woman on the dentist chair

Λεύκανση δοντιών: Μειονεκτήματα και μύθοι

Η λεύκανση δοντιών είναι μια διαδεδομένη μέθοδος στην αισθητική οδοντιατρική, ως ένας συντηρητικός και φιλικός τρόπος διάνοιξης του χρώματος των δοντιών.

Είναι ανώδυνη, ατραυματική, γρήγορη και έχει μεγάλη διάρκεια αν εφαρμοστεί με το σωστό πρωτόκολλο.

Παρ’όλα όμως τα πλεονεκτήματα της, είναι σημαντικό να αναφερθούν τα μειονεκτήματα τής και να καταρριφθούν οι μύθοι που συχνά προβληματίζουν τους ασθενείς.

Τα μειονεκτήματα της λεύκανσης

Αυξημένη ευαισθησία

Η αυξημένη ευαισθησία είναι το πιο συχνό μειονέκτημα της λεύκανσης και οφείλεται στην έκθεση της οδοντίνης στην λευκαντική ουσία.

Για να μειωθούν οι ευαισθησίες, ο οδοντίατρος χρησιμοποιεί απευαισθητοποιητικό παράγοντα που εξουδετερώνει τον όξινο χαρακτήρα του λευκαντικού παράγοντα και μειώνει σε μεγάλο βαθμό τις ενοχλήσεις και τα τσιμπήματα.

Οι ασθενείς που έχουν ευαίσθητα δόντια, πριν από τη λεύκανση, θα πρέπει να απευθυνθούν στον οδοντίατρό τους για τον κατάλληλο εξατομικευμένο τρόπο λεύκανσης, για να μην υπάρξει επιδείνωση της ευαισθησίας.

Μη προβλέψιμη τελική απόχρωση

Πολλές φορές αν δεν πραγματοποιηθεί το σωστό πρωτόκολλο των 4 συνεδρίων , το επιθυμητό αποτέλεσμα δεν επιτυγχάνεται πλήρως. Σε αυτές τις περιπτώσεις μπορούμε να επαναλάβουμε τη λεύκανση, μετά από συζήτηση με τον οδοντίατρο μας.

Επίσης σε δόντια που έχουν εσωτερικούς αποχρωματισμούς, η λεύκανση δεν έχει μεγάλη επίπτωση στο τελικό χρώμα και σε αυτές τις περιπτώσεις θα πρέπει να έχουμε εναλλακτικές μεθόδους, όπως στεφάνες, όψεις και προσθετικές εργασίες.

Τραυματισμός μαλακών ιστών

Ο χημικός τραυματισμός των μαλακών ιστών, γίνεται όταν ο λευκαντικός παράγοντας έρθει σε επαφή με τα ούλα, καθώς προκαλεί έγκαυμα το οποίο είναι ελαφρώς επώδυνο για τον ασθενή. Η περιοχή γίνεται απευθείας άσπρη, μετά όμως από την τοποθέτηση καταπραϋντικού παράγοντα, το φυσιολογικό χρώμα των ιστών επανέρχεται.

Για την πρόληψη του χημικού εγκαύματος θα πρέπει να τοποθετείται απομόνωση στην περιοχή των ούλων ώστε να μην έρχονται σε επαφή με τον λευκαντικό παράγοντα.

Παρ’ όλα τα παραπάνω μειονεκτήματά της όμως, η λεύκανση αποτελεί μια ασφαλή και φιλική προς τους ιστούς θεραπεία και υπό την επίβλεψη και καθοδήγηση του οδοντιάτρου επιτυγχάνεται το επιθυμητό αποτέλεσμα.

You'll also enjoy this!

frappe coffee
Τροφές που Απαγορεύονται στη Λεύκανση Δοντιών

Μύθοι που αφορούν τη λεύκανση

1.Η λεύκανση μπορεί να γίνει χωρίς την επίβλεψη του οδοντιάτρου

Η λεύκανση αποτελεί οδοντιατρική πράξη και θα πρέπει να γίνεται πάντα υπό την καθοδήγηση του οδοντιάτρου. Τα περισσότερα μειονεκτήματα κατά τη λεύκανση προκύπτουν διότι το πρωτόκολλο και η λευκαντική ουσία που χρησιμοποιήθηκε δεν ήταν σωστή για τον ασθενή. Επομένως για να αποφευχθούν ανεπιθύμητα αποτελέσματα θα πρέπει να γίνεται σε συνεργασία με τον οδοντίατρό σας.

2.Η λεύκανση καταστρέφει την αδαμάντινη των δοντιών

Ο λευκαντικός παράγοντας που χρησιμοποιείται στη λεύκανση, είναι ένα οξύ που προκαλεί μια χημική αντίδραση με τις χρωστικές στα δόντια και κάνει την απόχρωση των δοντιών πιο λευκή. Δεν έχει επίδραση στην δομή και στη λειτουργία της αδαμάντινης των δοντιών και δεν καταστρέφει το προστατευτικό στρώμα των δοντιών.

3.Μπορεί να μας δώσει το πολυπόθητο Hollywood smile

Η λεύκανση είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος για τη βελτίωση του χρώματος των φυσικών δοντιών, αλλά δεν μπορεί να βελτιώσει τις μορφολογικές ανωμαλίες, το σχήμα και το μέγεθος των δοντιών. Σε αυτές της περιπτώσεις, η λεύκανση συνδυάζεται με προσθετικές εργασίες όπως όψεις πορσελάνης ή ρητίνης για ένα πιο λαμπερό χαμόγελο.

4.Η λεύκανση διαρκεί για πάντα

Οι περισσότεροι ασθενείς πιστεύουν ότι η λεύκανση των δοντιών είναι μια μόνιμη θεραπεία και ότι τα δόντια θα παραμείνουν για πάντα λευκά. Παρ’όλο που έχει μεγάλη διάρκεια, το αποτέλεσμα εξαρτάται από τη διατροφή του ασθενούς, καθώς η κατανάλωση τροφών με έντονες χρωστικές, όπως καφές, τσάι, κόκκινο κρασί και σάλτσες μπορούν να επηρεάσουν το χρώμα των δοντιών. Σε κάθε περίπτωση το χρώμα δεν θα επανέλθει στην αρχική απόχρωση, απλώς θα υπάρχει μείωση του τελικού αποτελέσματος της λεύκανσης.

Οι μύθοι λοιπόν της λεύκανσης δεν θα πρέπει να προβληματίζουν τους ασθενείς, διότι είναι μια ασφαλής μέθοδος διάνοιξης του χρώματος. Η λεύκανση μπορεί να έχει εντυπωσιακά αποτελέσματα χαρίζοντας στον ασθενή ένα λαμπερό και φωτεινό χαμόγελο με θετικό αντίκτυπο στην ψυχολογία και στην αυτοπεποίθησή του. Συνδυάζοντας τη λεύκανση με άλλες αισθητικές εργασίες όπως όψεις ρητίνης ή πορσελάνης μπορούμε να σχεδιάσουμε ένα εξατομικευμένο χαμόγελο ιδανικό στο πρόσωπο κάθε ασθενή.

Οι οδοντιατρικές εργασίες θα πρέπει να πραγματοποιούνται στο χώρο του ιατρείου υπό την επίβλεψη του οδοντιάτρου. Ο ασθενής θα πρέπει να εμπιστεύεται τον οδοντίατρό του και να ακολουθήσει το εξατομικευμένο πρωτόκολλο που θα επιλέξει ως ειδικός.