woman wearing mask

Maskne musts: Τι είναι και τι χρειάζεται το δέρμα μας;

Ένα νέο φαινόμενο σε μία νέα πραγματικότητα

Η χρήση μάσκας αποτελεί πλέον αναπόσπαστο και αναγκαίο κομμάτι της καθημερινότητάς μας ως μέσο για την προστασία μας. Αλλά αποτελεί και αφορμή για ένα νέο δερματολογικό φαινόμενο. H MASKNE, όπως ονομάστηκε από τον συνδυασμό των αγγλικών λέξεων MASK και ACNE, δηλαδή μάσκα και ακμή, πρωτοεμφανίστηκε ως όρος τον Μάρτιο του 2020 στα social media και από τότε, άρχισε να καθιερώνεται. Αρχικά, ξεκίνησε από αναφορές επαγγελματιών της υγείας οι οποίοι παρατηρούσαν προβλήματα στην επιδερμίδα τους και κυρίως σε σημεία όπως μάγουλα, πηγούνι και γύρω από τη μύτη και το στόμα λόγω της πολύωρης χρήσης μάσκας καθημερινά*. Στη συνέχεια, με την επέκταση της χρήσης μάσκας σε πιο διευρυμένα κοινά και καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι εντόπιζαν αλλαγές στην εικόνα του δέρματός τους, ο όρος MASKΝΕ άρχισε να εδραιώνεται ως φαινόμενο παγκοσμίως.

Το αποτέλεσμα MASKNE με δύο λέξεις

Το φαινόμενο αυτό περιγράφει την ακμή που προέρχεται από την τριβή και τη θερμοκρασία της προστατευτικής μάσκας.** Είναι στην πραγματικότητα αυτό που οι ειδικοί ονομάζουν μηχανική ακμή ή ακμή λόγω τριβής, δηλαδή ένας τύπος ακμής που προκαλείται όταν ασκείται υπερβολική πίεση στο δέρμα συνδυαστικά με υψηλή θερμότητα. Ό,τι ακριβώς συμβαίνει με τη χρήση της μάσκας.

Τριβή, ζέστη και υγρασία οι «αιτίες του κακού;»

Καθώς εφάπτεται στο δέρμα μας η μάσκα, δημιουργείται τριβή που προκαλεί ερεθισμούς στην επιδερμίδα που συνοδεύονται συχνά από τραχιά όψη και ερυθρότητα. Παράλληλα, οι υψηλές θερμοκρασίες στο κλειστό περιβάλλον της μάσκας αυξάνουν τη λιπαρότητα αλλά και την εφίδρωση. Η  αυξημένη αυτή ποσότητα σμήγματος και ο ιδρώτας (συνδυαστικά και με τυχόν μακιγιάζ) «κάθονται» στην επιδερμίδα φράσσοντας τους πόρους του δέρματος. Όπως είναι φυσικό, δεν αργούν να εμφανιστούν μαύρα στίγματα, σπυράκια και ερυθρότητα και δημιουργείται ένα ευνοϊκό περιβάλλον για μολύνσεις, αφού τα βακτήρια πολλαπλασιάζονται. Επιπλέον, όσο πιο πολύ ιδρώνει το δέρμα κάτω από τη μάσκα τόσο πιο πολύ ξηραίνεται και αφυδατώνεται. Τότε, όμως μπαίνουν σε λειτουργία οι άμυνες του προκαλώντας έναν νέο προβληματικό κύκλο! Το δέρμα υπερλειτουργεί για να επαναφέρει την απαραίτητη υγρασία και υπερπαράγει  σμήγμα για να τη συγκρατήσει. Αποτέλεσμα; Ακόμη πιο πολλή λιπαρότητα. Προσθέστε σε όλα αυτά και την έντονη υγρασία που δημιουργείται στη μάσκα από τις εκπνοές που επίσης αυξάνει τη λιπαρότητα αλλά και την τυχόν πλημμελή φροντίδα του προσώπου μας αυτήν την περίοδο (επειδή δεν φαίνεται η περιοχή, την παραμελούμε) και έχετε συμπληρώσει το παζλ των αιτιών της MASKNE. Ή μήπως όχι;

Αναπνέει το δέρμα;

Ένας ακόμη λόγος που η επιδερμίδα συχνά επιβαρύνεται με την πολύωρη χρήση της μάσκας είναι ότι δεν αναπνέει σωστά και αποτελεσματικά. Η έντονη σύσφιγξη στο σημείο προκαλεί κακή οξυγόνωση των κυττάρων του δέρματος. Όμως η οξυγόνωση είναι η λειτουργία-κλειδί για να διατηρηθεί η ζωτικότητα των δερματικών κυττάρων: μεταξύ άλλων, βοηθά στη σύνθεση του κολλαγόνου, της πρωτεΐνης δηλαδή που διατηρεί δέρμα ελαστικό, σφριγηλό, πυκνό, με λαμπερή όψη και ζωντάνια.

Η καθημερινότητα με μάσκα συνεχίζεται. Η MASKNE όχι.

Ο μόνος τρόπος να προλάβουμε ή να αντιμετωπίσουμε τα «σημάδια» της MASKNE στο δέρμα μας είναι η προσαρμοστικότητα. Προσαρμόζοντας την καθιερωμένη μας ρουτίνα περιποίησης στις νέες ανάγκες μας με μικρές εμβόλιμες αλλαγές, θα μπορέσουμε να καταπραΰνουμε το δέρμα μας από ερεθισμούς, να επαναφέρουμε την υγιή λειτουργία και τη σωστή δομή του και να το νιώθουμε σταθερά άνετο και γεμάτο ευεξία, ακόμη και μέσα σε μία καθημερινότητα με εκτενή χρήση μάσκας.

Τώρα, για παράδειγμα, είναι η ιδανική στιγμή να επιλέξουμε ένα καθαριστικό προϊόν που θα μας προσφέρει επιπλέον και καταπραϋντική δράση, αφού το δέρμα μας ερεθίζεται ευκολότερα. Τώρα επίσης χρειάζεται να ανακουφίζουμε συχνά μέσα στη μέρα το δέρμα μας που τόσες ώρες κάτω από τη μάσκα ιδρώνει, αφυδατώνεται και «μας τραβάει». Το Micellar Water είναι ιδανικό και για τα δύο, αφού διαθέτει ειδικά σχεδιασμένη σύνθεση, κατάλληλη ακόμη και για το πιο ευαίσθητο, δυσανεκτικό δέρμα. Στην πρωινή και βραδινή μας ρουτίνα, εντάσσεται τέλεια ως καθαριστικό και προϊον ντεμακιγιάζ με ανακουφιστική δράση από τους ήπιους ερεθισμούς και στη διάρκεια της μέρας χρησιμοποιείται αποτελεσματικά ως καταπραϋντική λοσιόν, όσες φορές νιώσουμε ότι τη χρειάζεται η επιδερμίδα μας. Ανεξάρτητα από τον τύπο δέρματός μας, αποτελεί λύση must κατά της MASKNE. Τώρα όμως είναι και η κατάλληλη στιγμή για μία συμπληρωματική περιποίηση που θα δώσει νέα «πνοή» στο δέρμα που ασφυκτιά κάτω από τη μάσκα. Ο Ορός Αναζωογόνησης της FREZYDERM οξυγονώνει τα κύτταρα του δέρματος επαναφέροντας τα ποσοστά οξυγόνου που χρειάζεται για να παραμείνει φρέσκο και λαμπερό. Λίγες σταγόνες χρειάζονται μόνο, πριν από την καθημερινή μας κρέμα και η επιδερμίδα ανακτά τη χαμένη της ζωντάνια.

Η εποχή MASKNE είναι εδώ με νέες προκλήσεις αλλά δεν θα της επιτρέψουμε να πάρει τα ηνία στην επιδερμίδα μας. Συνεχίζουμε την καθημερινότητα με μάσκα αλλά δεν συνεχίζουμε με συμπτώματα ακμής και ερεθισμούς. Mask Yes, MASKNE #not

Θα σου αρέσει σίγουρα:

eye cream on the face
Περιποίηση Ματιών: 7 Λάθη στη Χρήση της Κρέμας σας!

 

*Journal of the American Academy of Dermatology.

https://www.jaad.org/article/S0190-9622%2820%2930392-3/fulltext

**American Academy of Dermatology -A.A.D.