rypansi dermatos

Ρύπανση και προστασία δέρματος: Γίνεται να συνδυαστούν;

Κάτι που δεν είναι ορατό δεν σημαίνει ότι δεν είναι υπαρκτό. Μπορεί να αδυνατούμε να διακρίνουμε δια γυμνού οφθαλμού τις επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας στο δέρμα μας, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν είναι διαρκώς παρούσες, να προκαλούν αθόρυβα και «ύπουλα» τη φθορά τους, ιδίως τη σημερινή εποχή που είμαστε ακόμη πιο εκτεθειμένοι και στους δύο αυτούς δερματικούς «εχθρούς».

Ό,τι πλάναται, απορροφάται

Το ξέρατε ότι τα αιωρούμενα σωματίδια ρύπων, σκόνης και καυσαερίου, που βρίσκονται στην ατμόσφαιρα είναι 20 φορές μικρότερα από τους πόρους της επιδερμίδας*; Αυτό σημαίνει ότι έχουν τη δυνατότητα να εισχωρούν βαθιά μέσα της. Και όταν όζον, βαρέα μέταλλα και μονοξείδιο του άνθρακα διαπερνούν τους πόρους του δέρματος, το ισχυρό αυτό αποτύπωμά τους είναι ικανό να αλλάξει σημαντικές βιολογικές παραμέτρους του δέρματος. Αρχικά, οι ατμοσφαιρικοί ρύποι προκαλούν στην επιδερμίδα θαμπή όψη. Όμως οι συνέπειές τους δεν μένουν μόνο στην εικόνα της.  Καθώς το δέρμα «μπουκώνει», δεν αναπνέει όπως θα έπρεπε ενώ παράλληλα ο δερματικός φραγμός του διαταράσσεται, χάνει τα αναγκαία αποθέματα υγρασίας του και το δέρμα γίνεται ευάλωτο σε ξηρότητα, τραχύτητα και αφυδάτωση και κατ’ επέκταση σε ερεθισμούς. Κυρίως όμως, η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι αγαπημένο «ζευγάρι» με έναν άλλο αντίκτυπο στο δέρμα: το γνωστό οξειδωτικό στρες, δηλαδή την αύξηση των ελευθέρων ριζών που σχετίζεται τόσο με την πρόωρη γήρανση όσο και με δερματικές (και μη) παθήσεις.

Cell… phone και cell damage

Κινητά τηλέφωνα, tablets, υπολογιστές είναι κομμάτι της καθημερινότητάς μας με τις ώρες που αφιερώνουμε στις οθόνες τους να αυξάνονται σημαντικά. Πέρα από τα μάτια όμως, το όργανο που πλήττεται σε μεγάλο βαθμό από την υπερβολική έκθεσή του στο μπλε φως των συσκευών αυτών  είναι το δέρμα μας. Και αν σκεφτούμε ότι είναι το μεγαλύτερο όργανο του σώματός μας, τότε έχει αξία να αναλογιστούμε το «κόστος» της φθοράς!

Αρχικά, το μπλε φως έχει φανεί πως αλλοιώνει DNA των κυττάρων της επιδερμίδας. Επιπλέον, καθώς δρα επιβαρυντικά για τον δερματικό φραγμό, το δέρμα χάνει την ενυδάτωσή του, αφυδατώνεται και είναι εκτεθειμένο σε περιβαλλοντικές επιθέσεις. Και βέβαια, ένα αφυδατωμένο δέρμα είναι ένα δέρμα με λιγότερο κολλαγόνο, άρα πιο επιρρεπές στην εμφάνιση λεπτών γραμμών και ρυτίδων. Προσθέστε σε όλα αυτά και τα σημάδια υπεμελάγχρωσης που προκαλεί το μπλε φως που οδηγούν σε δερματικές δυσχρωμίες και έχετε τον πλήρη χάρτη των συνεπειών του HEV (High-energy Visible Light, όπως ονομάζεται το μπλε φως επιστημονικά) στη δερματική υγεία.

Σε γυάλα προστασίας λοιπόν;

Ευτυχώς, υπάρχει πιο εύκολος τρόπος να εντάξουμε στην ίδια πρόταση τη «ρύπανση και την προστασία δέρματος»! Εξάλλου, το να αποφύγουμε ολωσδιόλου την έκθεση του δέρματός μας σε περιβαλλοντικούς ρύπους και ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία δεν είναι ένα ρεαλιστικά εφικτό σενάριο ούτε μία χειροπιαστή λύση. Ωστόσο το να λάβουμε τα μέτρα μας για να προστατευθούμε όσο μπορούμε από την αρνητική επίδρασή τους στη βραχυπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη εικόνα και λειτουργία του δέρματός μας είναι και δυνατό και αποτελεσματικό. Εντάσσοντας, για παράδειγμα, στη ρουτίνα ομορφιάς μας προϊόντα με αποτοξινωτική δράση, προσφέρουμε στην επιδερμίδα μας ένα πολύτιμο antioxidant «οχυρό». Η ενεργή υγρή αντηλιακή κρέμα προσώπου Active Sun Screen Face Fluid SPF 50+ που προσφέρει πολύ υψηλή ηλιοπροστασία, παρατεταμένη ενυδάτωση και αντιγήρανση, δημιουργήθηκε με αυτόν ακριβώς τον στόχο. Ενσωματώνοντας στην καρδιά της σύνθεσής της την πρωτοποριακή καινοτομία Detox Plant Charcoal αξιοποιεί τις ασύλληπτες καθαριστικές ιδιότητες του ενεργού φυτικού άνθρακα, ενός συστατικού  που λειτουργεί

σαν μαγνήτης που παγιδεύει και απορροφά 200 φορές καλύτερα** από οποιοδήποτε συστατικό καθαρισμού τους περιβαλλοντικούς ρύπους, τα μικροσωματίδια και τις τοξίνες που συσσωρεύονται όλη την ημέρα στην επιδερμίδα. Επιπλέον, είναι εμπλουτισμένη με θαλάσσιο πολυσακχαρίτη Glycogen, για προστασία από τις συνέπειες της έκθεσης στην ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία αλλά και φυτικά βλαστο­κύτταρα βαμβακιού για προστασία από τα στερεά σωματίδια των ατμοσφαιρικών ρύπων.

Θα σου αρέσει σίγουρα:

SKINCARE TRENDS
4 Top Τάσεις Περιποίησης Προσώπου για το 2018

Και βέβαια, αξίζει να ανακαλύψουμε και τον διπλό ευεργετικό συνδυασμό αποτοξινωτικής δύναμης της μάσκας υδρογέλης SeaWeed Hydrogel Care Patch. Τα θαλάσσια φύκια Laminaria Japonica, απορροφούν και απομακρύνουν τα βαρέα μέταλλα και τις τοξίνες από την επιδερμίδα και αυξάνουν την ενυδάτωσή της ενώ το Εκχύλισμα Kajime, από ένα βρώσιμο είδος θαλάσσιου φύκους, προσροφά τους ατμοσφαιρικούς ρύπους και αποτοξινώνει την επιδερμίδα ενώ παράλληλα το ερεθισμένο δέρμα καταπραΰνεται έπειτα από την έκθεσή του στην UV ακτινοβολία.

Όσο ισχυρός και αν είναι ο περιβαλλοντικός παράγοντας στρες που υφίσταται η επιδερμίδα μας ολοένα και περισσότερο μέσα από τη ρύπανση και την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, πάντα υπάρχει το περιθώριο αντίδρασής μας στη δερματική αυτή επίθεση: αφενός με τα προηγμένα αντιοξειδωτικά «όπλα» που μας προμηθεύει η σύγχρονη Κοσμητολογία αφετέρου με ένα ολιστικό αντιοξειδωτικό πλάνο ζωής (διατροφικό, συνηθειών κ.λπ.). Τίποτα δεν μας σταματά να επωφεληθούμε και από τα δύο!

 

  1. *Donaltson et al – Particle and Fibre Toxycology -2005
  2. **Active ingredients – Technical Data