young woman checking her teeth

Ομοιοπαθητική οδοντιατρική: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Η ομοιοπαθητική είναι ένα ολοκληρωμένο σύστημα θεραπείας.

Επειδή ασχολείται με τον οργανισμό ως σύνολο, τα γενικά ή τα επί μέρους προβλήματα και όλα τα χαρακτηριστικά του,  τα συλλέγει σαν στοιχεία, σε ένα εκτενές ιστορικό.  Ο ομοιοπαθητικός ιατρός οδηγείται στην επιλογή του σωστού ομοιοπαθητικού φαρμάκου, ανάλογα με την υπογράμμιση που θα βάλει και με βάση την ένταση που έχει το κάθε ένα στοιχείο του οργανισμού ξεχωριστά.

Όταν νοσεί ένα όργανο ή ένα σύστημα σε έναν οργανισμό, σημαίνει ότι έχει διαταραχθεί  η δυναμική ισορροπία που υπάρχει μέσα στον οργανισμό αυτό. Αυτό είναι δυνατό να συμβεί τόσο στις οξείες, όσο και στις χρόνιες καταστάσεις.

Όσον αφορά τη στοματική κοιλότητα με την οποία ασχολείται η οδοντιατρική, όλα τα προβλήματα που είναι χρόνια, πρέπει να περιληφθούν στο γενικό ομοιοπαθητικό ιστορικό του ασθενή. Η επίλυση τέτοιων προβλημάτων από την ομοιοπαθητική, μπορεί να αποτελέσει τη βάση στην οποία μπορούμε να υποστηρίξουμε τη θέση ότι η επιστήμη αυτή λειτουργεί προληπτικά για τη στοματική κοιλότητα και για τα δόντια.

Ας δούμε το εξής παράδειγμα: εάν η εκροή σάλιου στο στόμα διαταραχθεί είτε από ακτινοβολία είτε από κάποιο άλλο σύνδρομο, τότε έχουμε ως αποτέλεσμα πολύ σοβαρά προβλήματα στα δόντια. Όταν η ομοιοπαθητική θεραπεύσει την ξηροστομία και επαναφέρει σε έναν ικανοποιητικό βαθμό, αν όχι ολοκληρωτικά, την εκροή του σάλιου, τότε τα προβλήματα στα δόντια είτε δε θα εμφανιστούν είτε θα υποχωρήσουν και θα είναι μικρότερης έκτασης και έντασης.

Σε οξείες καταστάσεις η ομοιοπαθητική καλείται να εξαλείψει τον πόνο κατά κύριο λόγο και να ανακουφίσει τον ασθενή. Σε αυτές τις περιπτώσεις, χορηγείται το αντίστοιχο  ομοιοπαθητικό σκεύασμα που ταιριάζει περισσότερο, ανάλογα με την αιτία που προκαλεί τον πόνο, τον τύπο του πόνου, τον τρόπο εκδήλωσης κ.λπ.

Όμως, ο ίδιος περιορισμός που ισχύει για ολόκληρο τον οργανισμό, ισχύει και για στην ομοιοπαθητική οδοντιατρικήΌπου υπάρχει  ανάγκη χειρουργικής αποκατάστασης, δεν μπορεί η ομοιοπαθητική επιστήμη να την αντικαταστήσει. Μπορεί να συνδράμει στη γρήγορη και σημαντικά πιο ανώδυνη επούλωση ενός τραύματος οστού, για παράδειγμα, την ανάταξη όμως θα τηνπραγματοποιήσει ένας χειρουργός.

Ομοίως, ένα ομοιοπαθητικό φάρμακο δεν μπορεί να επαναφέρει στην αρχική του υγιή κατάσταση ένα κατεστραμμένο δόντι από τερηδόνα. Πρέπει να καθαριστεί  και να αποκατασταθεί το χαλασμένο κομμάτι από το τεχνητό υλικό το οποίο ο οδοντίατρος θεωρεί ως το καλύτερο για την κάθε περίπτωση. Η επιστήμη της ομοιοπαθητικής θα ασχοληθεί με το βαθύτερο αίτιο, το «γιατί συμβαίνει αυτό»! Γιατί ο ασθενής, για παράδειγμα, είναι επιρρεπής στη δημιουργία τερηδόνας στα δόντια, ή ουλίτιδας στα ούλα; Ποιο είναι το αίτιο που διαταράσσει την ισορροπία του οργανισμού; Εάν βρούμε την πηγή, τότε είναι πιο εύκολο να κατανοήσουμε τον λόγο για τον οποίο υπάρχει η διαταραχή στον οργανισμό. Ό,τι εκδηλώνεται στο σώμα και στα δόντια είναι σύμπτωμα, δεν είναι η ίδια η ασθένεια. Τα συμπτώματα είναι η προσπάθεια του οργανισμού να διατηρήσει την ομοιόστασή του.

Θα σου αρέσει σίγουρα:

toothbrush
Στοματική Υγεία & Ομοιοπαθητική: 2 Μύθοι Καταρρίπτονται

Για την εκδήλωση μιας ασθένειας υπάρχει μια προδιάθεση του οργανισμού. Αυτή η προδιάθεση ορίζεται σαν μια “εν δυνάμει κατάσταση” που μπορεί να εκδηλωθεί ή να μην εκδηλωθεί ποτέ σαν ασθένεια. Αυτό εξαρτάται από την ποιότητα ζωής του ατόμου καθώς και από την ένταση του stress που θα δεχθεί.

Στο στόμα εμφανίζονται τα πρώτα συμπτώματα από πολλές και, μερικές φορές, σοβαρές ασθένειες. Ο έμπειρος οδοντίατρος μπορεί να αντιληφθεί τα συμπτώματα και να παραπέμψει τον ασθενή του στον ομοιοπαθητικό του ή στον παθολόγο για περαιτέρω διερεύνηση. Έτσι θα προλάβει τη νόσο στο αρχικό στάδιο, κάτι το οποίο ουκ ολίγες φορές αποδεικνύεται σωτήριο για τον ασθενή.

Αυτός είναι ένας ακόμη λόγος για τον οποίο οι ασθενείς πρέπει να έχουν μια καλή στοματική υγιεινή. Η χρήση οδοντόκρεμας και στοματικού διαλύματος φιλικών στο στοματικό περιβάλλον και κυρίως με την ιδιότητα να μην αντιδοτούν στην ομοιοπαθητική θεραπεία παίζουν εξαιρετικά βοηθητικό ρόλο, πέρα από το σωστό τρόπο βουρτσίσματος  των δοντιών και του τακτικού καθαρισμού της γλώσσας. Πάνω απ’ όλα , είναι  σημαντικό να συνειδητοποιήσει ο ασθενής ότι η υγεία της στοματικής κοιλότητας έχει σχέση με την υγεία ολόκληρου του οργανισμού του.

 

Βιβλιογραφία
  • Ομοοιοπαθητική: νέα διάσταση στην Ιατρική, Γ. Βυθούλκας, Εκδόσεις Πατάκη
  • Ομοιοπαθητική: η μεγάλη πρόκληση για την Ιατρική, Γ. Βυθούλκας, Εκδόσεις Λιβάνη