woman drinking water

Πώς θα καταλάβω αν έχω ξηρό ή αφυδατωμένο δέρμα;

Αν έως τώρα πιστεύατε πως ξηρό και αφυδατωμένο δέρμα είναι ακριβώς το ίδιο, αξίζει να διαβάσετε παρακάτω. Αν μάλιστα και η δική σας επιδερμίδα είναι ένα από τα δύο, θα επωφεληθείτε μαθαίνοντας τους κατάλληλους τρόπους περιποίησής της.

Η βασική διαφορά

Το ξηρό δέρμα αναφέρεται σε έναν συγκεκριμένο τύπο δέρματος. Όπως υπάρχει το κανονικό, το λιπαρό και το μεικτό, έτσι υπάρχει και το ξηρό. Από την άλλη, η αφυδάτωση είναι συνήθως μία επίκτητη και προσωρινή κατάσταση του δέρματος που μπορεί να εμφανιστεί ανά πάσα στιγμή στη ζωή μας και οφείλεται σε πολλούς εξωγενείς κυρίως λόγους (ήλιο, ακραίες θερμοκρασίες, ξηρή ατμόσφαιρα, λανθασμένη περιποίηση του δέρματος, κακή διατροφή, κάπνισμα κ.λπ.). Το ξηρό δέρμα μπορεί να αφυδατωθεί ενώ το αφυδατωμένο δέρμα δεν είναι κατ’ ανάγκη ξηρό. Ακόμη και ένα λιπαρό δέρμα θα μπορούσε να αφυδατωθεί. Μία ξηρή επιδερμίδα έχει από τη φύση της λιγότερα ποσοστά λιπιδίων και φυσικών ελαίων ενώ μία αφυδατωμένη διαθέτει λιπίδια σε φυσιολογικά επίπεδα αλλά όχι και τα απαραίτητα ποσοστά νερού στα κύτταρά της.

Τελικά, εγώ τι έχω; Ξηρό ή αφυδατωμένο δέρμα;

Στην πραγματικότητα, τα σημάδια του ξηρού και του αφυδατωμένου δέρματος μοιάζουν πολύ και είναι εύκολο να μπερδευτεί κανείς στη «διάγνωση». Τόσο ένα ξηρό όσο και ένα αφυδατωμένο δέρμα παρουσιάζουν συχνά:

  • θαμπή, άτονη όψη
  • έλλειψη ελαστικότητας
  • τραχιά υφή

Ο δερματολόγος σας είναι ο πλέον κατάλληλος να αξιολογήσει την κατάσταση της επιδερμίδας σας. Υπάρχει όμως και ένα μικρό τεστ που μπορείτε να κάνετε μόνοι σας: τσιμπήστε το μάγουλό σας ή κάποιο άλλο σημείο του δέρματος στο σώμα και κρατήστε το έτσι για λίγα δευτερόλεπτα. Αν αφού το αφήσετε, επανέλθει σχετικά εύκολα, πιθανότατα δεν έχετε αφυδατωμένο δέρμα αλλά ξηρό.

Θα σου αρέσει σίγουρα:

cream boosters combinations
Πώς θα Αποκτήσω Τέλεια Επιδερμίδα;

Οδηγός καθημερινότητας, αν έχετε ξηρό ή αφυδατωμένο δέρμα

  • Να θυμάστε να πίνετε νερό. Θυμηθείτε πως η ενυδάτωση λειτουργεί πρώτα από μέσα προς τα έξω.
  • Να αποφεύγετε το μπάνιο με καυτό νερό γιατί επιδεινώνει την ξηρότητα και την αφυδάτωση. Αν αντέχετε το χλιαρό νερό, να το προτιμάτε.
  • Να χρησιμοποιείτε αμέσως μετά το ντους ένα πλούσιο ενυδατικό γαλάκτωμα σώματος που θρέφει την επιδερμίδα και αποκαθιστά το υδατικό ισοζύγιό της.
  • Να χαρίζετε στο πρόσωπό σας την αναγκαία καθημερινή ενυδατική φροντίδα πρωί και βράδυ. Οι ξηρές επιδερμίδες χρειάζονται μία ειδικά σχεδιασμένη ενυδατική περιποίηση και οι αφυδατωμένες ακόμη περισσότερο. Η Μoisturizing Plus Cream με 3 τύπους υαλουρονικού οξέος που ενυδατώνουν και τα 3 επίπεδα της επιδερμίδας προσφέρει όλη την απαραίτητη υγρασία για να παραμείνει το δέρμα σας ελαστικό και σφριγηλό. Αν από την άλλη, χρειάζεστε μία ακόμη πιο ενισχυμένη φροντίδα για το αφυδατωμένο σας δέρμα, εφαρμόστε πριν από την κρέμα, 4 σταγόνες του Hyaluronic Acid Cream Booster ώστε να αυξήσετε τα αναγκαία επίπεδα ενυδάτωσης, να επαναφέρετε την πυκνότητα και τη σφριγηλότητα και να χαρίσετε ξανά στην επιδερμίδα σας ζωντάνια και άνεση.
  • Να χρησιμοποιείτε ιδανικά στο σπίτι υγραντήρα, για να προσθέσετε υγρασία στον χώρο και να αποφύγετε την ξηροδερμία που προκαλεί η ξηρή ατμόσφαιρα.

Και τώρα που το «πώς θα καταλάβω αν έχω ξηρό ή αφυδατωμένο δέρμα απαντήθηκε», μένει να φροντίσετε την επιδερμίδα σας σωστά και αποτελεσματικά, ώστε να καταπολεμήσετε τα σημάδια ξηρότητας και αφυδάτωσης και να χαρείτε το ενυδατωμένο, φρέσκο, σφριγηλό δέρμα που επιθυμείτε.