woman and little girl washing teeth

Καλή Στοματική Υγιεινή: Γιατί την Χρειάζονται Μικροί & Μεγάλοι

Ο ένας και σημαντικότερος λόγος που χρειάζονται μικροί και μεγάλοι καλή στοματική υγιεινή

Όλοι ξέρουμε ότι πρέπει να προστατεύουμε τα δόντια από τερηδόνα καθώς και τα ούλα από παθήσεις, έστω αν δεν είμαστε επιμελείς με το βούρτσισμα. Ακόμα και τα παιδιά, είναι συχνά εξοικειωμένα με όρους όπως «γερό σμάλτο», «προστασία από σφραγίσματα» κ.λπ. Πριν και πάνω από όλα αυτά όμως, υπάρχει ένα ακόμα πιο σπουδαίο κίνητρο, για να διατηρούμε στην καλύτερη δυνατή κατάσταση τη στοματική μας κοιλότητα. Και είναι τις περισσότερες φορές ένα κίνητρο που ξεχνάμε.

Τι είναι τα δόντια μας;

Είναι το πιο σκληρό και ανθεκτικό υλικό στο σώμα μας, όχι όμως και «αλώβητο». Είναι επίσης ένα βασικό κομμάτι της εμφάνισής μας αλλά και ένας «χάρτης» της συνολικά καλής μας υγείας -αφού δόντια και ούλα συνδέονται με διάφορες παθήσεις, π.χ. καρδιαγγειακά νοσήματα, σακχαρώδης διαβήτης κ.λπ. Ταυτόχρονα όμως, τα δόντια μας και η φροντίδα τους είναι και μία επένδυση του παρόντος μας στο μέλλον. Η φροντίδα του στόματός μας είναι μία φροντίδα με προοπτική που δεν διαφέρει σε τίποτα από την περιποίηση που πραγματοποιούμε σε άλλα σημεία του σώματός μας, για να τα διατηρούμε σε καλή κατάσταση μακροπρόθεσμα. Όπως φροντίζουμε να διατηρούμε το βάρος μας σε φυσιολογικά επίπεδα, για να «εξαργυρώσουμε» έναν εαυτό με ευεξία σε βάθος χρόνου, όπως προσέχουμε να μην κουράζουμε και να μην καταπονούμε το σώμα μας, για να παραμένει ακμαίο, όπως περιποιούμαστε τα μαλλιά και το δέρμα μας, για να είναι όμορφα και λειτουργικά, έτσι χρειάζεται να περιποιούμαστε και τη στοματική μας κοιλότητα στον παρόντα χρόνο, για να χαρούμε σε μελλοντικό χρόνο αλλά και εφ’ όρου ζωής την οδοντοστοιχία που επιθυμούμε. Σκεφτείτε το ως εξής: τα δόντια δεν εμφανίζουν μέσα σε μία νύχτα τερηδόνα, ούτε γεμίζουν κηλίδες και δυσχρωμίες αμέσως μετά το κόκκινο κρασί, ούτε τα ούλα αιμορραγούν από τη μια στιγμή στην άλλη κ.λπ. Οποιαδήποτε φθορά εντός του στόματός μας -που δεν οφείλεται σε ιατρικές παθήσεις- είναι το συνολικό αποτέλεσμα των μικρών διαδοχικών παραλείψεων ή λανθασμένων κινήσεών μας. Και το ότι η πορεία προς τη «βλάβη» είναι συχνά αόρατη και αθόρυβη δεν σημαίνει ότι δεν είναι υπαρκτή και σημαντική. Αυτή η αντίληψη της στοματικής φροντίδας ως μία «αποταμίευση ωφελών» δεν ισχύει μόνο για τη στοματική κοιλότητα των ενηλίκων αλλά και για αυτή των παιδιών. Μην ξεχνάτε ότι τα πρώτα δοντάκια δεν είναι απλώς πρώιμα δοντάκια που κάποια στιγμή θα «πέσουν». Είναι τα δόντια που καθοδηγούν σωστά στην ορθή ανατολή των μόνιμων δοντιών και τυχόν φθορά τους από τερηδόνα, μπορεί να επιδράσει στην κατάσταση των μόνιμων δοντιών. Το βασικό λοιπόν που πρέπει να θυμόμαστε για τη στοματική μας φροντίδα είναι ότι δεν πρόκειται απλώς για μία καθημερινή συνήθεια φροντίδας αλλά για μία «φιλοσοφία ευ ζην» στην οποία βάζουμε τα λιθαράκια μέρα με τη μέρα, μέχρι να χτίσουμε σε βάθος χρόνου ένα δυνατό «οικοδόμημα».

Tips που μας βοηθούν, μικρούς και μεγάλους, να εμπεδώσουμε την αξία της σωστής στοματικής υγιεινής

  • Όταν η ατζέντα γράφει «οδοντίατρος», πηγαίνουμε στον οδοντίατρο. Δεν αναβάλλουμε τα προγραμματισμένα ραντεβού μας στον ειδικό, έστω και αν πρόκειται  για έναν απλό, τυπικό έλεγχο. Η έγκαιρη «ανίχνευση» τυχόν προβλημάτων ή προδιάθεσης για στοματικά προβλήματα, μπορεί να μας προστατεύσει από μελλοντικά ζητήματα των δοντιών και των ούλων.
  • Δημιουργούμε σταθερότητα μέσα από την αποτελεσματικότητα. Όσο πιο πολύ βλέπουμε στη στοματική μας κοιλότητα τα οφέλη των προϊόντων που επιλέξαμε, τόσο πιο πιστοί θα γίνουμε στη συστηματική τήρηση της φροντίδας του στόματος. Η σειρά Oral Science περιέχει ειδικά σχεδιασμένες, ολοκληρωμένες προτάσεις για κάθε ανάγκη στοματικής περιποίησης με προϊόντα που προσφέρουν ορατά αποτελέσματα διατήρησης και επαναφοράς της στοματικής υγείας. Όσο για τη στοματική φροντίδα των παιδιών, την αναλαμβάνει αποτελεσματικά η σειρά SensiTeeth Kids με ειδικά σχεδιασμένες οδοντόπαστες και στοματικό διάλυμα με απλά συστατικά που προστατεύουν από τερηδόνα και μικρόβια και είναι ασφαλή για τον στοματικό βλεννογόνο.

Κατανοούμε τον κυριότερο λόγο να έχουμε ενήλικες και παιδιά μία καλή στοματική υγιεινή και φροντίζουμε να μας την προσφέρουμε καθημερινά.