vaginitis

Κολπίτιδα: Τι είναι και ποια είδη υπάρχουν;

Η επίσκεψη στο γυναικολόγο για κολπίτιδα αποτελεί την πιο κοινή αιτιολογία που μία γυναίκα θα απευθυνθεί στο ιατρό της. Συνήθως αυτό θα συμβεί περισσότερες από μία φορά στη διάρκεια της ζωής της.

Τι ακριβώς όμως θεωρούμε με τον όρο κολπίτιδα;

Κολπίτιδα είναι η φλεγμονή του κόλπου, η παρουσία δηλαδή μικροοργανισμών, πέρα των φυσιολογικών στην περιοχή. Συχνά η κολπίτιδα θα συνδυαστεί και με αιδοιίτιδα, φλεγμονή δηλαδή των έξω γεννητικών οργάνων της γυναίκας ή ακόμα και λοίμωξη του κατωτέρου ουροποιητικού (ουρολοίμωξη). Αναλόγως με το είδος του μικροοργανισμού που θα εντοπιστεί, διακρίνουμε και διαφορετικά είδη κολπίτιδας.

Η πιο κοινή κολπίτιδα είναι η μυκητιασική κολπίτιδα. Σε αυτήν συναντάμε την παρουσία μυκήτων στον κόλπο, κυρίως στελέχη Candida (albicans, tropicalis). Εμφανίζεται πιο συχνά σε γυναίκες με παχυσαρκία, στην κύηση, σε γυναίκες με σακχαρώδη διαβήτη, μετά από χρήση αντιβιωτικών και γενικότερα σε καταστάσεις που προκαλούν ζέστη ή υγρασία. Τέτοιες μπορεί να είναι η γυμναστική με την εφαρμογή στενών ρούχων (κολάν), τα βρεγμένα μαγιό το καλοκαίρι, τα καλσόν το χειμώνα. Οι γυναίκες αυτές διαμαρτύρονται για κνησμό και πόνο και παρουσιάζουν αυξημένες κολπικές εκκρίσεις, λευκωπές με τη μορφή κομμένου τυριού.

Η δεύτερη πιο κοινή κολπίτιδα είναι η βακτηριακή κολπίτιδα. Σε αυτήν την περίπτωση οι κολπικές εκκρίσεις είναι διαφορετικές. Συνήθως παρατηρείται ένα λεπτόρρευστο υποκίτρινο χρώμα που έχει την οσμή ψαριού. Τα πιο συνηθισμένα μικρόβια που την προκαλούν είναι η Gadnerella vaginalis και η Prevotella sp.

Μία άλλη κατηγορία κολπίτιδας είναι η τριχομοναδική κολπίτιδα. Οφείλεται σε ένα πρωτόζωο και είναι η πιο συχνά σεξουαλικώς μεταδιδόμενη μη ιογενής λοίμωξη. Αποτελεί δείκτη επικίνδυνης σεξουαλικής συμπεριφοράς. Οι γυναίκες σε αυτή την περίπτωση παρουσιάζουν άφθονη πρασινοκίτρινη έκκριση και έχουν επώδυνες σεξουαλικές επαφές.

Κολπίτιδα από χλαμύδια. Συνήθως παρατηρείται σε κορίτσια μικρότερα των 25 χρόνων. Αυτές οι κοπέλες μπορούν να παραμένουν για καιρό ασυμπτωματικές. Πρόκειται κυρίως για μία σεξουαλικώς μεταδιδόμενη νόσο.

Κολπίτιδα από γονόκοκκο –  γονόρροια. Και αυτό το είδος κολπίτιδας συναντάται κυρίως σε γυναίκες μικρής ηλικίας. Πιο συχνά εκδηλώνεται όταν υπάρχει αλλαγή πολλών συντρόφων, όταν υπάρχουν επαφές χωρίς προφύλαξη.

Θα σου αρέσει σίγουρα:

woman stomach ache
Τι Φταίει για τον Ερεθισμό στην Ευαίσθητη Περιοχή;

Μία άλλη κατηγορία κολπίτιδας είναι  αυτή από την οικογένεια των μυκοπλασμάτων (μυκόπλασμα – ουρεόπλασμα). Σε αυτές τις περιπτώσεις τις περισσότερες φορές η κολπίτιδα είναι ασυμπτωματική.

Επομένως μετά από μία επίσκεψη στο γυναικολόγο, την κλινική εκτίμηση, τις απαραίτητες εξετάσεις όπως είναι η καλλιέργεια κολπικού και τραχηλικού επιχρίσματος, η PCR των STDs (ο μοριακός έλεγχος σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων), ο ειδικός είναι σε θέση να δώσει την κατάλληλη αγωγή. Η θεραπεία μπορεί να είναι είτε από το στόμα είτε από τον κόλπο ή και συνδυαστικά. Εξαρτάται ασφαλώς από το είδος της κολπίτιδας και σε πολλές περιπτώσεις είναι απαραίτητη και η λήψη αγωγής και από τον σύντροφο. Σημαντικό είναι η διάγνωση να γίνεται εγκαίρως με σκοπό και την πρόληψη υποτροπών, καθώς και για την αποφυγή πυελικής φλεγμονής που μπορεί να οδηγήσει σε βλάβη των σαλπίγγων και μελλοντικά θέματα γονιμότητας.

Η αποκατάσταση της κολπικής χλωρίδας με τη χρήση γαλακτοβακκίλων (μικροοργανισμών που ζουν φυσιολογικά στον κόλπο) είναι εξίσου σημαντική, καθώς δημιουργεί ένα είδος φυσικής άμυνας απέναντι στην έκθεση από μικροοργανισμούς.