woman feels pain in her stomach

Γυναικολογικά προβλήματα που προκύπτουν μετά το καλοκαίρι

Το καλοκαίρι είναι μία περίοδος που για τις περισσότερες γυναίκες είναι συνώνυμη με τη συχνή επαφή με τη θάλασσα και την πισίνα, την αυξημένη αθλητική και σεξουαλική δραστηριότητα, ακόμα και με περισσότερα ταξίδια και μετακινήσεις.  Ωστόσο οι συνήθεις αυτές δραστηριότητες κατά την περίοδο του καλοκαιριού σε συνδυασμό με τις υψηλότερες θερμοκρασίες, την αυξημένη εφίδρωση και την πιθανή παροδική αλλαγή των καθημερινών συνηθειών της υγιεινής της ευαίσθητης περιοχής, μπορεί να αποτελέσουν αιτία γυναικολογικών προβλημάτων με προεξάρχουσες τη φλεγμονή του κόλπου και του αιδοίου.

Βασικός παράγοντας που συμβάλλει στην εμφάνιση της κολπίτιδας μετά το καλοκαίρι είναι η διαταραχή του φυσιολογικού pH και της μικροβιακής χλωρίδας του κόλπου. Ως αποτέλεσμα της ελάττωσης του πληθυσμού των γαλακτοβακίλλων του κόλπου, ευνοείται η ανάπτυξη άλλων παθογόνων και η εμφάνιση των συμπτωμάτων αιδοιοκολπίτιδας.

Η μυκητίαση του κόλπου είναι ένα από τα συχνότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες μετά το καλοκαίρι. Παράγοντες όπως το θερμό και υγρό περιβάλλον ευνοούν την ανάπτυξη των μυκήτων. Κατά την περίοδο του καλοκαιριού, λόγω των περιβαλλοντικών συνθηκών, αλλά και των συνηθών σωματικών δραστηριοτήτων και συνηθειών, αυξάνεται η θερμοκρασία και η υγρασία στον γυναικείο κόλπο. Τα κλινικά συμπτώματα από τα γεννητικά όργανα σε περίπτωση φλεγμονής από μύκητες περιλαμβάνουν συνηθέστερα το πρήξιμο, την ερυθρότητα και τον κνησμό των χειλέων του αιδοίου, την αυξημένη παχύρρευστη λευκωπή κολπική έκκριση και το αίσθημα κνησμού και καύσου εσωτερικά στον κόλπο. Τα συμπτώματα του πόνου και του καύσου συνήθως επιδεινώνονται κατά την ούρηση ή τη σεξουαλική επαφή.

Ιδιαίτερα συχνή μετά το καλοκαίρι είναι επίσης η εμφάνιση βακτηριδιακής κολπίτιδας που είναι μια μορφή φλεγμονής του κόλπου που σχετίζεται κυρίως με τη διαταραχή της φυσιολογικής μικροβιακής χλωρίδας στην περιοχή. Στην ανάπτυξη της βακτηριδιακής κολπίτιδας ενέχονται πολλά μικρόβια συχνότερο των οποίων είναι η Gardnerella vaginalis. Χαρακτηριστικό σύμπτωμα των γυναικών με τη μορφή αυτή κολπίτιδας είναι η αυξημένη κολπική έκκριση, συνηθέστερα λευκωπής-γκρι απόχρωσης με συνοδό ιδιάζουσα δυσάρεστη οσμή. Μπορεί επίσης να παρατηρηθεί ερυθρότητα και πρήξιμο των χειλέων του αιδοίου και αίσθημα κνησμού ή καύσου, λιγότερο όμως συχνά συγκριτικά με άλλες μορφές κολπίτιδας.

Τι πρέπει να κάνει μια γυναίκα με ενοχλήσεις στο αιδοίο και τον κόλπο μετά το καλοκαίρι;

Οι κλινικές εκδηλώσεις και τα ενοχλήματα από τη φλεγμονή του αιδοίου και του κόλπου είναι συχνά παρόμοιες στις διάφορες μορφές αιδοιοκολπίτιδας και ως εκ τούτου πολλές φορές είναι δύσκολο η ίδια η γυναίκα να αναγνωρίσει από μόνη της την ακριβή αιτία της φλεγμονής. Η ιδανική αντιμετώπιση απαιτεί τη διάγνωση και τη θεραπεία μετά από την κατάλληλη κλινική εξέταση και τη λήψη εκκρίματος του κόλπου από  γυναικολόγο προς μικροσκοπική εξέταση και καλλιέργεια για την ανάδειξη του ακριβούς αιτίου του προβλήματος. Η ορθή διάγνωση εξασφαλίζει την αποφυγή μιας άστοχης ή άσκοπης θεραπείας η οποία όχι μόνο δεν λύνει το πρόβλημα αλλά αντίθετα μπορεί να το επιδεινώσει.

Η μυκητιασική αιδοιοκολπίτιδα απαιτεί τη θεραπεία με ειδική αντιμυκητιασική αγωγή με τη μορφή των κολπικών υποθέτων, γέλης ή και χαπιών από του στόματος, ενώ η θεραπεία των άλλων μορφών κολπίτιδας όπως η βακτηριδιακή γίνεται με αντιβιοτική αγωγή είτε από του στόματος είτε με τοπική ενδοκολπική θεραπεία. Σε κάθε περίπτωση κρίνεται ιδιαίτερα χρήσιμη η αξιολόγηση, η προστασία και η ενίσχυση της φυσιολογικής κολπικής χλωρίδας με στόχο τη βέλτιστη αντιμετώπιση αλλά και την αποφυγή μιας πιθανής υποτροπής. Η χορήγηση προβιοτικών  πλούσιων σε γαλακτοβάκιλλους του κόλπου καθώς και η τοπική ενδοκολπική θεραπεία με προϊόντα που βοηθούν στη διατήρηση του φυσιολογικού κολπικού pH είναι πλέον κοινές θεραπευτικές πρακτικές που συνοδεύουν συχνά την οποιαδήποτε αντιβιοτική ή αντιμυκητιασική αγωγή.

Θα σου αρέσει σίγουρα:

woman touching her hurting hand
Προβλήματα των γυναικών μετά τα 40: τι πρέπει να γνωρίζετε

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι και πρακτικές που μπορούν να εφαρμοσθούν από κάθε γυναίκα για την πρόληψη του ερεθισμού και της φλεγμονής των γεννητικών οργάνων και την αποφυγή των ενοχλητικών συμπτωμάτων της αιδοιοκολπίτιδας κατά το καλοκαίρι:

  • Το ντους μετά την επίσκεψη στη θάλασσα και την πισίνα απομακρύνει την άμμο, το αλάτι και το χλώριο που δυνητικά μπορεί να ερεθίσουν το ευαίσθητο δέρμα των έξω γεννητικών οργάνων (ιδιαίτερα στις γυναίκες που εφαρμόζουν κάποια μέθοδο αποτρίχωσης) αλλά και να διαταράξουν την ισορροπία του κόλπου.
  • Η αποφυγή των στενών ρούχων και ιδιαίτερα παντελονιών και εσωρούχων από συνθετικά υλικά. Αντί αυτών, προτείνεται η επιλογή βαμβακερών εσωρούχων και ενδυμάτων με πιο χαλαρή εφαρμογή.
  • Η καθημερινή φροντίδα και υγιεινή της ευαίσθητης περιοχής με τη χρήση των κατάλληλων εξειδικευμένων προϊόντων προστατεύει από την εμφάνιση των ενοχλητικών συμπτωμάτων της αιδοιοκολπίτιδας.
  • Η χρήση ενός λιπαντικού που έχει ως βάση το νερό ελαττώνει σημαντικά τον ερεθισμό του κόλπου, ιδιαίτερα επί αυξημένης συχνότητας σεξουαλικών επαφών, όπως συμβαίνει συχνά κατά την περίοδο του καλοκαιριού.
  • Η προληπτική λήψη προβιοτικών για την αποκατάσταση και τη διατήρηση της ισορροπίας της φυσιολογικού μικροβιώματος στον κόλπο μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμη σε όλες τις γυναίκες και ιδιαίτερα σε εκείνες με ιστορικό υποτροπιαζουσών αιδιοκολπίτιδων ή που λαμβάνουν ταυτόχρονα αντιβιοτική αγωγή.

Έχοντας κατά νου τις παραπάνω απλές αυτές συμβουλές, είναι εύκολο και εφικτό να αποφευχθούν τα συνήθη γυναικολογικά προβλήματα μετά την περίοδο του καλοκαιριού και να παραμείνουν μόνο οι ευχάριστες αναμνήσεις!