Πόσο επηρεάζει η διατροφή τη στοματική μας υγεία;
Η φθορά των δοντιών (τερηδόνα) και η περιοδοντίτιδα αποτελούν δύο από τις πιο κοινές ασθένειες του σύγχρονου πολιτισμού, τις οποίες, ευτυχώς, μπορούμε να αποτρέψουμε, ακολουθώντας τους κανόνες καθημερινής στοματικής φροντίδας αλλά και βελτιώνοντας τη διατροφή μας.
Η φθορά στα δόντια και στους υπόλοιπους ιστούς του στόματος προκαλείται κυρίως από τα οξέα που παράγουν τα βακτήρια. Ορισμένες τροφές και συνδυασμοί τροφίμων συνδέονται με υψηλότερα επίπεδα πρόκλησης εστιών βακτηρίων. Παρά το γεγονός ότι η κακή διατροφή δεν προκαλεί άμεσα περιοδοντική νόσο, πολλοί ερευνητές πιστεύουν ότι η περιοδοντίτιδα εξελίσσεται πιο γρήγορα και είναι πιο σοβαρή σε ασθενείς των οποίων η διατροφή δεν παρέχει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.
Η κακή διατροφή επηρεάζει ολόκληρο το ανοσοποιητικό σύστημα, αυξάνοντας την ευαισθησία μας σε πολλές διαταραχές. Οι άνθρωποι με φτωχό ανοσοποιητικό σύστημα έχει αποδειχθεί ότι διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο να προσβληθούν από την περιοδοντική νόσο. Επιπλέον, έρευνες δείχνουν ότι υπάρχει σύνδεση μεταξύ της στοματικής υγείας και διάφορων συστηματικών παθήσεων, όπως είναι ο διαβήτης και οι καρδιαγγειοπάθειες.
Έτσι, η κατανάλωση μιας ποικιλίας τροφίμων ως μέρος μιας καλά ισορροπημένης διατροφής μπορεί, όχι μόνο να βελτιώσει την υγεία των δοντιών μας, αλλά επιπλέον, να μειώσει τον κίνδυνο άλλων ασθενειών.
Πώς πρέπει να είναι λοιπόν τα γεύματα και τα σνακ μας προκειμένου να έχουμε καλύτερη στοματική υγεία;
Πρώτα απ’ όλα, επιλέγουμε τρόφιμα από τις πέντε μεγάλες ομάδες: φρούτα, λαχανικά, ψωμί και δημητριακά, γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα και κρέας, κοτόπουλο, ψάρια ή φασόλια.
Αποφεύγουμε τροφές που περιορίζουν ή εξαλείφουν ολόκληρες ομάδες τροφίμων διότι έτσι οδηγούμαστε στην έλλειψη βιταμινών ή ανόργανων αλάτων από τον οργανισμό μας.
Διατηρούμε πάντα το στόμα υγρό πίνοντας άφθονο νερό. Το σάλιο προστατεύει τόσο τους σκληρούς όσο και τους μαλακούς στοματικούς ιστούς. Εάν έχουμε ξηροστομία, καταναλώνουμε καραμέλες ή τσίχλες χωρίς ζάχαρη για να ενισχύσουμε την παραγωγή σάλιου.
Τα τρόφιμα που προσκολλώνται στα δόντια προκαλούν φθορά. Έτσι, όταν επιθυμούμε κάποιο σνακ, καλό είναι να αποφεύγουμε γλυκές και κολλώδεις τροφές όπως είναι το κέικ, τα γλυκά και οι ξηροί καρποί. Προτιμούμε ωμά λαχανικά, γιαούρτι, τυρί και τσίχλες ή καραμέλες χωρίς ζάχαρη.
Όταν καταναλώνουμε ζυμώσιμους υδατάνθρακες, όπως είναι τα κράκερ, τα μπισκότα και τα τσιπς, φροντίζουμε να αποτελούν συνοδευτικά του γεύματός μας, και όχι μεμονωμένες τροφές. Οι συνδυασμοί των τροφίμων εξουδετερώνουν τα οξέα στο στόμα και αναστέλλουν τη φθορά των δοντιών.
Προσοχή: Κακή διατροφή μπορεί να σημαίνει τόσο υπερβολική όσο και ελάχιστη πρόσληψη τροφής. Κάθε φορά που τρώμε, πολύ ή λίγο, δημιουργούμε περιβάλλον κατάλληλο για την ανάπτυξη των βακτηρίων στο στόμα μας.
Και μπορεί να μην είμαστε πάντα σε θέση να περιορίζουμε τη διατροφή μας, μπορούμε όμως πάντα να ακολουθούμε τους κανόνες καθημερινής φροντίδας που περιορίζουν τις επιπτώσεις των ατασθαλιών μας: Να βουρτσίζουμε, δηλαδή, τα δόντια μας τουλάχιστον δυο φορές την ημέρα με οδοντόκρεμα στην οποία η αποτελεσματική δράση του φθορίου ενισχύεται από συνδιασμό φυτικών εκχυλισμάτων και δραστικών συστατικών που προσφέρει ολοκληρωμένη και στοχευμένη φροντίδα ανάλογα με την περίπτωσή μας. Να μην ξεχνάμε τη χρήση στοματικού διαλύματος ανάλογα με τις ανάγκες των δοντιών μας και, φυσικά, να λαμβάνουμε καθημερινά προβιοτικά για τη βελτίωση και τη διατήρηση της στοματικής μας υγείας.
Δες τα προϊόντα για την στοματική υγιεινή της FREZYDERM.