμα, εγχείρηση… οι ουλές μπορεί να προκληθούν από διάφορες αιτίες στην επιδερμίδα μας, στο πρόσωπο ή το σώμα. Στην πραγματικότητα, αποτελούν μία «πρόχειρη αποκατάσταση της βλάβης» που έκανε ο οργανισμός, καθώς δεν προλάβαινε να παραγάγει άμεσα κολλαγόνο. Με το πέρασμα του χρόνου και τη φυσιολογική αύξηση των επιπέδων κολλαγόνου και ελαστίνης, το δέρμα αναπλάθεται και η ουλή βελτιώνεται σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό ή και πλήρως. Το πόσο γρήγορα ή σε ποια έκταση θα αποκατασταθεί η ουλή, εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Πέρα από αυτούς που «δεν είναι στο χέρι μας» να ορίσουμε (π.χ. ιατρικούς λόγους, όπως διαβήτης ή την ηλικία μας που επηρεάζει την ταχύτητα επούλωσης ουλών λόγω μειωμένης παραγωγής κολλαγόνου ή την ίδια την αναπλαστική ικανότητα του δέρματός μας που διαφέρει από άτομο σε άτομο), υπάρχουν κινήσεις που θα μας βοηθήσουν να επισπεύσουμε την αναδόμηση του δέρματος στο σημείο ή τουλάχιστον να μην την εμποδίσουμε/καθυστερήσουμε.

  • Δεν αγγίζουμε τις ουλές: ως φορείς μικροβίων, τα χέρια μας μπορεί να προκαλέσουν μόλυνση ή φλεγμονή στο σημείο. Έτσι, όχι μόνο δεν θα επισπεύσουμε την ανάπλαση αλλά μπορεί να δημιουργήσουμε χειρότερο πρόβλημα.

 

  • Αποφεύγουμε τον ήλιο χωρίς αντηλιακό: οι ουλές σε διαδικασία επούλωσης μπορεί να σκουρύνουν σε χρώμα, όταν εκτίθενται παρατεταμένα ή χωρίς προστασία στον ήλιο (θα ακούσετε τους ειδικούς να το αναφέρουν ως μεταφλεγμονώδη υπερμελάγχρωση). Για να εμποδίσουμε αυτήν την εξέλιξη, αποφεύγουμε την έκθεση στον ήλιο τις επικίνδυνες ώρες (11:00-16:00) την άνοιξη και το καλοκαίρι και προτιμάμε, τουλάχιστον για το διάστημα ανάπλασης του δέρματος, αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας ή ένα πλήρως καλυπτικό foundation με ενσωματωμένη ηλιοπροστασία.

 

  • Αποφεύγουμε να αξιολογήσουμε μόνοι μας την κατάσταση: μόνο ο δερματολόγος μας μπορεί να εκτιμήσει την εικόνα των ουλών μας και να μας κατευθύνει στην αντιμετώπισή τους. Συμπληρωματικά ή ανεξάρτητα από τυχόν αγωγή που θα μας συστήσει ο γιατρός, μπορούμε να εφαρμόζουμε στο σπίτι τη Frezykeld, την απαλή, αναπλαστική κρέμα για ουλές που είτε θα προλάβει τον σχηματισμό των ουλών είτε θα βελτιώσει την εικόνα τους και θα λειάνει την επιδερμίδα, αναδομώντας τους κατεστραμμένους ιστούς της και αναγεννώντας τα δερματικά κύτταρα.

 

Θα σου αρέσει σίγουρα:

woman applies cream on her face
Γιατί τα Αντιοξειδωτικά δεν είναι Απλώς μία Μόδα Αντιγήρανσης
  • Σωστή διατροφή και αποφυγή καπνίσματος: ναι μεν αποτελούν έναν έμμεσο τρόπο να ενισχύσουμε την αναπλαστική δράση του δέρματός μας αλλά μπορούν να βάλουν το λιθαράκι τους σε μια συνολική προσπάθειά μας για δερματική ανάπλαση. Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Ε , όπως τα αμύγδαλα, το ελαιόλαδο, το ηλιέλαιο, το σπανάκι και το αβοκάντο, μπορούν να συμβάλλουν θετικά στην προσπάθειά μας για ταχεία επούλωση ουλών ενώ το να αποφεύγουμε το κάπνισμα-πέραν του ότι προστατεύει γενικά την υγεία μας – αποτρέπει τη συστολή των αιμοφόρων αγγείων που μπορεί να δυσκολέψει την ικανότητα ανάπλασης του δέρματος.

Κινούμαστε λοιπόν έξυπνα και έγκαιρα για να διορθώσουμε την εικόνα και την υφή των ουλών της επιδερμίδας μας και να χαρούμε ξανά ένα λείο, ομοιόμορφο, χωρίς σημάδια δέρμα.