woman brushes her teeth

Λευκά Δόντια ή Αλλιώς ένα Αβαντάζ στο Κοινωνικό μας Προφίλ

Το χαμόγελό μας μιλάει για εμάς. Ένα διάπλατο, ειλικρινές χαμόγελο σχηματίζει μία θετική εικόνα για εμάς, πριν καν μιλήσουμε και κερδίσουμε τον συνομιλητή μας με την ξεχωριστή προσωπικότητά μας. Ειδικά όταν το χαμόγελο αυτό συνοδεύεται από μία προσεγμένη οδοντοστοιχία με λευκά δόντια, αυξάνουμε ακόμα περισσότερο τις πιθανότητες για μία πρώτη καλή εντύπωση.

 

Τι λένε οι ειδικοί για τη σχέση του χρώματος των δοντιών με την κοινωνική μας εικόνα;  

Το αν η λευκή οδοντοστοιχία συνδέεται με μία πιο αρεστή εικόνα μας στον περίγυρο είναι ένα θέμα που διερευνούν οι ειδικοί. Έχει λοιπόν αξία να δούμε τα πρόσφατα ευρήματά τους. Από ψυχολογικής πλευράς, οι μέχρι τώρα έρευνες έχουν δείξει πως οι οδοντοστοιχίες με προβλήματα που αποτυπώνονται και στην όψη τους, συχνά επηρεάζουν αρνητικά τον σχηματισμό άποψης για εμάς στην κοινωνική μας ζωή. Η παρακάτω έρευνα* δημοσιεύθηκε στην Αμερικανική Εθνική Ιατρική Βιβλιοθήκη το 2021 και πραγματοποιήθηκε με στόχο να καθορίσει το αν η απόχρωση των δοντιών μας έχει αντίκτυπο στην υποκειμενική αξιολόγηση μέσα από τα κοινωνικά σχόλια.

Στη μελέτη συμμετείχαν 25 άνδρες και 25 γυναίκες Καυκάσιας φυλής. Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να αξιολογήσουν 54 ψηφιακά τροποποιημένες φωτογραφίες που απεικονίζουν άνδρες και γυναίκες, επίσης Καυκάσιας φυλής με οδοντοστοιχία: είτε σκουρόχρωμη είτε φυσικού χρώματος είτε με χρωματικό αποτέλεσμα λεύκανσης.

 

Η αξιολόγηση των φωτογραφιών βασιζόταν σε 12 χαρακτηριστικά των απεικονιζόμενων ατόμων:

1) τη δημοφιλία

2) την αίσθηση φιλικότητας

3) την κοινωνική ζωή

4) την επιτυχία

5) τις σπουδές

6) την ευτυχία

7) την ευφυία

8) την ηλικία όπως γίνεται αντιληπτή

9) την εσωστρέφεια/εξωστρέφεια

10) την αυτοπεποίθηση

Θα σου αρέσει σίγουρα:

white teeth
Λεύκανση δοντιών: Τι πρέπει να γνωρίζω;

11) τη γοητεία και

12) την ικανοποίηση με το χρώμα των δοντιών**.

 

Τα αποτελέσματα έδειξαν τα εξής: τα άτομα με λευκότερη οδοντοστοιχία είχαν την καλύτερη αξιολόγηση, ανεξάρτητα από την ηλικία και το φύλο που ατόμου που βαθμολόγησε τις φωτογραφίες ενώ οι εικόνες των ατόμων με σκουρότερη οδοντοστοιχία είχαν τις πιο αρνητικές υποκειμενικές κριτικές. Οι εικονιζόμενοι με τη φυσική απόχρωση δοντιών είχαν μέτριες αξιολογήσεις. Επιπλέον, το φύλο και η ηλικία των ατόμων που απεικονίζονταν στις φωτογραφίες, επηρέασαν σημαντικά την απόσπαση ευνοϊκών κριτικών. Τα πιο νεανικά πρόσωπα σημείωσαν υψηλότερη βαθμολογία από τα πρόσωπα μεγαλύτερων σε ηλικία και οι εικόνες των γυναικών βαθμολογήθηκαν καλύτερα από τις ανδρικές φωτογραφίες

Συμπερασματικά, φάνηκε πως το χρώμα των δοντιών μπορεί να επηρεάσει τη δημιουργία θετικών ή μη εντυπώσεων κατά τις κοινωνικές μας συναναστροφές.

Φυσικά, μία μόνο μελέτη δεν αρκεί για να οδηγηθούμε σε σαφή, ασφαλή και μόνιμα συμπεράσματα, όμως είναι ένα χρήσιμο πρώτο βήμα, για να αναγνωρίσουμε την κοινωνική αξία ενός αστραφτερού χαμόγελου.

 

Πώς αποκτάμε λευκότερα δόντια και ακόμα μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση στη social life μας;

Κατ’ αρχάς, φροντίζουμε να χαμογελάμε με την καρδιά και την ψυχή μας με όσα μας ευχαριστούν και μας δίνουν χαρά. Η γνήσια εκφραστικότητά μας, είναι το πιο γοητευτικό χαρακτηριστικό μας που ξεπερνά τα όρια του χρώματος της οδοντοστοιχίας και της τέλειας οδοντικής συμμετρίας. Αν όμως μας ενδιαφέρει να δώσουμε έξτρα πόντους στο χαμόγελό μας, υπάρχουν κινήσεις που θα μας οδηγήσουν στο επιθυμητό αποτέλεσμα:

  • Έχουμε διαπιστώσει ότι ο καφές, το τσάι ή το κόκκινο κρασί , ροφήματα που καταναλώνουμε καθημερινά ή πολύ τακτικά, προκαλούν κηλίδες και δυσχρωμίες στα δόντια μας στο πέρασμα του χρόνου; Τα περιορίζουμε όσο μπορούμε.
  • Αν καπνίζουμε, τα κίτρινα δόντια είναι ένας ακόμα καλός λόγος να σταματήσουμε τη βλαβερή μας συνήθεια, πέρα από τους αμέτρητους άλλους λόγους που σχετίζονται με τη συνολική επιβάρυνση της υγείας μας.
  • Η λεύκανση στο οδοντιατρείο είναι σίγουρα μία από τις επιλογές μας, για να αποκτήσουμε αστραφτερό χαμόγελο. Αν ωστόσο επιθυμούμε συνεχή περιποίηση από την άνεση του σπιτιού μας μέσα από προϊόντα καθημερινής φροντίδας των δοντιών, η σειρά Oral Science είναι εδώ με τρεις ειδικά σχεδιασμένες λευκαντικές οδοντόκρεμες που απομακρύνουν κηλίδες και δυσχρωμίες, προσφέροντας ορατή χρωματική αντίθεση, χωρίς να καταστρέφουν το σμάλτο ενώ παράλληλα προστατεύουν από την τερηδόνα. Η Whitening Toothpaste με Micro-silica, πατενταρισμένους κόκκους πυριτίου για μέγιστη λευκαντική δράση, είναι ιδανική για όσους επιθυμούν ένα φυσικά λαμπερό χαμόγελο. Αν πάλι σας ενδιαφέρουν άμεσα αποτελέσματα ορατής λεύκανσης, εμπιστευθείτε την Instant Whitening Blue Toothpaste με μοναδικό συνδυασμό ειδικής μπλε χρωστικής και κόκκων πυριτίου. Και για αποτέλεσμα λεύκανσης και στίλβωσης, υπάρχει η Black & Polish με μοναδικό συνδυασμό Ενεργού Άνθρακα που απομακρύνει αποτελεσματικάδυσχρωμίες και κηλίδες και κόκκων περλίτη που προσφέρουν extra καθαρισμό και λάμψη.

Επιλέγουμε λοιπόν ακόμα λευκότερο τόνο δοντιών, για να χαρίσουμε απλόχερα το αυθεντικό, αστραφτερό χαμόγελό μας στους γύρω μας και απολαμβάνουμε τη σιγουριά και την αυτοπεποίθηση που μας δίνει ένα όμορφο κομπλιμέντο ή ένα βλέμμα επιβράβευσης. Μπορεί να μην τα αποζητάμε αλλά είναι πάντοτε ευχάριστα καλοδεχούμενα.

*The impact of tooth colour on the perceptions of age and social judgements, J T Newton  1 S S Subramanian  2 S Westland  3 A K Gupta  4 W Luo  5 A Joiner  5 , National Library of  Medicine.

** Οι αξιολογήσεις αναλύθηκαν με Σύστημα Ανάλυσης Διασποράς