Γυναικεία Τριχόπτωση: Είδη, Αιτίες και Αντιμετώπιση
Με τον όρο “γυναικεία τριχόπτωση” χαρακτηρίζεται η απώλεια τριχών από το τριχωτό της κεφαλής μιας γυναίκας, περισσότερων από 100 καθημερινά. Ο φυσιολογικός, και αναμενόμενος, αριθμός των τριχών, στην πλειοψηφία των γυναικών, είναι 50-100.
Ο κύκλος ζωής της τρίχας, διακρίνεται σε 3 φάσεις:
- Αναγενής φάση
Διαρκεί αρκετά χρόνια και είναι η περίοδος όπου σχηματίζεται και μεγαλώνει η τρίχα. Το 90% σχεδόν των τριχών βρίσκεται σ’ αυτήν τη φάση.
- Καταγενής φάση
Διαρκεί λίγους μήνες και αποτελεί τη συντομότερη περίοδο ζωής της τρίχας. Σ’ αυτό το στάδιο, ολοκληρώνεται η ανάπτυξη της τρίχας. Η απώλεια των όποιων τριχών, συμβαίνει κατά το λούσιμο ή το χτένισμα.
- Τελογενής φάση
Διαρκεί περίπου 3 μήνες. Σ’ αυτό το στάδιο, η τρίχα δεν αναπτύσσεται αλλά βρίσκεται σταθερή στον τριχικό θύλακα.
Υπάρχουν διάφορα είδη τριχόπτωσης, με κυριότερα και συχνότερα τα εξής:
- Εποχική τριχόπτωση
Είναι απολύτως φυσιολογική και αναστρέψιμη κατάσταση. Συμβαίνει κυρίως το φθινόπωρο και την άνοιξη, και διαρκεί 2-3 μήνες.
- Φυσιολογική τριχόπτωση
Συμβαίνει την περίοδο όπου ανανεώνονται φυσιολογικά οι τρίχες.
- Ανδρογενετική τριχόπτωση (αλωπεκία)
Ο κυριότερος παράγοντας αυτού του είδους τριχόπτωσης είναι η κληρονομικότητα, γι’ αυτό συχνά υπάρχουν και λίγο πιο “δύσκολες” περιπτώσεις αντιμετώπισης των συμπτωμάτων ανδρογενετικής αλωπεκίας. Χαρακτηριστική εικόνα είναι αυτή της αραίωσης στην κεφαλή και της διατήρησης των τριχών μπροστά και πλάγια (μετωπιαία ζώνη).
- Γυροειδής αλωπεκία
Προσβάλει εξίσου άνδρες και γυναίκες και η αιτία είναι αυτοάνοση. Είναι μια παροδική και αναστρέψιμη κατάσταση.
- Διάχυτη τριχόπτωση
Εδώ οι τρίχες ξεκινούν νωρίτερα την τελογενή φάση, χωρίς όμως να υπάρχει καθολική προσβολή όλων των τριχών. Διάφορα αίτια μπορούν να συντελέσουν σ’ αυτήν την κατάσταση, με κυριότερα:
- Ορμονικές διακυμάνσεις (εμμηνόπαυση, εγκυμοσύνη, λήψη φαρμάκων)
- Απορρύθμιση διαβήτη (σάκχαρο) ή θυροειδούς
- Στρες
- Ανεπιθύμητες ενέργειες από τη λήψη φαρμάκων
- Τραυματική τριχόπτωση
Μπορεί να συμβεί κατά τη συνεχόμενη έλξη-τράβηγμα των μαλλιών ή κατά το διάστημα υπερβολικής φροντίδας ή styling (πιστολάκι, πρέσα ισώματος, τρέσα κ.λπ.).
- Τριχόπτωση λόγω νοσημάτων
Όπως είναι οι νεοπλασίες, τα αυτοάνοσα νοσήματα (ερυθηματώδης λύκος, σκληροδερμία), ιογενείς ή βακτηριακές λοιμώξεις.
Πιθανότερο είναι να βιώσουν το πρόβλημα της τριχόπτωσης οι γυναίκες που μόλις γέννησαν ή μπήκαν στην εμμηνόπαυση, αυτές που λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή, αλλά και αυτές που ταλαιπωρούν τα μαλλιά τους λόγω styling.
Απ’ την άλλη, υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που μπορούν να επιδεινώσουν ή να βοηθήσουν στην εικόνα του τριχωτού και σχετίζονται άμεσα με τις καθημερινές συνήθειες και τον τρόπο ζωής.
Η πρόσληψη νερού επηρεάζει τόσο τις τρίχες όσο και το δέρμα. Η αποφυγή καπνίσματος κάπνισμα και κατανάλωσης αλκοόλ, η ισορροπημένη και σωστή διατροφή, η άσκηση, είναι μερικοί μόνο από τους παράγοντες που μπορούν να βοηθήσουν στην εικόνα ενός υγιούς τριχωτού.
Κυριότερες και συχνότερα χρησιμοποιούμενες θεραπείες είναι:
–Κορτικοστεροειδή
Με τη μορφή ενέσεων ή κρέμας τοπικά στις πάσχουσες περιοχές.
–Μινοξιδίλη
Με τη μορφή λοσιόν (συνήθως 2%), για την ενεργοποίηση των τριχοθυλακίων . Οι ανεπιθύμητες ενέργειες της θεραπείας (ερεθισμός, λιπαρότητα του τριχωτού) μπορούν να περιοριστούν με την τροποποίηση του δοσολογικού σχήματος.
-Εγχύσεις PRP
Είναι μια ενέσιμη θεραπεία με αυτόλογους αυξητικούς παράγοντες από ενεργοποιημένα αιμοπετάλια.
-Μεταμόσχευση μαλλιών
–Αναστολείς καλσινευρίνης (με δράση παρόμοια με αυτής των κορτικοειδών)
Υπάρχει βέβαια μια πληθώρα εξειδικευμένων προϊόντων, το οποία μπορούν να βοηθήσουν, επικουρικά με τις προηγούμενες θεραπείες ή μόνα τους, στο πρόβλημα της τριχόπτωσης. Σαμπουάν, τριχοτονωτικές λοσιόν, βιταμίνες και συμπληρώματα διατροφής*, είναι κάποια απ’ τα προϊόντα που συμβάλουν στην ενίσχυση της τριχοφυΐας, αλλά και στην πρόληψη κατά της αραίωσης.
Η σωστή θεραπευτική προσέγγιση ξεκινά από τη σωστή διάγνωση, και αυτή γίνεται με τη λήψη ενός ολοκληρωμένου ιστορικού, την κλινική εξέταση, αλλά και τη διενέργεια αιματολογικών και ορμονολογικών εξετάσεων. Σε κάθε περίπτωση, η θεραπεία εξαρτάται απ΄τον τύπο της τριχόπτωσης. Όσο συντομότερα διαγνωστεί και προσδιοριστεί η αιτία της, τόσο ευκολότερα θα αντιμετωπιστεί και η τριχόπτωση.
*Τα συμπληρώματα διατροφής δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως υποκατάστατο μιας ισορροπημένης δίαιτας. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας αν είστε έγκυος, θηλάζετε, βρίσκεστε υπό φαρμακευτική αγωγή ή αντιμετωπίζετε προβλήματα υγείας