Woman applying cream on her shoulder

Ατοπική Δερματίτιδα: Αντιμετώπιση & Ανακούφιση από τα Συμπτώματα

Μόνο ανακούφιση από τον κνησμό;

Μαθαίνουμε τι άλλο χρειάζεται ένα δέρμα με ατοπική δερματίτιδα.

 

Το πρώτο και πιο σύνηθες σύμπτωμα που εμφανίζεται σε ένα ξηρό, εύθραυστο, με ατοπική προδιάθεση δέρμα είναι η αίσθηση κνησμού (φαγούρα). Αυτή με τη σειρά της προκαλεί μία συνεχή ανάγκη για ξεσμό (ξύσιμο) του δέρματος που δημιουργεί έναν φαύλο κύκλο: όσο ξύνουμε την επιδερμίδα, για να την ανακουφίσουμε, τόσο μεγαλώνει η αίσθηση κνησμού και όσο μεγαλώνει η δεύτερη τόσο επιτείνεται ο ξεσμός επιβαρύνοντας το ήδη ερεθισμένο, ευαίσθητο δέρμα.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα1 που πραγματοποιήθηκε σε άτομα που εμφανίζουν συμπτώματα ατοπικής δερματίτιδας, η τάση ξεσμού προκαλεί κάτι παραπάνω από μία απλή δυσφορία στην καθημερινότητά τους. Τα ευρήματα της έρευνας ανέδειξαν 5 θεματικές «προβλημάτων» που σχετίζονται με τον διαρκή ξεσμό:

1) αποτελεί μία άσχημη εμπειρία στην καθημερινότητα που είναι δύσκολα διαχειρίσιμη και αντιμετωπίσιμη, χωρίς την κατάλληλη φροντίδα

2) προκαλεί νέες δερματικές «βλάβες» επιδεινώνοντας την κατάσταση του δέρματος

3) έχει αντίκτυπο στις καθημερινές δραστηριότητες: η αίσθηση κνησμού επηρέασε τους συμμετέχοντες στην έρευνα στον τρόπο που ντύνονται, κοιμούνται κ.λπ.

4) έχει επίδραση στις κοινωνικές δραστηριότητες και σχέσεις: η δυσφορία και η άβολη αίσθηση τη στιγμή του ξεσμού δημοσίως και οι αντιδράσεις του περίγυρου απέναντι σ’ αυτήν την εικόνα, δημιούργησαν δυσκολία στην κοινωνικότητα των όσων συμμετείχαν στην έρευνα και

5) έχει συναισθηματικές επιδράσεις, όπως αίσθημα αμηχανίας, εκνευρισμό ή ακόμα και συμπτώματα κατάθλιψης.

 

Βάσει όλων των παραπάνω, κατανοούμε πως η ανακούφιση από τον κνησμό είναι μείζονος σημασίας. Δεν είναι όμως η μοναδική ανάγκη του έντονα ξηρού δέρματος με ατοπική προδιάθεση. Για ολική περιποίηση, αυτός ο τύπος δέρματος χρειάζεται και:

Ενυδατική, μαλακτική φροντίδα: η επιλίπανση στο σημείο θα μειώσει τα σημάδια ξηρότητας και τραχύτητας, χαρίζοντας ελαστικότητα και θα αναδομήσει το δέρμα στο σημείο, βελτιώνοντας την όψη και την υφή του.

Ενδυνάμωση του δερματικού φραγμού: με τον τρόπο αυτό θα «θωρακιστούν» τα υπάρχοντα επίπεδα υγρασίας και θα προστατευθεί το δέρμα από μολύνσεις.

Ενίσχυση του υγιούς μικροβιώματος: η μικροχλωρίδα του ξηρού δέρματος με συμπτώματα ατοπίας έχει υποστεί διαταραχή. Ενώ λοιπόν στο δέρμα αυτό, υπό φυσιολογικές συνθήκες οι αποικίες των «καλών» βακτηρίων υπερτερούν έναντι των «κακών», σε συνθήκες ατοπικής δερματίτιδας τα παθογόνα βακτήρια επικρατούν. Αυτό σημαίνει πως το δέρμα είναι πια ευάλωτο απέναντι σε φλεγμονές και χρειάζεται  προστασία που θα καταπολεμήσει τη διαταραχή της ισορροπίας στο μικροβίωμά του.

Θα σου αρέσει σίγουρα:

beautiful young woman smiling
Πως θα απαλλαγείτε από τους μαύρους κύκλους στα μάτια

Ικανότητα αυτοπροστασίας: το ξηρό δέρμα με ατοπική προδιάθεση χρειάζεται μία ενισχυτική φροντίδα που θα το εκπαιδεύσει να προστατεύεται μόνο του από τα παθογόνα.

 

Για να καλυφθούν οι ανάγκες ανακούφισής του από τον κνησμό, καθώς και οι έξτρα εξίσου σημαντικές απαιτήσεις του, το ξηρό, εύθραυστο δέρμα με ατοπική προδιάθεση χρειάζεται καθημερινά ειδικά σχεδιασμένες λύσεις περιποίησης σε πολλαπλούς άξονες. Για τη μαλακτική του φροντίδα, εμπιστευόμαστε την κατάλληλη Atoprel κρέμα ανάλογα με την έξαρση των συμπτωμάτων και την εποχή.  Η μαλακτική κρέμα Atoprel Emollient Classic για πρόσωπο και σώμα2 ανακουφίζει από έκζεμα και συμπτώματα ατοπικής δερματίτιδας, προσφέρει ενδυνάμωση του δερματικού φραγμού και συμβάλλει στη μείωση της τάσης ξεσμού (ξυσίματος) που μηχανικά επιδεινώνει και επιβαρύνει την ξηρή επιδερμίδα με κλινικά αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα. Την εφαρμόζουμε σε φάσεις έξαρσης και ύφεσης σε κάθε εποχή. Από την άλλη, όταν τα συμπτώματα εμφανίζουν έξαρση αλλά και κατά τη χειμερινή περίοδο που πυροδοτεί ακόμα πιο έντονη ξηρότητα, χρειαζόμαστε μία φροντίδα που θα λειτουργήσει ως βάλσαμο αναλίπανσης και ενυδάτωσης. Ό, τι ακριβώς προσφέρει η Atoprel Emollient Baume που αραιώνει τη συχνότητα εμφάνισης έντονης ξηρότητας και βελτιώνει την τραχύτητα και την αίσθηση τραβήγματος.

Δεν ξεχνάμε όμως και τις ιδιαίτερες απαιτήσεις του ξηρού, ευαίσθητου δέρματος με ατοπική προδιάθεση στο κεφάλαιο «μπάνιο» Η επαφή της επιδερμίδας με το νερό μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα έντονης ξηρότητας, προκαλώντας δυσανεξία. Το Atoprel Bath Cream σχεδιάστηκε ακριβώς, για να αποφευχθεί η κατάσταση αυτή. Είναι ένα ειδικό κρεμώδες καθαριστικό για πρόσωπο και σώμα που ενσωματώνει υψηλό ποσοστό λιπιδίων σε καθαριστικό προϊόν και εμποδίζει τη διατάραξη του υδρολιπιδικού μανδύα, προστατεύοντας το δέρμα από περαιτέρω ερεθισμούς.  Όντας πλούσιο σε φυτικά βούτυρα και έλαια, προσφέρει αποτελεσματική αναλίπανση και διαθέτει σύνθεση που ενισχύει τη φυσιολογική δερματική χλωρίδα και παρέχει βακτηριακή προστασία.

Αναγνωρίζουμε τις πολύπλευρες ανάγκες του ξηρού, εύθραυστου δέρματος με ατοπική προδιάθεση, τις καλύπτουμε στοχευμένα και αποτελεσματικά με το κατάλληλο σχήμα φροντίδας που ταιριάζει στις εξατομικευμένες απαιτήσεις της επιδερμίδας μας και της χαρίζουμε περισσότερες  μέρες άνεσης, ευεξίας και λειτουργικότητας.

 

 

1.Atopic Dermatitis: A Qualitative Study on the Burdens of Living with Itchiness Ashley M. Snyder, MPH, PhD, Vanina L. Taliercio, MD, MS, Adelheid U. Brandenberger, MD, Bianca E. Rich, MD, Lisa B. Webber, BS,1 Abram P. Beshay, MD, Joshua E. Biber, PhD, MBA, Rachel Hess, MD, MS, Jamie L.W. Rhoads, MD, MS, and Aaron M. Secrest, MD, PhD, National Library of Medicine USA.

2.Ιατροτεχνολογικό προϊόν (CE 2803). Να διαβάζετε πάντα την ετικέτα και τις πληροφορίες για το προϊόν πριν από τη χρήση. Συμβουλευθείτε τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας.