woman with brushed hair

Έλλειψη Βιταμίνης D3 και Τριχόπτωση: Πώς Συνδέονται

Η ομάδα της βιταμίνης D είναι μια οικογένεια που αποτελείται από πέντε μέλη: D1, D2, D3, D4 και D5.  Η βιταμίνη D2 (εργοκαλσιφερόλη) λαμβάνεται από τις τροφές ενώ για την D3 (χοληκαλσιφερόλη) η πιο σημαντική πηγή είναι στην πραγματικότητα η έκθεση του δέρματος στην υπεριώδη ηλιακή ακτινοβολία.

Η βιταμίνη D3 λοιπόν είναι μια σημαντική ουσία, απαραίτητη για την υγεία μας. Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και διατηρεί τα οστά δυνατά, μέσω της  σταθεροποίησης του ασβεστίου.  Διεγείρει δε την ανάπτυξη των κυττάρων ενώ  είναι καταλυτικός ο ρόλος της γενικότερα σε πολλά σημεία του σώματος, μεταξύ άλλων του δέρματος και των μαλλιών. Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως,  η βιταμίνη D3 απορροφάται κυρίως μέσω της έκθεσης στον ήλιο.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο ρόλος του υποδοχέα της βιταμίνης D3 (VDR) έχει μελετηθεί εκτενώς στον κύκλο της τρίχας. Ο υποδοχέας αυτός πιθανώς επάγει την ανάπτυξη ώριμων αναγενών τριχών μέσα από συγκεκριμένα μονοπάτια σηματοδότησης. Με την απουσία του, τα βλαστοκύτταρα του θύλακα της τρίχας έχουν μειωμένη ικανότητα αναπαραγωγής. Συνεπώς, η έλλειψή του συνδέεται επίσης στενά με διάφορους τύπους αλωπεκίας, συμπεριλαμβανομένης της γυροειδούς αλωπεκίας, της τελογενούς τριχόρροιας και της ανδρογενετικής αλωπεκίας που οδηγούν τελικά  στην έντονη τριχόπτωση.

Γενικότερα η D3 συμμετέχει σε διάφορα μονοπάτια σηματοδότησης της ανάπτυξης και της διαφοροποίησης των τριχοθυλακίων. Ορισμένες μελέτες έχουν επιβεβαιώσει μια αντίστροφη σχέση μεταξύ των επιπέδων της βιταμίνης D στον ορό του αίματος και των προαναφερόμενων αλωπεκιών. Ορισμένοι σημαντικοί παράγοντες κινδύνου για ανεπάρκεια βιταμίνης D είναι: η ηλικία, ο σκουρόχρωμος  δερματικός φωτότυπος, η διαμονή στα βόρεια γεωγραφικά πλάτη, καθώς και σύνδρομα δυσαπορρόφησης.

Η αξιολόγηση της επάρκειας βιταμίνης D απαιτεί μια απλή εξέταση αίματος 25(OH) βιταμίνης D. Οι κατευθυντήριες οδηγίες συνήθως αναφέρουν τα 30-100 ng/ml ως επιθυμητό εύρος, με τα επίπεδα μεταξύ 21-29 ng/ml να θεωρούνται  ανεπαρκή, ενώ κάτω των < 20ng/ml  να απαιτούν μια πιο επιθετική αντιμετώπιση.

Είναι λοιπόν σημαντικό οι εξειδικευμένοι δερματολόγοι να προτείνουν, για τη στοχευμένη θεραπευτική προσέγγιση της τριχόπτωσης, τα επίπεδα της βιταμίνης D 25(OH) ορού να ελέγχονται τακτικά σε ασθενείς με την εν λόγω δερματική πάθηση. Η πιθανή ανεπάρκειά της είναι απαραίτητο να αντιμετωπιστεί για να βελτιωθούν σημαντικά  διάφορα είδη τριχόπτωσης.

Θα σου αρέσει σίγουρα:

hair brush with hair
Η Τριχόπτωση σε Αριθμούς

 

Βιβλιογραφία
The Role of Vitamin D in Non-Scarring Alopecia, J Mol Sci, 2017 Agnieszka Gerkowicz 1Katarzyna Chyl-Surdacka 2Dorota Krasowska 3Grażyna Chodorowska 4
Role of vitamin D in hair loss: A short review, J Cosmet Dermatol 2021 Kriteeka Saini 1Venkataram Mysore 1
Serum Vitamin D3 Level in Patients with Female Pattern Hair Loss,  Int J Trichology. 2016