woman cleans her face

Μαύρα Στίγματα: Όσα Πρέπει να Ξέρετε & Αντιμετώπιση

Νιώσε άνετα με το δέρμα σου ξανά

Αν διαθέτεις λιπαρό δέρμα με ατέλειες, πιθανότατα η εικόνα μαύρων στιγμάτων σού είναι οικεία. Όπως και η αίσθηση ενός μη άνετου δέρματος που προκαλούν οι φραγμένοι πόροι, τα σπυράκια, η ερυθρότητα και τυχόν ερεθισμοί. Όμως υπάρχει τρόπος και να αποτρέψεις τον σχηματισμό μαύρων στιγμάτων και να επαναφέρεις την άνεση στην επιδερμίδα σου. Ας δούμε όμως πρώτα τι είναι και πώς σχηματίζονται.

 

Το «μείγμα» που γεμίζει τους πόρους

Τα μαύρα στίγματα είναι ανοιχτοί φαγέσωρες, δηλαδή πόροι του δέρματος που έχουν «φράξει» από τον συνδυασμό περίσσειας σμήγματος και νεκρών κυττάρων, όταν εμφανίζεται υπερβολική έκκριση λιπαρότητας, γι’ αυτό και εμφανίζονται πιο συχνά στον λιπαρό με τάση ακμής τύπο επιδερμίδας ή και σε μεικτά δέρματα, κυρίως στην περιοχή του Τ.

 

Είναι το ίδιο μαύρα στίγματα και σπυράκια;

Όχι. Τα σπυράκια είμαι μικρά εξογκώματα που λευκό-κιτρινωπό υγρό (πύον) στο κέντρο τους.

 

Πού οφείλεται το χρώμα των μαύρων στιγμάτων;

Μπορεί το μαύρο χρώμα τους να ξεγελά, κάνοντας πολλούς να πιστεύουν ότι είναι «βρωμιά» όμως στην πραγματικότητα είναι το αποτέλεσμα της έκθεσής τους στο οξυγόνο του περιβάλλοντος.

 

Παρουσιάζονται μόνο στο πρόσωπο;

Το πρόσωπο, ο λαιμός, η πλάτη και το στέρνο είναι τα σημεία όπου εμφανίζονται συνήθως μαύρα στίγματα. Όμως σμηγματογόνοι αδένες υπάρχουν παντού στο σώμα και έτσι, δεν αποκλείεται να εμφανίζονται μαύρα στίγματα και σε άλλες περιοχές, όπως τους γλουτούς, τα αυτιά και τις μασχάλες.

 

Ποιοι εμφανίζουν μαύρα στίγματα;

Φαίνεται πως εμφανίζονται πολύ συχνά σε εφήβους και άτομα νεαρής ηλικίας μου παρουσιάζουν  ορμονικές μεταβολές. Όμως και οι ενήλικες μπορούν να εμφανίσουν μαύρα στίγματα στη δεκαετία των 20, των 30 αλλά και αργότερα. Υπάρχουν άτομα που εμφανίζουν μαύρα στίγματα για πρώτη φορά στην ενήλικη ζωή τους.

Θα σου αρέσει σίγουρα:

Asian woman with pimple in her cheek
Έχω Λιπαρό Δέρμα: Τι να Κάνω;

 

Είναι συχνή δερματική κατάσταση;

Είναι σύνηθες να εμφανίζονται μαύρα στίγματα, κυρίως στην εφηβική ηλικία αλλά και στο 10-20% των ενηλίκων1.

 

Προσοχή! Δεν πιέζουμε και δεν σπάμε τα μαύρα στίγματα

Ακόμα και αν καταφέρουμε να απαλλαγούμε από αυτά πιέζοντάς τα, έτσι κινδυνεύουμε να τους προκαλέσουμε ερεθισμούς κατά τόπους ή πιο εκτεταμένα στην περιοχή αλλά και μολύνσεις και φλεγμονές.

 

Και τελικά, πώς καταπολεμάω ή προλαμβάνω τα μαύρα στίγματα και τις υπόλοιπες ατέλειες;

Με τη σωστή φροντίδα καθαρισμού, όσα στερούν από το λιπαρό με τάση ακμής δέρμα την άνεσή του, αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά. Η σειρά καθαριστικών AcNorm σχεδιάστηκε αποκλειστικά για τις ανάγκες του και διαθέτει πολλαπλές ευεργετικές δράσεις: καθαρίζει αποτελεσματικά και αφαιρεί το υπερβολικό σμήγμα ρυθμίζοντας τη λιπαρότητα, αποσυμφορεί τους φαγέσωρες, αποτρέποντας τη δημιουργία μαύρων στιγμάτων, παρέχει βακτηριακή προστασία, -καθώς ένα δέρμα με ατέλειες είναι επιρρεπές σε μολύνσεις- και μειώνει τη δερματική δυσανεξία, κάνοντας σε να νιώθεις άνετα με το δέρμα σου και πάλι. Ανάλογα με τις ανάγκες της επιδερμίδας σου και τις προτιμήσεις σου σε υφή, διάλεξε ανάμεσα στο AcNorm Active Foam Plus, τον ενεργό αφρό για απαλό καθαρισμό χωρίς τρίψιμο και χωρίς ερεθισμούς, το άνυδρο καθαριστικό AcNorm Active Wash που ενεργοποιείται με το νερό και μετατρέπεται σε γαλάκτωμα και το απαλό υγρό καθαρισμού AcNorm Active Cleanser. Και βέβαια, για να καταπολεμήσεις αποτελεσματικά τα μαύρα στίγματα, μην ξεχνάς την αναγκαία κερατολυτική δράση που θα σου χαρίσει η απολέπιση. To AcNorm Peeling Gel με ειδικά μελετημένους κόκκους που δεν τραυματίζουν το δέρμα, αποσυμφορεί τους πόρους και λειαίνει τη λιπαρή με τάση ακμής επιδερμίδα, απομακρύνει το σμήγμα και επαναφέρει την ευεξία της.

 

Όμως, θυμήσου! Η σωστή φροντίδα καθαρισμού δεν θέλει υπερβολές, αν θέλεις να εξυγιάνεις την επιδερμίδα σου και να επαναφέρεις την άνεσή της. Αν διαταράξεις τον δερματικό φραγμό με εξαιρετικά συχνό καθαρισμό, τότε τα απαραίτητα λιπίδια του δέρματος θα απομακρυνθούν και οι σμηγματογόνοι αδένες θα υπερλειτουργήσουν, για να εξισορροπήσουν τον συνδυασμό «υγρασία – λιπίδια», εκκρίνοντας περισσότερο σμήγμα. Μια ρουτίνα καθαρισμού δύο φορές, πρωί και βράδυ, είναι ιδανική.

Με όλη τη γνώση που απέκτησες τώρα που απαντήθηκε  το «Μαύρα Στίγματα: Όσα Πρέπει να Ξέρετε & Αντιμετώπιση» και με την καθοδηγήγηση του δερματολόγου σου, μπορείς να προλάβεις τα μαύρα στίγματα και να δράσεις ενάντια στις ατέλειες του λιπαρού με τάση ακμής δέρματος με τη σωστή φροντίδα καθαρισμού, ώστε να χαρείς ένα comfy skin again.

1.Cleveland Clinic, Blackheads.