woman touches her cheek

Ευαίσθητα δόντια: Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Όποιος έχει υπερβολική ευαισθησία στα δόντια, το έχει νιώσει κάθε φορά που πήγε να απολαύσει το αγαπημένο του παγωτό και αντί για δροσερή γλύκα και επιστροφή στην παιδική ηλικίας αισθάνθηκε έναν αιφνίδιο πόνο βαθιά μέσα στις νευρικές απολήξεις των δοντιών. Και δεν είναι η πρώτη φορά που δεν μπορούμε να απολαύσουμε πραγματικά κάτι που επιθυμούμε. Τα ευαίσθητα δόντια αντιδρούν κάθε φορά που τρώμε ή πίνουμε κάτι αρκετά ζεστό, κρύο, γλυκό ή ξινό.

Πώς γίνεται ευαίσθητο ένα δόντι;

Αποκτούμε ευαίσθητα δόντια όταν το σμάλτο φθείρεται ή τα ούλα μας υποχωρούν αφήνοντας έκθετη την χαμηλότερη επιφάνεια τους που ονομάζεται οδοντίνη.

Αυτό το στρώμα της οδοντίνης αποτελείται από χιλιάδες μικροσκοπικούς σωλήνες που περικλείουν τα οδοντικά νεύρα και επιτρέπουν στο ζεστό, κρύο, ή γλυκό φαγητό να φτάσει στο νεύρο του δοντιού μας και να μας προκαλέσει τον οξύ πόνο που αισθανόμαστε.

Άλλοι παράγοντες που καθιστούν τα δόντια μας υπερευαίσθητα:

-Η φθορά. Με την πάροδο του χρόνου, το βίαιο βούρτσισμα, ή τη χρήση σκληρής οδοντόβουρτσας το σμάλτο φθείρεται και εκθέτει την οδοντίνη. Με την πάροδο του χρόνου, τα προστατευτικά στρώματα των δοντιών φθείρονται και αφήνουν εκτεθειμένα τα μικροσκοπικά κανάλια που οδηγούν στα οδοντικά νεύρα. Όταν αυτά τα κανάλια έρθουν σε επαφή με το ζεστό ή το κρύο, το όξινο ή το γλυκό, προκαλείται δυσφορία και πόνος.

-Η κατανάλωση όξινων τροφών. Όταν τα κανάλια προς τα οδοντικά νεύρα είναι εκτεθειμένα, τα όξινα τρόφιμα, όπως είναι η σάλτσα ντομάτας, το λεμόνι, το γκρέιπφρουτ, το ακτινίδιο, και τα τουρσιά προκαλούν πόνο. Προσαρμόζουμε λοιπόν το διαιτολόγιό μας στις ανάγκες μας.

-Η συσσώρευση πλάκας. Η παρουσία πλάκας στη ρίζα των δοντιών προκαλεί ευαισθησία.

-Η περιοδοντίτιδα. Τα συμπτώματα είναι φλεγμονή και πόνος στα ούλα που έχουν υποχωρήσει, εκθέτοντας τις ρίζες των δοντιών.

-Σπασίματα ή ραγίσματα. Ραγισμένα ή σπασμένα δόντια μπορούν να γεμίσουν βακτήρια. Τα βακτήρια μπορούν να εισέλθουν στον πολφό και να προκαλέσουν φλεγμονή.

-Μη ενδεδειγμένα προϊόντα λεύκανσης. Αρκετά συχνά, τέτοιου είδους προϊόντα προξενούν τη δημιουργία ευαίσθητων δοντιών.

-Οδοντιατρικές εργασίες: Ο καθαρισμός των δοντιών, η απόξεση της ρίζας, και η τοποθέτηση στεφάνης, συχνά προξενούν ευαισθησία στα δόντια που μπορεί να κρατήσει από 4 έως 6 εβδομάδες.

-Το σφίξιμο ή τρίξιμο των δοντιών, ιδίως στον ύπνο που ονομάζεται στην οδοντιατρική γλώσσα «βρουξισμός».

-Υπάρχει φθορά στις άκρες των δοντιών και στα σφραγίσματα. Με την πάροδο του χρόνου τα σφραγίσματα αποδυναμώνονται και σπάνε. Τα βακτήρια συσσωρεύονται στις μικροσκοπικές ρωγμές, προκαλώντας καταστροφή του σμάλτου. Σε αυτήν την περίπτωση ο οδοντίατρος θα προτείνει την αλλαγή των σφραγισμάτων.

Θα σου αρέσει σίγουρα:

woman touches her cheek
Πόνος μετά από σφράγισμα: αίτια & αντιμετώπιση

– Τα δόντια μας «υποφέρουν» από τις κακές συνήθειες. Σπάζοντας αντικείμενα με τα δόντια, ανοίγοντας συσκευασίες ή τρίβοντάς τα όταν βρισκόμαστε σε κατάσταση άγχους, φθείρουμε το σμάλτο, προκαλώντας την έκθεση της οδοντίνης, του μεσαίου δηλαδή στρώματος του δοντιού, που περιέχει τα κανάλια που οδηγούν στα νεύρα.

Πώς αντιμετωπίζονται τα ευαίσθητα δόντια; 

Τα καλά νέα είναι ότι ευτυχώς υπάρχουν πολλοί τρόποι να προστατεύσουμε τα δόντια μας από το να γίνουν υπερβολικά ευαίσθητα. Αυτοί είναι οι εξής:

-Βουρτσίζουμε τακτικά και σωστά ώστε να καθαρίζουμε καλά όλα τα σημεία των δοντιών και του στόματος. Χρησιμοποιούμε Οδοντόκρεμα για την καθημερινή φροντίδα των ευαίσθητων δοντιών με εξειδικευμένη σύνθεση που  αντιμετωπίζει άμεσα και αποτελεσματικά τα συμπτώματα και μειώνει σημαντικά την υπερευαισθησία των δοντιών (δυσανεξία σε κρύες, ζεστές ή όξινες τροφές και ροφήματα, έντονη μάσηση, εισπνοή κρύου αέρα). Η συστηματική χρήση θα κάνει τα δόντια σας λιγότερο ευαίσθητα.

-Δεν ξεχνάμε ένα ολοκληρώνουμε τη στοματική φροντίδα επίσης με ένα εξειδικευμένο στοματικό διάλυμα για την υπερευαισθησία των δοντιών

-Χρησιμοποιούμε μαλακή οδοντόβουρτσα. Βουρτσίζουμε απαλά και προσεκτικά στη γραμμή των ούλων έτσι ώστε να μην αφαιρείτε ιστούς.

-Προσοχή στη διατροφή: Ας κρατήσουμε μακριά από εμάς τα πολύ όξινα τρόφιμα και ποτά.

-Δεν τρίβουμε τα δόντια. Την ώρα του ύπνου, χρησιμοποιούμε το ειδικό μασελάκι κατά της τριβής.

– Επισκεπτόμαστε τον οδοντίατρο τουλάχιστον κάθε 6 μήνες.

Αναγνωρίζουμε έγκαιρα τα σημάδια ευαισθησίας δοντιών, ανακουφιζόμαστε από τον πόνο και τη δυσφορία και αποφεύγουμε όσα θα επιδεινώσουν τα «άουτς» στην καθημερινότητά μας.