Hair loss

Αραιά Μαλλιά στην Κορυφή: Πρόληψη & Αντιμετώπιση

Τα πρώτα σημάδια αραίωσης μαλλιών στον άνδρα συνήθως αποτυπώνονται στην κορυφή της κεφαλής με μία εικόνα λιγότερο πλούσιας κόμης. Αν μάλιστα θέλουμε να μιλήσουμε με αριθμούς, η αραίωση μαλλιών είναι ένα θέμα που αφορά πολύ μεγάλη μερίδα των ανδρών. Σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά που αναφέρονται στην Εθνική Ιατρική Βιβλιοθήκη των Η.Π.Α, η ανδρογενής αλωπεκία είναι η πιο κοινή μορφή τριχόπτωσης στους άνδρες, επηρεάζοντας το 30-50% εξ αυτών έως την ηλικία των 501.

 

Τι ακριβώς συμβαίνει στην τρίχα και προκαλείται αραίωση των μαλλιών;

Στην πραγματικότητα. αλλοιώνεται ο «κύκλος ζωής» της τρίχας. Η αναγενής φάση της (περίοδος ανάπτυξής της) φθίνει σε κάθε κύκλο ενώ η τελογενής φάση, το διάστημα δηλαδή που πέφτει η τρίχα, παραμένει σταθερό ή επιμηκύνεται. Τελικά, η αναγενής φάση και επομένως η διάρκεια ζωής της τρίχας συρρικνώνονται υπερβολικά και η τριχόπτωση γίνεται ορατή δια γυμνού οφθαλμού.

 

 

Είναι αναστρέψιμη η απώλεια τριχών;

Η ανδρική τριχόπτωση είναι μία αρκετά σύνθετη κατάσταση, συνεπώς η πρόληψη και αντιμετώπισή της σχετίζονται με έναν αριθμό κριτηρίων που χρειάζεται να πληρούνται, για να έχουμε το μάξιμουμ όφελος:

  • Δεν πρέπει να παραλείπουμε την επίσκεψη στον ειδικό. O δερματολόγος μας είναι ο μόνος που έχει τη γνώση να αξιολογήσει την κατάσταση και να κάνει διάγνωση για τον τύπο τριχόπτωσής μας με βάση τις εξετάσεις που θα πραγματοποιήσει (όπως τριχοριζόγραμμα) αλλά λαμβάνοντας υπόψη και το ιστορικό μας. Δεν ωφελεί να κάνουμε αυτοδιάγνωση αλλά ούτε και να αποφεύγουμε την επίσκεψη από ντροπή ή ταμπού.

 

  • Η στάση που θα τηρήσει ένας άνδρας απέναντι στην αραίωση των μαλλιών του, είναι πολύ σημαντική. Πολύ συχνά, καθώς μάλιστα η ανδρογενής αλωπεκία συνδέεται άρρηκτα με κληρονομικούς παράγοντες, υπάρχει μία αποδοχή της κατάστασης στο πνεύμα του «δεν μπορούμε να πάμε κόντρα στα γονίδια μας ό, τι και να κάνουμε» . Όμως όταν επιθυμούμε να ενισχύσουμε την τριχοφυΐα ή να σταματήσουμε την περαιτέρω απώλεια τριχών, αυτή η παθητική στάση δεν μας κινητοποιεί να δράσουμε ενάντια στην κατάσταση, κατορθώνοντας έστω ό, τι είναι εφικτό, ανάλογα και με την εξατομικευμένη μας περίπτωση τριχόπτωσης.

 

  • Το έντονο ή επίμονο άγχος δεν είναι καλός σύμβουλος για πυκνά μαλλιά: το στρες έχει «ενοχοποιηθεί» εδώ και χρόνια2 ως ένας από τους βασικούς παράγοντες που συνδέονται με την τριχόπτωση και τα ευρήματα πρόσφατης έρευνας το επιβεβαιώνουν3 .Αν προσπαθούμε να προλάβουμε ή να διορθώσουμε τα αραιά μαλλιά στην κορυφή αλλά η καθημερινότητά μας κατακλύζεται από αγχωτικά συναισθήματα, σαμποτάρουμε ήδη την προσπάθειά μας εντείνοντας μάλιστα τα σημάδια τριχόπτωσης.

 

Θα σου αρέσει σίγουρα:

fit young woman
Χαλάρωση σώματος & λαιμού μετά την απώλεια βάρους
  • Η τριχόπτωση αντιστρέφεται πιο εύκολα, όταν παρέμβουμε έγκαιρα. Αν εντοπίσουμε τα σημάδια αραίωσης εν τη γενέσει τους, έχουμε πολύ καλύτερες πιθανότητες να προλάβουμε την τριχόπτωση πριν ενταθεί και εξαπλωθεί και να διατηρήσουμε την δυναμική του τριχοθύλακα όσο επιτρέπει το κληρονομικό και περιβαλλοντικό αποτύπωμα που χαρακτηρίζει τον καθένα. Παράλληλα ή ανεξάρτητα από την αγωγή που θα μας συστήσει ο γιατρός μας, η εξειδικευμένη τριχοτονωτική σειρά Hair Force σχεδιάστηκε για να μας χαρίσει πλούσια, πυκνά, γερά μαλλιά σε διπλό άξονα: και ενισχύοντας τον ρυθμό ανάπτυξης νέων τριχών και ενδυναμώνοντας τις υπάρχουσες, ώστε να παραμείνουν στο τριχωτό της κεφαλής. Το σαμπουάν Hair Force Men σχεδιάστηκε για να αντιμετωπίζει αποκλειστικά τους παράγοντες που προκαλούν την ανδρική τριχόπτωση (καθώς διαφέρουν από τους παράγοντες που προκαλούν τη γυναικεία) καταπολεμώντας αποτελεσματικά την αραίωση και ενισχύοντας την τριχοφυΐα. Για πιο ενισχυμένο αποτέλεσμα, συνδυάζεται με: α) τη Hair Force Lotion πρόληψης και αντιμετώπισης των συμπτωμάτων της τριχόπτωσης που εφαρμόζεται μετά το λούσιμο σε νωπά μαλλιά και ενδυναμώνει τους θύλακες χαρίζοντας επιπλέον ανθεκτικότητα στην τρίχα και β) την ειδική αγωγή μονοδόσεων που συμβάλλει στην αγκίστρωση της ρίζας επί του τριχωτού και ενδυναμώνει το στέλεχος της τρίχας χαρίζοντας γερά και πυκνά μαλλιά. Ανάλογα με τις εκάστοτε ανάγκες κατά της τριχόπτωσης λειτουργεί και ως αγωγή εφόδου και ως αγωγή συντήρησης του αποτελέσματος.

Με υπομονή, αφοσίωση, θετικό πνεύμα και τις σωστές στρατηγικές κινήσεις, η εικόνα αραίωσης των μαλλιών στην κορυφή της ανδρικής κεφαλής μπορεί να βελτιωθεί ορατά χτίζοντας ακόμα πιο ακμαίο ηθικό και ακόμα πιο ενισχυμένη αυτοπεποίθηση.

 

 

 

 

1.Male Androgenetic Alopecia, Leila Asfour, MBChB BSc MRCP (Derm), William Cranwell, MBBS(Hons), BMedSc(Hons), and Rodney Sinclair, MBBS, MD, FACD, National Library of Medicine USA.

2.Bosse and Gieler, 1987;Paus, 2000;Botchkarev, 2003.

3.Involvement of Mechanical Stress in Androgenetic Alopecia, Rafael Tellez-Segura Int J Trichology. 2015 Jul-Sep; 7(3): 95–99. doi: 10.4103/0974-7753.167468, Νational Library of Medicine USA.