digital aging

Τι είναι το Digital aging και τι προκαλεί στο δέρμα μας;

Σε μία εποχή όπου η ζωή μας περιτριγυρίζεται από οθόνες, η επιδερμίδα μας περιστοιχίζεται από την ανάγκη για έξτρα προστασία, φροντίδα και ψηφιακή «ξεκούραση».

Digital Aging σε τρεις «πράξεις»:

Η ολοένα και μεγαλύτερη χρήση συσκευών που εκπέμπουν μπλε φως, όπως smartphones, tablets και υπολογιστές, οδηγεί το δέρμα σε πρόωρη γήρανση. Αυτό το φαινόμενο, που ονομάστηκε επίσημα Digital Aging, αφορά τους ανθρώπους διαφορετικών ηλικιών σε κάθε μήκος και πλάτος του πλανήτη όπου χρησιμοποιείται ευρέως η τεχνολογία και δεν κάνει διαχωρισμό στα φύλα.

  • Βlue light και δέρμα: μια αλληλεπίδραση όχι και τόσο αρμονική

Το μπλε φως, γνωστό και ως HEV (Ηigh-Εnergy Visible Light), εκπέμπεται πέρα από τον ήλιο από smartphones, laptops, tablet, ορισμένες τηλεοράσεις και λάμπες LED, δηλαδή συσκευές που χρησιμοποιούμε ευρέως στην καθημερινότητά μας, και έχει την ικανότητα να διεισδύει πιο βαθιά στο δέρμα απ’ ό,τι η UV ακτινοβολία. Η δράση του στην επιδερμίδα μας γίνεται «ύπουλα», γιατί καθώς δεν νιώθουμε την παρουσία του (δεν μας ζεσταίνει όπως η UV ακτινοβολία) δεν αντιλαμβανόμαστε και τη φθορά που προκαλεί: την εμφάνιση πρόωρων ρυτίδων και χαλάρωσης (αφού επηρεάζει την παραγωγή κολλαγόνου στο δέρμα), τη δημιουργία δυσχρωμιών, την αύξηση των ελευθέρων ριζών (οξειδωτικό στρες), την πρόκληση μικροφλεγμονών στο δέρμα (λόγω της μεγάλης διεισδυτικότητάς του) αλλά και την αποδυνάμωση του δερματικού φραγμού, εκθέτοντας το δέρμα σε ξηρότητα-αφυδάτωση και εξωτερικές «επιθέσεις».

Άρα εξαφανίζουμε κάθε συσκευή από τον χάρτη;

Όχι, φυσικά. Ωστόσο μπορούμε να κάνουμε συχνά διαλείμματα από τις οθόνες, καθώς και να χρησιμοποιούμε γυαλιά με ειδική επίστρωση και φίλτρο μπλε φωτός όσο χαζεύουμε το κινητό ή το tablet μας. Τελευταίο αλλά όχι αμελητέο το να θυμόμαστε να φοράμε αντηλιακό και μέσα στο σπίτι ή στο γραφείο όσο χρησιμοποιούμε τις αγαπημένες μας συσκευές. Η αντηλιακή κρέμα προσώπου Sun Screen CreamtoPowder SPF 50+ και η αντηλιακή υγρή κρέμα Sun Screen FluidtoPowder SPF 50+  είναι η ιδανική ασπίδα προστασίας μας από τις επιδράσεις του μπλε φωτός αφού προσφέρουν πολύ υψηλή ηλιοπροστασία με μοναδική αίσθηση πούδρας και ενίσχυση του επιδερμικού φραγμού με βελτίωση των  μηχανισμών ενυδάτωσης του δέρματος, χάρη στην καινοτομία White Peony Pure Skin Benefits με εκχύλισμα λευκής παιώνιας που διαθέτουν.

  • Digital Eye Strain ή αλλιώς προστατεύω τα μάτια μου σαν τα μάτια μου

Ξηροφθαλμία, καταπόνηση των ματιών, πονοκέφαλοι,  φωτοευαισθησία είναι τα πιο συχνά παρελκόμενα όσων εκτίθενται για μεγάλο χρονικό διάστημα στο μπλε φως και ονομάζονται συχνά «σύνδρομο του υπολογιστή». Όμως οι παρενέργειες της εκτεταμένης έκθεσης στο μπλε φως επεκτείνονται και στο δέρμα γύρω από τα μάτια, προκαλώντας εμφάνιση λεπτών γραμμών και ρυτίδων, επιδείνωση των μαύρων κύκλων και κουρασμένη όψη στο βλέμμα.

Τι κάνουμε για να θωρακίσουμε τα μάτια μας ενάντια στο blue light;

Κατ’ αρχάς, μπορούμε να τα ξεκουράζουμε απέχοντας σε τακτά διαστήματα από τις οθόνες την ημέρα, ιδίως δε τη νύχτα. Το να χαμηλώσουμε τη φωτεινότητα της οθόνης επίσης βοηθά ενώ παράλληλα η εφαρμογή της κατάλληλης κρέμας ματιών θα βελτιώσει την εικόνα του δέρματος στην περιοχή. Επιλέγουμε είτε μία αντιγηραντική κρέμα ματιών που μειώνει τις ρυτίδες και ενυδατώνει το σημείο για επανορθωτική φροντίδα είτε ένα balm ματιών που καταπολεμά τους μαύρους κύκλους, τις σακούλες και τη θαμπή όψη αποκαθιστώντας τη λάμψη της. Και για ακόμη πιο εντατική αναζωογονητική περιποίηση στα κουρασμένα από το μπλε φως μάτια, αφηνόμαστε στην ανανεωτική δράση του Revitalization Hydrogel Eye Patch που ενυδατώνει το δέρμα στην περιοχή, αφήνοντας ευχάριστη αίσθηση δροσιάς.

Θα σου αρέσει σίγουρα:

smiling young woman
5 πράγματα που δεν ήξερες για το τέλειο χαμόγελο
  • Φαινόμενο tech-neck: η σκυφτή στάση που επιβαρύνει τον λαιμό

Το συνεχές σκύψιμο πάνω από το κινητό ή το tablet δημιουργεί βαθιές οριζόντιες γραμμές και ρυτίδες στον λαιμό και το ντεκολτέ ενώ παράλληλα προκαλεί χαλάρωση στο δέρμα κάτω από το πηγούνι οδηγώντας σε διπλοσάγονο.

Αναμετρώμαστε με το πρόβλημα στα ίσια!

Κυριολεκτικά στα ίσια αφού η λύση είναι να φέρνουμε την οθόνη στην ευθεία των ματιών μας αντί να κατεβάζουμε το βλέμμα μας στο ύψος της. Εξίσου βοηθητικές είναι και οι ασκήσεις σύσφιγξης προσώπου (π.χ. yoga προσώπου) και βέβαια η εφαρμογή πρωί και βράδυ μιας εξιδεικευμένης κρέμα ανόρθωσης για την περιοχή του λαιμού και του διπλοσάγονου που θα επαναφέρει σημαντικά τη σφριγηλότητα στο σημείο με εικόνα Tech-Neck.

Συνεχίζουμε λοιπόν να χαιρόμαστε τις digital στιγμές μας με σύνεση, με μέτρο, και με προληπτικές/ανακουφιστικές λύσεις και πατάμε ecsape στο Digital Aging.