beautiful young woman smiling

Πως θα απαλλαγείτε από τους μαύρους κύκλους στα μάτια

Είναι αυτό που κάνει το βλέμμα κουρασμένο και «βαρύ». Είναι αυτό που κανείς δεν θέλει να αντικρίζει στον καθρέφτη μετά από μία νύχτα αϋπνίας ή κακού ύπνου αλλά ούτε και οποιαδήποτε άλλη στιγμή της μέρας. Είναι οι μαύροι κύκλοι που εμφανίζονται στη περιοχή κάτω από τα μάτια και είναι η ώρα να μάθετε το «πώς» και το «γιατί» τους αλλά και τους τρόπους να τους διορθώσετε.

Μαύρoι ή μήπως καφέ ή μοβ;

Μπορεί να ονομάζονται μαύροι αλλά στην πραγματικότητα είναι απλώς σκουρόχρωμοι και το χρώμα τους ποικίλει από επιδερμίδα σε επιδερμίδα, ανάλογα και με το χρώμα της (θερμό ή ψυχρό) και τους υποτόνους της.  Αυτός ο αποχρωματισμός στην περιοχή κάτω από τα μάτια μπορεί να οφείλεται στην αυξημένη συγκέντρωση μελανίνης στην περιοχή, ειδικά αν υπάρχει ιστορικό μαύρων κύκλων στην οικογένεια. Επιπλέον, κάτω από την επιδερμίδα υπάρχουν λεπτά τριχοειδή αγγεία που της δίνουν ούτως ή άλλως έναν μπλε-μοβ χρωματικό τόνο. Όσο μεγαλώνουμε όμως, η μικροκυκλοφορία του αίματος στην περιοχή δυσκολεύει και το χρώμα στο σημείο φαίνεται ακόμη πιο σκούρο, λόγω της συσσώρευσης του λιμνάζοντος αίματος. Άλλες φορές πάλι, είναι απλώς το οπτικό εφέ των φωτοσκιάσεων που δίνει την εντύπωση μαύρων κύκλων στα μάτια με βαθιές κόγχες ή στα πρόσωπα με ζυγωματικά που προεξέχουν αισθητά.

Φταίει μόνο που δεν κοιμάμαι πολύ;

Σίγουρα η έλλειψη ύπνου και η χρόνια κόπωση είναι από τις πρώτες και βασικές αιτίες εμφάνισης μαύρων κύκλων αλλά δεν είναι οι μόνες. Άλλοι υπεύθυνοι για το πρόβλημα μπορεί να είναι η κληρονομικότητα, το κάπνισμα και το αλκοόλ, η κατακράτηση υγρών, η κακή διατροφή, οι αλλεργίες, το γήρας, η έκθεση στον ήλιο αλλά και ιατρικοί λόγοι (π.χ. αναιμία κ.λπ.).

«Λαμπρές» ιδέες για λαμπερό βλέμμα

Πέρα από το να κοιμάστε τουλάχιστον 7-8 ώρες σε καθημερινή βάση, υπάρχουν και άλλες μικρές συνήθειες που θα σας βοηθήσουν να ανακτήσετε το φωτεινό σας βλέμμα.

Θα σου αρέσει σίγουρα:

night routine
Περιποίηση δέρματος πριν τον ύπνο
  • Κρύα επιθέματα. Τα γνωστά κρύα κουταλάκια που θα έχετε βάλει από το προηγούμενο βράδυ στη κατάψυξη. Εφαρμόζοντάς τα λίγα λεπτά κάτω από τα μάτια, είναι ιδανικά για να αποσυμφορήσουν τυχόν οίδημα στην περιοχή και να σας χαρίσουν ένα πιο ξεκούραστο βλέμμα.
  • Face Shiatsu. Μαθαίνοντας την τεχνική για να κάνετε συγκεκριμένες κινήσεις με πιέσεις σε κομβικά σημεία, θα ενεργοποιήσετε την μικροκυκλοφορία και θα βελτιώσετε τη χρωματική ανομοιομορφία. Μην ξεχνάτε και τα jade rollers, τα ειδικά εργαλεία από νεφρίτη (κρύσταλλο που πιστεύεται πως έχει ευεργετικές ιδιότητες) που βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος και μειώνουν το οίδημα και τους μαύρους κύκλους.
  • Σωστή στάση ύπνου. Ξαπλώστε ανάσκελα, χρησιμοποιώντας ένα παραπάνω μαξιλάρι.
  • Φορέστε τα γυαλιά ηλίου σας. Έτσι θα προστατεύσετε τη επιδερμίδα σας από την υπερέκκριση μελανίνης που θα επιδεινώσει το σκούρο χρώμα κάτω από τα μάτια και βέβαια θα προφυλάξετε τα μάτια σας από την υπεριώδη ακτινοβολία, τη σκόνη, τον άνεμο και τη μόλυνση της ατμόσφαιρας.
  • Προσοχή στις οθόνες. Εάν κάθεστε για πολλές ώρες μπροστά στον υπολογιστή ή την τηλεόραση επιβαρύνετε τους μαύρους κύκλους. Ακολουθήστε τη μέθοδο 20-20-20: κάθε 20 λεπτά, σηκώστε το βλέμμα σας απ’ την οθόνη και κοιτάξτε ένα αντικείμενο που βρίσκεται 20 πόδια (6 μέτρα) μακριά για 20 δευτερόλεπτα.
  • Ενυδατωθείτε: η αφυδάτωση μπορεί να οδηγήσει σε οιδήματα που θα δείξουν το βλέμμα ακόμη πιο κουρασμένο, συνδυαστικά με τους μαύρους κύκλους. Καλό είναι να αποφύγετε την κατανάλωση αλμυρών τροφών, καθώς προκαλεί κατακράτηση. Το ίδιο και η καφεΐνη σε υπερβολική ποσότητα.
  • Μην ξεχνάτε την κρέμα ματιών. H Eye Balm Διαθέτει απαλή και δροσερή υφή, ενεργοποιεί άμεσα τη μικροκυκλοφορία για τη μείωση του οιδήματος και επαναφέρει την ελαστικότητα και την ομοιομορφία στην όψη καταπολεμώντας τους μαύρους κύκλους. Παράλληλα, συσφίγγει την περιοχή και μειώνει τις λεπτές γραμμές, για να σας χαρίσει ένα αναζωογονημένο, ξεκούραστο και λαμπερό βλέμμα. Αν πάλι, αναζητάτε και μία φυσική κάλυψη των μαύρων κύκλων, η απαλή έγχρωμη κρέμα Color Eye Balm  που προσαρμόζεται στον τόνο κάθε επιδερμίδας θα φωτίσει αμέσως το βλέμμα σας και, επιπλέον, θα δράσει ενάντια στους μαύρους κύκλους και τα οιδήματα και θα μειώσει τις λεπτές γραμμές.

Να λοιπόν γιατί εμφανίζονται οι μαύροι κύκλοι στα μάτια και τι μπορείτε να κάνετε με μικρές καθημερινές κινήσεις, για να επαναφέρετε τη λάμψη στο βλέμμα σας και το «ουφ!» στη σκέψη σας.