toothbrushes

Η ιστορία της στοματικής υγιεινής

Πριν την δεκαετία του 30’, δηλαδή πριν την οδοντόβουρτσα τί υπήρχε; Μάθετε εδώ τι γινόταν από το 3.500π.Χ. από τους Βαβυλώνιους μέχρι και την δεκαετία του 1700 στην Αγγλία.

Πριν την οδοντόβουρτσα… τι;

Η ιστορία της στοματικής υγιεινής

Πλύσιμο δοντιών ή αλλιώς… «ο Γολγοθάς της αστραφτερής οδοντοστοιχίας» ή αλλιώς «η Οδύσσεια του καθαρού δοντιού»…. Άπειροι οι τίτλοι για το δύσκολο έργο της στοματικής υγιεινής στην αρχαιότητα. Γιατί αν σήμερα το δίλημμα είναι οδοντόπαστα με μικρο-πέρλες ή μικρο-κρυστάλλους, τα χρόνια εκείνα, ο άνθρωπος έπρεπε να βρει τρόπους να αυτοσχεδιάσει με οτιδήποτε είχε στα χέρια του για να κρατήσει τα δόντια του καθαρά και την αναπνοή του φρέσκια. Και όταν λέμε οτιδήποτε, εννοούμε… οτιδήποτε.

Όταν δεν μασάς πουθενά…

…μασάς ακόμα και κλαδιά δέντρου για να καθαρίσεις τα δόντια σου. Αυτό έκαναν λοιπόν οι

Βαβυλώνιοι και οι Αιγύπτιοι το 3.500-3.000 π.Χ. Οι ράβδοι μασήματος ήταν μικρά κλαδιά από δέντρα με στυπτικές ιδιότητες για να αποφευχθεί η αιμορραγία. Η μία ξεφτισμένη άκρη χρησιμοποιούνταν για το βούρτσισμα των δοντιών ενώ το άλλο άκρο χρησίμευε ως οδοντογλυφίδα. Μάλιστα, ακόμα και σήμερα υπάρχουν λαοί στην Αφρική, τη Μέση Ανατολή και την Ασία που δεν αλλάζουν με τίποτα αυτήν την πρωτόγονη οδοντόβουρτσα-κλαδί που ονομάζουν miswak (μισουάκ).

Φαντασία που οργιάζει αλλά… δεν ευωδιάζει

Ένα βρεγμένο ύφασμα που τρίβεται τα δόντια. Ναι, ο πρώτος τρόπος καθαρισμού που σας έρχεται στο νου ήταν γνωστή πρακτική τα παλαιότερα χρόνια. Αλλά δεν ήταν η μόνη.

Μια γνωστή συνταγή της επιτυχίας ήταν η πούδρα που φτιαχνόταν από τις στάχτες που έμεναν όταν καίγονταν τσόφλια αβγού και οπλές βοδιών. Φυσικά, δεν μύριζε ακριβώς… καθαριότητα. Οι αρχαίοι Έλληνες και οι Ρωμαίοι πάλι, προτιμούσαν σπασμένα κελύφη στρειδιών και κόκαλα.

Θα σου αρέσει σίγουρα:

couple washing their teeth
Μένουμε σπίτι & φροντίζουμε τη στοματική υγιεινή μας

Στην άλλη πλευρά της γης, οι Κινέζοι δεν «έκαναν τους Κινέζους» σε θέματα υγιεινής. Γι’ αυτό χρησιμοποιούσαν πολτό από τζίνζενγκ, βότανα και αλάτι, που σε κάθε περίπτωση, ήταν μείγμα που μπορούσε να μπει με ασφάλεια στο στόμα.

Και βέβαια, οι Κινέζοι ήταν και οι πατέρες της πρώτης οδοντόβουρτσας τον 13ο αιώνα. Μιας οδοντόβουρτσας από ξύλα μπαμπού με τρίχες αγριόχοιρου στην άκρη της. Λέγεται πως η πλάτη του αγριόχοιρου έδινε την καλύτερη ποιότητα τρίχας και ο καιρός έπρεπε ιδανικά να είναι κρύος, γι’ αυτό επιλέγονταν ζώα από τη Σιβηρία. Έμποροι έφεραν αυτές τις οδοντόβουρτσες στη Δύση και παρ΄ ότι οι καλομαθημένοι Ευρωπαίοι ζητούσαν απαλές τρίχες αλόγου αντί των σκληρών τριχών αγριόχοιρου, τα άλογα ήταν αρκετά πολύτιμα για να μετατραπούν σε οδοντόβουρτσα κι έτσι οι αγρόχοιροι συνέχισαν μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1900 να κρατούν τη στοματική κοιλότητα των Δυτικών «στην τρίχα».

Όποιος ψάχνει… εφευρίσκει

Αγγλία, δεκαετία 1700: η οδοντόβουρτσα, πάνω-κάτω στη μορφή που τη γνωρίζουμε σήμερα, φτιάχνεται όχι σε ένα εργαστήριο αλλά σε ένα… κρατητήριο. Ο William Addis, ένας αιχμάλωτος στις φυλακές δεν αρκείται στο ύφασμα που του δίνουν για να καθαρίζει τα δόντια του. Καθώς όμως έχει…«δόντι», βρίσκει εύκολα τη λύση. Με τη βοήθεια ενός φύλακα, προμηθεύεται τρίχες αγριογούρουνου, και τις κολλάει μέσα στις μικρές τρύπες που έφτιαξε σε ένα κόκκαλο από το φαγητό του. Η ανακάλυψή του τη συγκεκριμένη εποχή ήταν θεόσταλτο δώρο. Κι αυτό γιατί τη Γεωργιανή Εποχή, έρχονταν από τις Δυτικές Ινδίες στην Αγγλία τεράστιες ποσότητες ζάχαρης και, όπως ήταν λογικό, η τερηδόνα θέριζε τους Λονδρέζους. Με την αποφυλάκισή του, ο Addis έβγαλε την οδοντόβουρτσά του στην αγορά με την επωνυμία Wisdom Toothbrushes και γνώρισε τεράστια εμπορική επιτυχία που συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

Οδοντόβουρ… Τσα!

Τη δεκαετία του ’30, εμφανίζεται επιτέλους η σύγχρονη οδοντόβουρτσα με τρίχες από νάιλον. Βέβαια, η χρήση της διαδόθηκε λίγο αργότερα, μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι Αμερικανοί στρατιώτες υποχρεώνονταν να βουρτσίζουν τα δόντια τους δύο φορές τη μέρα κατά τη διάρκεια του πολέμου και όταν γύρισαν στην πατρίδα συνέχισαν και καθιέρωσαν στις Η.Π.Α. τη νέα υγιεινή συνήθεια.

Τώρα λοιπόν που μάθατε πόσο κόπος και χρόνος χρειάστηκε για να κατακτήσουμε τη στοματική υγιεινή, δεν έχετε καμία δικαιολογία να αμελείτε το βούρτσισμα των δοντιών σας και να μην εμπιστευθείτε την εξειδικευμένη σειρά Oral Science της FREZYDERM.