woman touches her red face

Ξεφλούδισμα Προσώπου: Τι Πρέπει να Γνωρίζω

 

Έχετε παρατηρήσει το δέρμα σας να είναι τόσο ξηρό που σκάει κατά τόπους και εμφανίζει εικόνα ξεφλουδίσματος; Αρχικά, χρειάζεται να συμβουλευθείτε τον δερματολόγο σας ο οποίος είναι ο μοναδικός αρμόδιος να εκτιμήσει την κατάσταση. Για να τον βοηθήσετε να αξιολογήσει την όψη της επιδερμίδας σας και να σας κατευθύνει στη λύση, έχει νόημα να κάνετε τη δική σας «προεργασία», απαντώντας, οι ίδιοι αρχικά, σε ερωτήσεις που πιθανότατα θα σας θέσει και ο ίδιος ο γιατρός.

«Συμβαίνει συχνά; Και αν ναι πόσο; Τον χειμώνα επιδεινώνεται;»  

Η συχνότητα είναι λέξη-κλειδί για να καταλάβατε αν το ξεφλούδισμα  του προσώπου σας είναι μία κατάσταση συγκυριακή ή σχετίζεται με την «ιδιοσυγκρασία» του δέρματός σας. Αν, για παράδειγμα, ξέρετε ότι έχετε κανονικό τύπο δέρματος χωρίς σημάδια έντονης ξηρότητας ή υπεραντιδραστικότητας, τότε ίσως απλώς η επιδερμίδα σας είναι αφυδατωμένη και χρειάζεται επαρκή αποθέματα ενυδάτωσης με μια δυναμική ενυδατική φροντίδα που θα «κλειδώσει» την υγρασία στο εσωτερικό της. Αν βλέπετε το ξεφλούδισμα να εντείνεται ειδικά τους χειμερινούς μήνες, είναι γιατί το κρύο ή η απότομη εναλλαγή θερμοκρασιών (από κλειστούς εσωτερικούς χώρους σε ψυχρούς εξωτερικούς και αντίστροφα) προκαλούν μεγαλύτερη ξηρότητα άρα δέρμα πιο επιρρεπές στο να «σκάει».

 

«Εντοπίζω έξαρση των συμπτωμάτων μετά από συγκεκριμένες συνήθειες;»

Το πλύσιμο του προσώπου ή το μπάνιο με καυτό νερό, η διατήρηση πολύ ξηρής ατμόσφαιρας χωρίς υγρασία στο σπίτι ή την εργασία, η συχνή απολέπιση, τα μάλλινα ρούχα και αξεσουάρ τον χειμώνα, η κατανάλωση πικάντικων φαγητών, ο καπνός του τσιγάρου είναι αιτίες που μπορούν να πυροδοτήσουν εξάρσεις ξηρότητας σε ένα ούτως ή άλλως πολύ ευαίσθητο, αντιδραστικό δέρμα με τάση δυσανεξίας, κάνοντάς το να ξεφλουδίζει.

 

Θα σου αρέσει σίγουρα:

hat shadown on woman's face
Πανάδες προσώπου: Ένας πλήρης οδηγός με 6 λέξεις κλειδιά

«Υπάρχουν και άλλα συμπτώματα, πέραν του ξεφλουδίσματος;»

Για παράδειγμα, έντονη ερυθρότητα, ευρυαγγείες, αίσθηση φλόγωσης, ερεθισμός…αν ναι, τότε πιθανότατα το ξεφλούδισμα είναι απλώς ένα από τα συμπτώματα του πολύ ευαίσθητου δέρματός σας με τάση δυσανεξίας και χρειάζεστε μια ολική προσέγγιση ανακούφισης.

 

«Χρησιμοποιώ την κατάλληλη καλλυντική φροντίδα και αν ναι, την εφαρμόζω συστηματικά;»

Ένα πολύ ευαίσθητο δέρμα που αντιδρά με το παραμικρό και εμφανίζει συχνά εικόνα ξεφλουδίσματος, χρειάζεται να εστιάσει σε δύο σημεία σε ό,τι αφορά την καλλυντική του φροντίδα: 1) στο να χρησιμοποιεί προϊόντα ειδικά σχεδιασμένα για τις απαιτητικές του ανάγκες -ώστε και να έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα ανακούφισης και να μην επιδεινωθούν τα συμπτώματά του από ακατάλληλες συνθέσεις που μπορεί να επιβαρύνουν την κατάστασή του 2) στο να εφαρμόζει την κατάλληλη φροντίδα ανελλιπώς πρωί και βράδυ ή σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού του. Θυμηθείτε πως το «κατάλληλη φροντίδα» αφορά και το στάδιο του καθαρισμού προσώπου. Ένα εξειδικευμένο καθαριστικό με προσεκτικά επιλεγμένα ενεργά αντιερεθιστικής δράσης, όπως είναι το ενεργό μικκυλιακό νερό που επιπλέον ενυδατώνει την επιδερμίδα αποτρέποντας το «σκάσιμο» και το ξεφλούδισμα του δέρματος, είναι η ιδανική προετοιμασία πριν την κρέμα εφόδου σας. Η Sensitive Red Skin Facial Cream ρυθμίζει και αναστρέφει τα συμπτώματα του ευαίσθητου, αντιδραστικού δέρματος: ενισχύει τον δερματικό φραγμό ενυδατώνοντας βαθιά το δέρμα και αποκαθιστώντας τη λεία όψη και την ελαστικότητά του-καταπολεμώντας έτσι και τα σημάδια ξεφλουδίσματος, αν υπάρχουν- και μειώνει άμεσα το κοκκίνισμα, τις ευρυαγγείες, τη φλόγωση, τα σπυράκια και το οίδημα. Αναρωτηθείτε λοιπόν, αν στη δική σας περίπτωση ξεφλουδίσματος, τηρούνται και τα δυο βήματα σταθερά.

Αφουγκραστείτε λοιπόν το δέρμα σας, αναλογιστείτε τις ανάγκες του, κάντε, αν χρειάζεται, τροποποιήσεις στο σχήμα της ρουτίνας περιποίησής σας και το να απαλλαγείτε από την επιδερμίδα που ξεφλουδίζει μάλλον είναι πιο εύκολο από όσο πιστεύετε.