young woman applying face cream

Summer guide: Οδηγός «επιβίωσης» δέρματος και το βήμα που ξεχνάς

Για να «επιβιώσει» το δέρμα σου το καλοκαίρι, χρειάζεται και κάτι που ξεχνάς

Για εσένα, το καλοκαίρι είναι περίοδος αναζωογόνησης, όμως η επιδερμίδα σου… μόνο ξέγνοιαστα δεν περνάει! Κι αυτό γιατί η φθορά που υφίσταται τους 3 θερινούς μήνες (και λίγο παραπάνω, αν μιλάμε για το ελληνικό καλοκαίρι διαρκείας) είναι έντονη και εκτεταμένη, δημιουργώντας της αυξημένες και απαιτητικές ανάγκες προστασίας και φροντίδας.

Γιατί ειδικά το καλοκαίρι επιδερμίδα σε rescue mode;

Εννοείται πως το δέρμα μας χρειάζεται επιμελή ενυδατική ή αντιγηραντική περιποίηση (ανάλογα με την ηλικία και τις ανάγκες του) όλο τον χρόνο, όμως τους θερινούς μήνες το «κόκκινο κουμπί συναγερμού του» ηχεί δυνατότερα. Ο πρώτος «ένοχος» για τις έκτακτες skincare ανάγκες κάθε επιδερμίδας -ανεξαρτήτως τύπου- το καλοκαίρι, είναι ο ήλιος και η επιβλαβής δράση του στη δομή, τη λειτουργία και την εικόνα του δέρματος.  Η φθορά που προκαλείται λόγω της έντονης και παρατεταμένης ηλιακής ακτινοβολίας είναι πολλαπλή και περιλαμβάνει τα εξής σημάδια φωτογήρανσης:

  • Ξηρότητα/αφυδάτωση: η συνεχής έκθεση στον ήλιο «στραγγίζει» την επιδερμίδα από τα έλαια που παράγει από τη φύση της, για να παραμένει επαρκώς ενυδατωμένη και προστατευμένη από τις «εξωτερικές επιθέσεις». Ο δερματικός φραγμός αποδυναμώνεται και το δέρμα, ανοχύρωτο πια, και με το «ρεζερβουάρ» του αδειασμένο, γίνεται ξηρό και αφυδατωμένο με τραχιά, ανομοιογενή κατά τόπους υφή λόγω της πάχυνσης της κεράτινης στιβάδας. Όσο μάλιστα ιδρώνουμε (φυσιολογικά και αναπόφευκτα στον υψηλό υδράργυρο του καλοκαιριού) τόσο πιο πολύ αφυδατώνεται η επιδερμίδα μας επιδεινώνοντας το πρόβλημα. Επιπλέον, καθώς ο ήλιος καταστρέφει σταδιακά τα αιμοφόρα αγγεία, το δέρμα αποκτά θαμπή όψη.
  • Δραματική μείωση κολλαγόνου: η ηλιακή ακτινοβολία αδρανοποιεί τα γονίδια που παράγουν κολλαγόνο και ελαστίνη, τις 2 δομικές δηλαδή πρωτεΐνες του δέρματος που λειτουργούν ως «κόλλα» δίνοντάς του συνοχή, ελαστικότητα, πυκνότητα και σφριγηλότητα. Λιγότερο κολλαγόνο σημαίνει περισσότερες λεπτές γραμμές φωτογήρανσης, δέρμα που «σπάει» και χαλαρώνει, χάνει το περίγραμμά του και τελικά τη νεανική του όψη.
  • Αύξηση ελευθέρων ριζών-πρόωρη γήρανση: το οξειδωτικό στρες που προκαλεί η υπεριώδης ακτινοβολία έρχεται να επιδεινώσει αυτά τα πρόωρα σημάδια φωτογήρανσης, φθείροντας περαιτέρω το δέρμα το καλοκαίρι.
  • Κουρασμένο, μη νεανικό βλέμμα: η εξαιρετικά λεπτή επιδερμίδα στην περιοχή γύρω από τα μάτια κινδυνεύει ακόμα περισσότερο από σημάδια ξηρότητας/αφυδάτωσης και πρόωρης γήρανσης. Με την υπερβολική έκθεση στη UVB και UVA ακτινοβολία, ο συνδετικός ιστός του δέρματος στην περιοχή χαλαρώνει ενώ η υπερπαραγωγή μελανίνης το καλοκαίρι συχνά χειροτερεύει τον ανομοιόμορφο χρωματικό τόνο στην περιοχή.

Πρόσθεσε στους καλοκαιρινούς παράγοντες ταλαιπωρίας του δέρματος και την έξτρα αφυδάτωση που προκαλεί το θαλασσινό αλάτι, το χλώριο της πισίνας ή τα κλιματιστικά στους κλειστούς χώρους και έχεις τον πλήρη χάρτη φθοράς του δέρματός σου τη θερινή εποχή.

 

Πώς βοηθάμε λοιπόν την επιδερμίδα μας να «επιβιώσει» το καλοκαίρι; 

Κατανοώντας ότι το αντηλιακό από μόνο του δεν αρκεί. Συνδυαστικά με αυτό, χρειαζόμαστε απαραιτήτως και την αναγκαία ενυδατική και αντιγηραντική φροντίδα ώστε να προστατεύσουμε και να επανορθώσουμε το δέρμα μας δραστικά, στοχευμένα και αποτελεσματικά από την εκτενή καλοκαιρινή φθορά.

Και τότε, γιατί «παροπλίζουμε» τις κρέμες μας τους θερινούς μήνες; 

Για διάφορους λόγους. Κατ’ αρχάς, πολύ συχνά ξεχνάμε ή αμελούμε την εφαρμογή τους στο πλαίσιο της γενικότερης χαλάρωσης-ξεγνοιασιάς του καλοκαιριού. Λίγο η κούραση από το ξενύχτι στο beach party, λίγο η νωχελική διάθεση μέσα στη ζέστη που φέρνει τα «βαριέμαι» (και τα «δεν βαριέσαι!»), λίγο που όλα γίνονται πιο απλά, λιτά και απέριττα την εποχή αυτή (από το ντύσιμο, μέχρι το μακιγιάζ μας) και η ενυδατική/αντιγηραντική μας φροντίδα μένει στην άκρη. Μία ακόμα πολύ συχνή αιτία που κάνουμε παύση της κρέμας μας στη summer beauty routine μας είναι ότι πιστεύουμε πως «οι κρέμες βαραίνουν το δέρμα στη ζέστη και πως το αντηλιακό από μόνο του αρκεί». Όμως αυτό είναι ένας μύθος. Αφενός το αντηλιακό εξυπηρετεί τον δικό του ρόλο και δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ενυδατική ή αντιγηραντική μας κρέμα αφετέρου, αν επιλέξουμε την κατάλληλη υφή και σύνθεση κρέμας, δεν θα «μπουκώσουμε» το δέρμα μας.

Με την κατάλληλη ενυδατική/αντιγηραντική περιποίηση, το δέρμα σου περνάει το καλοκαίρι όπως εσύ: υπέροχα  

Κάνοντας από αυτό το καλοκαίρι και για όλα τα επόμενα την ενυδάτωση/αντιγήρανση αναπόσπαστο κομμάτι της περιποίησης της επιδερμίδας σου πρωί και βράδυ, την απαλλάσσεις από την καταπόνηση σε διπλό άξονα φροντίδας: και προλαμβάνεις τα σημάδια φθοράς εν τη γενέσει τους και επιδιορθώνεις τις «βλάβες» που προκλήθηκαν μέσα στις αντίξοες δερματικά συνθήκες της εποχής. Η ειδικά σχεδιασμένη σειρά δυναμικής ενυδάτωσης επαναφέρει το ενυδατικό ισοζύγιο που χάνεται το καλοκαίρι, για δέρμα ξανά ελαστικό, αναδομημένο, γεμάτο ζωντάνια και λάμψη.  Όσο για τα σημάδια φωτογήρανσης, τα προλαμβάνουν και τα αντιμετωπίζουν δραστικά οι εξειδικευμένες κρέμες αντιγήρανσης. Και οι δύο σειρές φροντίδας, διαθέτουν την ιδανική λεπτόρρευστη μη λιπαρή υφή που απορροφάται εύκολα ώστε να εφαρμόζονται τέλεια κάτω από το αντηλιακό σου. Τέλος, μην αμελήσεις την εντατική φροντίδα των ματιών για ενισχυμένη ενυδάτωση και επανόρθωση του δέρματος στην περιοχή.

Θα σου αρέσει σίγουρα:

woman applies cream in her eyes
Γιατί Πρέπει να Βάζω Κρέμα Ματιών;

 

First Things First

Πριν από το skincare, μην παραλείψεις το κομβικό στάδιο του καθαρισμού που το καλοκαίρι είναι ακόμα πιο κομβικό. Ο λόγος απλός:  η υπερβολική λιπαρότητα λόγω ζέστης και τα υπολείμματα που συσσωρεύονται στην επιδερμίδα από το αντηλιακό σου,  χρειάζεται να απομακρυνθούν αποτελεσματικά για να μην επιβαρυνθεί το δέρμα σου και για να προετοιμαστεί σωστά για την κρέμα προσώπου που θα ακολουθήσει.

Κάνε την αρχή αυτή τη σεζόν! Βάλε την ενυδάτωση και την αντιγήρανση στη θερινή σου περιποίηση, προφύλαξε την επιδερμίδα σου από την «κακουχία» και πρόλαβε τα σημάδια φθοράς της. Ένα μικρό βήμα για το δέρμα σου το φετινό καλοκαίρι, ένα μεγάλο άλμα για το δέρμα σου όλα τα καλοκαίρια (και τους χειμώνες) της ζωής σου!