woman applying cream on her hand

Ξηροδερμία Χεριών & Αντιμετώπιση με 3+1 Καθημερινές Μικροαλλαγές

Τα χέρια μας είναι ένα μέρος του σώματος εξαιρετικά ευάλωτο, με έντονα σημάδια ξηροδερμίας, ειδικά τον χειμώνα. Δέρμα που «σκάει», με τραχιά ανελαστική υφή και αίσθηση «τραβήγματος», ερεθισμός και ερυθρότητα ή λευκές τραχιές πλάκες, είναι τα πιο συνήθη συμπτώματα των ξηρών χεριών. Και όλα αυτά δεν επηρεάζουν μόνο το αισθητικό κομμάτι των χεριών μας, αφού όταν η επιδερμίδα των χεριών χάνει την ομοιόσταση της, εμείς χάνουμε… την αίσθηση άνεσης και ευεξίας στα άνω άκρα μας. Τι μπορούμε να κάνουμε, λοιπόν, για να προφυλάξουμε τα χέρια μας από ξηροδερμία ή να τα επαναφέρουμε, αν είναι έντονα ταλαιπωρημένα;

 

 

Νέες συνήθειες για «νέα» χέρια

 

  1. Πλένουμε αλλά δεν υπερ-πλένουμε: εννοείται πως η υγιεινή είναι αναγκαία, για την προστασία από βακτήρια και μολύνσεις, όμως το να ξεχνιόμαστε και να αφήνουμε τα χέρια μας να «μουλιάζουν» κάτω απ’ τον νιπτήρα στο ξέβγαλμα δημιουργεί «γόνιμο έδαφος» για ξηρά και σκασμένα χέρια. Κάνουμε λοιπόν πρακτική τις πιο σύντομες (αλλά εξίσου αποτελεσματικές) πλύσεις χεριών και μετά τα στεγνώνουμε καλά με καθαρή πετσέτα, χωρίς να ξεχνάμε τα σημεία των κλειδώσεων που «πλήττονται» πιο συχνά γιατί το δέρμα εκεί είναι ξηρό και σπάει εύκολα, όταν τεντώνεται.

 

Θα σου αρέσει σίγουρα:

pedicure and beaute
Περιποίηση ποδιών για τέλεια άκρα πριν το καλοκαίρι
  1. Βάζουμε τα γάντια στο παιχνίδι. Αν κάνουμε οικιακές εργασίες όπως πλύσιμο πιάτων ή άλλες εργασίες που περιλαμβάνουν χρήση νερού και απορρυπαντικού ή χρήση διαλυτικών, τότε η απλή αλλά τόσο καθοριστική συνήθεια της χρήσης γαντιών μπορεί να κάνει όλη τη διαφορά στην προστασία της επιδερμίδας μας από ξηρότητα και τραχύτητα. Και επειδή τις περισσότερες φορές δεν φοράμε γάντια απλώς γιατί το ξεχνάμε, μία καλή πρακτική είναι να τα έχουμε σε εμφανές, εύκολα προσβάσιμο σημείο, που θα λειτουργεί υπενθυμιστικά. Δίνουμε όμως σημασία και στο υλικό κατασκευής των γαντιών. Δεν επιλέγουμε συνθετικά γάντια ή γάντια με υλικά που μπορεί να πυροδοτήσουν αλλεργικές αντιδράσεις εντείνοντας τη δερματική κατάσταση των χεριών μας αλλά αναζητάμε όσα έχουν  ένδειξη «υποαλλεργικό προϊόν».

 

  1. Κρατάμε σημειώσεις. Τι πυροδοτεί τα συμπτώματα; Μήπως παρατηρήσαμε ερεθισμούς μετά από συγκεκριμένες στιγμές; Για παράδειγμα, τη μέρα που φορέσαμε δαχτυλίδι faux bijoux και εμφανίστηκαν σημάδια δερματίτιδας εξ επαφής; Ή όταν αγγίξαμε κέρματα και δεν πλύναμε αμέσως τα χέρια μας; Φτιάχνοντας μία λίστα με τους πιθανούς «υπόπτους», θα ξέρουμε να τους αποφεύγουμε, προφυλάσσοντας τα χέρια μας.

 

  1. Αξιοποιούμε στο έπακρο όσα έχει να μας δώσει η κρέμα χεριών. Πολύ απλά εφαρμόζοντάς την αμέσως μετά το πλύσιμό τους, αφού σε νωπό δέρμα απορροφώνται καλύτερα τα δραστικά της, και βέβαια, επιλέγοντας την κατάλληλη hand cream. H Dermofilia Barrier Hand Cream είναι ειδικά σχεδιασμένη να ενυδατώνει βαθιά, να αναπλάθει και να θρέφει την επιδερμίδα, επανορθώνοντας τα σκασμένα και ταλαιπωρημένα χέρια. Δημιουργεί έναν αποτελεσματικό φραγμό προστασίας στην επιδερμίδα (απέναντι στους επιβλαβείς εξωτερικούς παράγοντες) χωρίς να κλείνει τους πόρους και έτσι της χαρίζει παρατεταμένη φροντίδα και αίσθηση αποκατάστασης που διαρκεί έως και 4 ώρες. Είναι η ιδανική φροντίδα για τα χέρια που ταλαιπωρούνται από συχνό πλύσιμο, συνθετικά γάντια, εκτεταμένη χρήση αντισηπτικού, χρόνιο έκζεμα χεριών, τραχύτητα, αφυδάτωση και δερματίτιδα εξ επαφής, που συνήθως προκαλείται από faux bijoux και κέρματα. Δεν αφήνει αίσθηση λιπαρότητας και απορροφάται εύκολα.

Ξηροδερμία χεριών και αντιμετώπιση με έξυπνες προσαρμογές της καθημερινότητας και συστηματικό πλάνο περιποίησης και χαιρόμαστε καθημερινά χέρια απαλά, μεταξένια και προστατευμένα.