Arnica Flower

Άρνικα και Ομοιοπαθητική: Μία Σχέση Ετών

Η άρνικα είναι ένα από τα φυτά που χρησιμοποιούνται από παλιά στην ομοιοπαθητική και διαθέτει συγκεκριμένες ευεργετικές δράσεις που αξιοποιούνται στον κόσμο της ομοιοπαθητικής θεραπευτικής. Ας δούμε αναλυτικά το βοτανολογικό προφίλ του φημισμένου αυτού φυτού και τη θέση του στην κοινότητα της ομοιοπαθητικής.

 

Arnica Montana

Η αλλιώς αρνακίς η ορεινή ή αρνική η ορεινή ή σκέτο άρνικα. Πρόκειται για ένα ποώδες πολυετές φυτό με αρωματικά πορτοκαλοκίτρινα άνθη που στην όψη θυμίζει μαργαρίτα αλλά ανήκει στο γένος asteraceae όπου συγκαταλέγεται ο ηλίανθος. Η άρνικα φύεται κυρίως σε ορεινές περιοχές της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης, αλλά τη βρίσκουμε και στην Κεντρική Ασία και στις εύκρατες περιοχές της βορειοδυτικής Αμερικής (ορισμένα είδη της). Η νότια Πορτογαλία και η νοτιοδυτική Γαλλία, είναι περιοχές όπου εντοπίζεται παρουσία άρνικας, όπως και η Ισπανία, ο νότος της σκανδιναβικής χερσονήσου και τα Καρπάθια. Είναι ένα φυτό που ευδοκιμεί σε βουνά και χερσότοπους, σε ξερικά λιβάδια στα δάση και ως καλλιεργούμενο και το χαρακτηριστικό της είναι πως αυξάνεται ο αρωματικός της χαρακτήρας ανάλογα με την αύξηση του υψομέτρου στο οποίο βρίσκεται. Είναι ένα εντυπωσιακό μορφολογικά άνθος που αποτελεί σπάνιο είδος και ακριβώς για τον λόγο αυτό θεωρείται σε πολλά μέρη, προστατευόμενο φυτικό είδος. Η εποχή της ανθοφορίας της είναι από Ιούνιο έως τον Αύγουστο.

 

Τι σημαίνει το όνομά της;

Το δεύτερο συνθετικό της άρνικας, “montana” αναφέρεται στις ορεινές περιοχές όπου εμφανίζεται το συγκεκριμένο βότανο ενώ το άρνικα (αρνακίς) λέγεται ότι προέρχεται από την ελληνική λέξη «αρνάκι» γιατί τα μαλακά και χνουδωτά λουλούδια και φύλλα της θυμίζουν το τρίχωμα του αρνιού. Υπάρχει μία ακόμα θεωρία πως προέρχεται από τον αναγραμματισμό της λέξης “Ptarmika” (όρος που χρησιμοποίησε η Hildegard of Bingen στο έργο της Physica), δηλαδή πτάρνισμα-φτέρνισμα (το φυτό που φέρνει φτέρνισμα).  

 

Πότε άρχισε να χρησιμοποιείται και γιατί;

Η  ιστορία της άρνικας είναι μακρόβια και η θεραπευτική της δράση αφορούσε την αντιμετώπιση τραυματισμών, την επούλωση πληγών, τη μείωση φλεγμονών, εκχυμώσεων και την ανακούφιση από τον μυϊκό πόνο (εξαρθρώσεις, διαστρέμματα). Υπάρχουν αναφορές για τη χρήση της από τους Αρχαίους Έλληνες και τους Ρωμαίους και γνωρίζουμε ότι η περίοδος που ήταν εξαιρετικά διαδεδομένη ήταν τον μεσαίωνα. Υπήρξε δημοφιλές βότανο και για τους Ευρωπαίους και ιθαγενείς της Αμερικής και λέγεται πως στις ελβετικές Άλπεις, οι οδηγοί των αλιπινιστών μασούσαν φύλλα αρνίκας για να προφυλαχθούν από την κόπωση της αναρρίχησης.

Θα σου αρέσει σίγουρα:

hands holding herbs
Ομοιοπαθητική και άγχος: Πώς συνδέονται;

 

Ενσωμάτωση της άρνικας στην ομοιοπαθητική

Το κεφάλαιο «άρνικα και ομοιοπαθητική» άνοιξε από τον «πατέρα» της ομοιοπαθητικής Samuel Hahnemann ο οποίος στα τέλη του 18ου με αρχές του 19ου αιώνα τη συμπεριέλαβε στα ομοιοπαθητικά σκευάσματα. Από τότε έως σήμερα, η άρνικα εξακολουθεί να αποτελεί ένα δημοφιλές βότανο της ομοιοπαθητικής για τραύματα-μωλωπισμούς και μυϊκούς πόνους, αφού έχει την ικανότητα να μειώνει το οίδημα και να επιταχύνει την αποκατάσταση μετά από τραυματισμούς. Να σημειωθεί πως χρησιμοποιείται ομοιοπαθητικά και για άλλες παθολογικές καταστάσεις.

 

Είτε στο πλαίσιο ομοιοπαθητικών αγωγών είτε ανεξάρτητα, μπορούμε να επωφεληθούμε από τη δύναμη της άρνικας μέσα από τη Holistic Arnica Cream, για να ανακουφιστούμε μετά από τραυματισμούς & μυϊκή καταπόνηση σε πρόσωπο και σώμα. Η ειδικά μελετημένη σύνθεσή της περιλαμβάνει εκτός από άρνικα και Sorbus Domestica, με επιπλέον ανακουφιστικές και καταπραϋντικές ιδιότητες, Φωσφολιπίδια που προσφέρουν ενυδάτωση και αναδόμηση στο δέρμα αλλά και άλλα πολύτιμα φυτικά δραστικά. Η Holistic Arnica Cream είναι συμβατή με ομοιοπαθητική αγωγή και μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως βάση γαληνικών παρασκευών με δυναμοποιημένα ομοιοπαθητικά φάρμακα.

Ανακαλύπτουμε τις επανορθωτικές και καταπραϋντικές ιδιότητες της άρνικας τόσο στις ομοιοπαθητικές αγωγές όσο και αυτόνομα και την εντάσσουμε στην ανακουφιστική μας φροντίδα.